TAXIS: Aλλαγές έπειτα από 27 χρόνια - Νέα συστήµατα παρακολούθησης εισοδηµάτων και εφαρµογές για φοροδιαφυγή, λαθρεµπόριο
Στον εκσυγχρονισµό του TAXIS προχωρά η ΑΑ∆Ε έπειτα από 27 χρόνια, µε στόχο τα βασικά συστήµατα για την καταγραφή και παρακολούθηση των εισοδηµάτων
Στον εκσυγχρονισµό του TAXIS προχωρά η ΑΑ∆Ε έπειτα από 27 χρόνια, µε στόχο τα βασικά συστήµατα για την καταγραφή και παρακολούθηση των εισοδηµάτων και οι εφαρµογές για τον εντοπισµό περιπτώσεων φοροδιαφυγής, λαθρεµπορίου, κλοπής, απάτης και διακίνησης «µαύρου» χρήµατος να περάσουν στη νέα εποχή, υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους αλλά και νέες δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
ΑΑΔΕ: Τα νέα συστήµατα παρακολούθησης εισοδηµάτων του διαγωνισμού
Το νέο TAXIS καθώς και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήµατα εντάσσονται στα έργα του Ταµείου Ανάκαµψης µε προϋπολογισµό 131.589.000 ευρώ, µε την ΑΑ∆Ε να έχει προχωρήσει στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισµού και τους ενδιαφερόµενους να έχουν περιθώριο µέχρι τις 27 Ιουνίου για να υποβάλουν προσφορές (αποσφράγιση 4 Ιουλίου).
Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση των τριών βασικών φορολογικών συστηµάτων ΤAXIS, ΤAXISnet και ΕLENXIS στοχεύοντας στην ενοποίηση, στη συλλογή και την αξιοποίηση των βάσεων δεδοµένων, στην αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και της µη φορολογικής συµµόρφωσης αλλά και γενικά στην αναβάθµιση των υπηρεσιών που παρέχει η ΑΑ∆Ε στους φορολογούµενους µε συµπίεση του διοικητικού κόστους.
10 αλλαγές στο TAXIS έπειτα από 27 χρόνια
Αναλυτικότερα, στις βασικές δράσεις του νέου TAXIS περιλαµβάνονται τα εξής:
1. Μητρώο Φορολογουµένων: Θα περιλαµβάνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νοµικά πρόσωπα, θα αποδίδει Αριθµό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Κωδικούς Αριθµούς ∆ραστηριοτήτων (ΚΑ∆).
2. Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας.
3. Υπηρεσίες ∆ηλώσεων Φορολογουµένων.
4. Βεβαίωση Φόρου και Πληρωµές: Θα ενσωµατώνει υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο των υποχρεώσεων για δηλώσεις που φέρει ο κάθε φορολογούµενος σύµφωνα µε τη νοµοθεσία. Ανάλογα µε το προφίλ του φορολογουµένου, ο ίδιος θα καλείται να βεβαιώνει προσυµπληρωµένες φόρµες, είτε να συµπληρώνει φόρµες που παρέχονται από το σύστηµα.
5. Λογιστική Εικόνα Φορολογουµένου: Θα περιλαµβάνει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασµού για όλους τους φορολογούµενους και θα διαµορφώνει µε αυτόν τον τρόπο µία συνολική λογιστική εικόνα του φορολογουµένου.
6. Γνωστοποιήσεις-Κοινοποιήσεις, Συµµόρφωση και ∆ιαχείριση Υποθέσεων: Η λειτουργικότητα αυτή αφορά την ανάθεση υποθέσεων για διεκπεραίωση από στελέχη σε όλη την επικράτεια.
7. Ανάλυση Κινδύνων: Θα περιλαµβάνει τη συγκρότηση προφίλ για διάφορες οντότητες. Η λειτουργικότητα αυτή πρέπει να µπορεί να αξιοποιεί ανάλυση και µοντελοποίηση της συµπεριφοράς των υποκειµένων και να αναγνωρίζει οµοιότητες.
8. Υποστήριξη Ελέγχων: Θα περιλαµβάνει τις λειτουργικότητες οι οποίες θα υποστηρίζουν τις ελεγκτικές εργασίες που θα πραγµατοποιούνται στα Ελεγκτικά Κέντρα. Θα υποστηρίζεται µε δύο εκδοχές, µία για αποµακρυσµένο έλεγχο και µία για επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του φορολογουµένου. Οι λειτουργικότητες θα καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών, καθώς και της συλλογής και της επεξεργασίας των απαραίτητων δεδοµένων από συστήµατα της ΑΑ∆Ε και εξωτερικές πηγές.
9. ∆ηµιουργία Αναφορών και ∆ιαµόρφωση Πολιτικών Συµµόρφωσης: Θα περιλαµβάνει τη διαχείριση ρυθµίσεων και ληξιπρόθεσµων οφειλών µε βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.
10. Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Φορολογουµένου: Η περιοχή αυτή θα περιλαµβάνει υπηρεσίες διαπίστευσης, ταυτοποίησης και εγγραφής συστηµάτων, που θα διαβιβάζουν µε ασφαλή τρόπο δεδοµένα προς την ΑΑ∆Ε για λογαριασµό του φορολογουµένου διασφαλίζοντας την εξουσιοδότησή του.
πηγή: parapolitika.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα