Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτη η ακροδεξιά – Στον β’ γύρο θα κριθούν όλα

Το ακροδεξιό κόμμα κυριάρχησε στον α’ γύρο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Ο Μακρόν κάλεσε σε μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική συσπείρωση» για τον β’ γύρο

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία κατέκτησε, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν με 33-34%, με την αριστερή συμμαχία του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου να ακολουθεί με 29-30%, ενώ τρίτος έρχεται με μεγάλη διαφορά ο προεδρικός συνασπισμός «Μαζί» του Εμανουέλ Μακρόν με 22-23%.

Αμελητέο – ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τις πιθανές του συμμαχίες στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής – δεν είναι και το ποσοστό (10%) που φαίνεται να συγκεντρώνει το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ο επικεφαλής του οποίου δέχτηκε σφοδρά «πυρά» όταν πρότεινε προεκλογικά συμμαχία με το κόμμα της Λεπέν.

Άρχισαν ήδη οι ζυμώσεις για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου

Όπως μεταδίδει η γαλλική Le Monde, μεταξύ 65 και 85 βουλευτές εκλέγονται στον πρώτο γύρο, ενώ αναμένουμε από 285 και 315 «τριγωνικές» αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos.

Αυτή η αρχική εκτίμηση της Ipsos Talan για τις France Télévisions, Radio France, France 24/RFI και LCP προβλέπει επίσης 150 έως 170 μονομαχίες. Το RN της Λεπέν θα προκριθεί σε 390 έως 430 εκλογικές περιφέρειες, το NFP των αριστερών σε 370 έως 410 και το Ensemble (Μαζί) του Μακρόν σε 290 έως 330.

Οι πρώτες δηλώσεις – διάγγελμα της Λεπέν

«Η δημοκρατία μίλησε», χαιρέτισε η Μαρίν Λεπέν από το Hénin-Beaumont, όπου ανακοίνωσε ότι η ίδια επανεξελέγη ως βουλευτής από τον πρώτο γύρο.

Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, το προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού δείχνει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψήφο, [έδειξαν] την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής διακυβέρνησης» του Εμανουέλ Μακρόν.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού NFP , μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε η Λεπέν, καθώς ο αριστερός συνασπισμός «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ήρθε δεύτερος σε εθνικό επίπεδο.

Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Ζορντάν [Μπαρντελά] την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας».

«Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί ο Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η επανεκλεγείσα Λεπέν επιχείρησε επίσης να καθησυχάσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που εχθρεύεται τον Εθνικό Συναγερμό, αφού ανακοίνωσε μέτρα που απευθύνονται ιδίως στα άτομα με διπλή υπηκοότητα. «Κανένας Γάλλος, και εννοώ κανένας Γάλλος, δεν θα χάσει κανένα δικαίωμα. Αντιθέτως, τα δικαιώματα θα διασφαλιστούν και μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, θα δημιουργηθούν νέα προς όφελος όλων», διαβεβαίωσε.

Η Αριστερά καλεί τους υποψήφιους του Μακρόν να αποσυρθούν

Στην Αριστερά, τα κόμματα του συνασπισμού που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο το οποίο κέρδισε τη δεύτερη θέση, απευθύνουν εκκλήσεις προς όλους τους υποψηφίους που ήρθαν τρίτοι – κυρίως αυτούς του κόμματος Μακρόν – να αποσυρθούν ενόψει της τελικής αναμέτρησης με την Εθνική Συσπείρωση του β’ γύρου της 7ης Ιουλίου.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπως δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, αποσύροντας από την κούρσα όσους δικούς του υποψηφίους ήρθαν τρίτοι στον πρώτο γύρο.

Το κόμμα του Raphaël Glucksmann, Place publique, καλεί όλα τα κόμματα που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση να αποχωρήσουν σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Κυριακής. «Η ιστορία μας παρακολουθεί και μας κρίνει»», προσθέτει το Place publique, το οποίο καλεί επίσης σε «ξεκάθαρη ψήφο» κατά των υποψηφίων του RN.

Η Μαρίν Τοντελιέ, η εθνική γραμματέας των Οικολόγων, ζητά τη «δημιουργία ενός νέου δημοκρατικού μετώπου» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, αμφισβητώντας ευθέως το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ήταν ακατανόητο αν κάποιοι συνέχιζαν να μην κάνουν διάκριση μεταξύ της αριστεράς και της ακροδεξιάς», υπογράμμισε, καλώντας τους «κεντρώους πολιτικούς να αποσυρθούν αν είναι τρίτοι και αν δεν προκρίνονται στον δεύτερο γύρο – μια έκκληση να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες».

Μακρόν: Δημοκρατική συσπείρωση απέναντι στη Λεπέν

Ο μεγάλος χαμένος, όπως όλα δείχνουν, (και) του πρώτου γύρου των βουλευτών εκλογών στη Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, καλεί σε μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική συσπείρωση» κατά του RN των Λεπέν – Μπαρντελά, προκειμένου να αποφύγει την συγκατοίκησή του με την ακροδεξιά.

Σε δήλωση που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του κράτους θεωρεί ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση».

«Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για μια ευρεία, καθαρά δημοκρατική συσπείρωση για τον δεύτερο γύρο», σημείωσε, αναφερόμενος στο το θέμα των πιθανών αποχωρήσεων για τον δεύτερο γύρο σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του ακροδεξιού RN. Οι υποψήφιοι που προκρίνονται για τον δεύτερο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης να επικυρώσουν την εγγραφή τους στις νομαρχίες.

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News