SOCIAL MEDIA: Που οφείλεται το μεγάλο μπλακάουτ

Πανικός προκλήθηκε χθες το βράδυ με χιλιάδες χρήστες να μην μπορούν να συνδεθούν στα social media με το πρόβλημα να αποδίδεται σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» την ώρα που επικράτησε σάλος μετά τις αποκαλύψεις της Φράνσις Χόγκεν

Η λειτουργία των των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σταδιακά αποκαθίσταται σήμερα, μετά το μεγάλο μπλακάουτ 6 ωρών που προκλήθηκε χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν «το μεγαλύτερο μπλακάουτ που έχει παρατηρηθεί ποτέ» με τους χρήστες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο Τwitter απέναντι στις πρακτικές του ομίλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο ιστότοπο «Downdetector», που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που προκάλεσε τη διακοπή ήταν οι «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» στους εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της και πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διορθώσουν το πρόβλημα.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απολογήθηκε για την κατάσταση αυτή λέγοντας:

«Το facebook, το Instagram, το Whatsapp και το Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την αναστάτωση σήμερα. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε». 

Βέβαια η  Φράνσις Χόγκεν πρώην υπάλληλος της Facebook σε συνέντευξή της την Κυριακή στο δίκτυο CBS και κατηγόρησε τον όμιλο ότι βάζει «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια» των χρηστών και είχε καταγγείλει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία παραπλανούσε τους επενδυτές και όπως είπε ήθελε  να βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί ο γίγαντας των social media. Ακόμη υποστήριξε πως το Instagram προκαλεί προβλήματα στην ψυχική υγεία των εφήβων

Αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News