ΑΑΔΕ: Τα μικροποσά μέσω IRIS μεταξύ συγγενών δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογικού ενδιαφέροντος
Τι ισχύει για «χαρτζιλίκια» και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών
Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των χρηματικών ποσών που μεταφέρονται μεταξύ συγγενών και οικείων προσώπων δίνει η ΑΑΔΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Αρχή ξεκαθαρίζει τι ισχύει για μικροποσά, όπως το «χαρτζιλίκι» από γονείς και παππούδες, ενώ αναφέρεται και στην υπόθεση της φοιτήτριας από την Εύβοια που έλαβε χρηματική δωρεά από τον παππού της.
Αναλυτικότερα επισημαίνει τα εξής:
1. Μεταφορές χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω συστημάτων τύπου IRIS ή όχι, δεν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου φορολογικού ενδιαφέροντος, εάν πρόκειται για μικροποσά, εκτός εάν διαπιστώνεται συγκεκριμένο μοτίβο καταχρηστικής πρακτικής.
2. Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, τούτο ισχύει πολύ περισσότερο για μικροποσά που καταβάλλονται από γονείς ή παππούδες σε παιδιά και εγγόνια για την κάλυψη μικροεξόδων τους (πχ χαρτζιλίκι).
3. Σχετικά με την υπόθεση ελέγχου φοιτήτριας από την Εύβοια που έλαβε χρηματική δωρεά από τον παππού της, επισημαίνεται ότι ο φορολογικός έλεγχος ήταν μέρος ελέγχου ευρύτερου κύκλου προσώπων και δεν έγινε για το χαρτζιλίκι του παππού προς τη φοιτήτρια εγγονή. Ο φόρος δωρεάς που καταλογίστηκε, αφορά ποσό που δωρήθηκε σε χρονικό σημείο πριν από τη θέσπιση απαλλαγής για χρηματικές δωρεές έως 800.000 € και βασίστηκε στην οικειοθελή δήλωση της ελεγχόμενης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να ανακληθούν εκ των υστέρων, με ενδικοφανή προσφυγή της ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ (σχετική η απόφαση ΔΕΔ 1798/2026).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Αλγουαθίλ γεμάτος πάθος: Τι είπε στους παίκτες του μετά το διπλό στη Μαρσέιγ
- Οι goal-line cameras έρχονται στη Super League: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Ένας ήταν και είναι ο Καπετάνιος»
- Γιώργος Βαρδινογιάννης: Η αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό, η μαντινάδα και το τσιγάρο που δεν έσβησε ποτέ
- Euroleague: Αυτό είναι το νέο δεκαετές πλάνο - Μυθικό το ποσό που θα μοιραστεί στις ομάδες
