ΑΓΓΛΙΚΑ MEDIA: Νέο δημοσίευμα για Μελισσανίδη - Aegean Oil - AEK και «ύποπτη διακίνηση χρήματος»

Δημοσιεύματα από την Αγγλία, εμπλέκουν τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη σχετικά με την οικονομική κατάρρευση της Aegean Oil και για «ύποπτη διακίνηση χρήματος» με ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ΑΕΚ.

Ένα νέο δημοσίευμα από την Αγγλία και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα 101greatgoals.com, εμπλέκει το όνομα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη για ύποπτη διακίνηση κεφαλαίων αλλά και για την οικονομική κατάρρευση της Aegean Oil.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ένα ποσό από τα κεφάλαια που υπεξαιρέθηκαν από την εταιρία χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της ομάδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Μια πραγματικά απίστευτη ιστορία αναδύεται από τα βάθη του Αιγαίου, καθώς δικαστήριο του Λουξεμβούργου υποστηρίζει πως η διοίκηση της ΑΕΚ χρησιμοποίησε κεφάλαια που προήλθαν από απάτες για τη χρηματοδότηση της ομάδας έτσι ώστε να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία.

Η συγκεκριμένη ομάδα είναι ιδιοκτησίας του 70χρονου μεγιστάνα, Δημήτρη Μελισσανίδη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει την προεδρία του συλλόγου μετά την ενασχόλησή του τη δεκαετία του 1990.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε ιδρύσει το 1999 την πετρελαϊκή εταιρία Aegean Οil, που όμως κήρυξε πτώχευση το 2018, καθώς μια λογιστική απάτη της στέρησε από το ενεργητικό της ένα κεφάλαιο της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ βυθίζοντας την εταιρία.

Από τότε πολλά αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ κανείς δεν γνωρίζει που κατέληξαν αυτά τα ποσά.

Τον προηγούμενο μήνα, σε ένα δικαστήριο από το Λουξεμβούργο κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για πληρωμές αρκετών ποδοσφαιριστών από κονδύλια της Aegean Οil, με την ομάδα να λαμβάνει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ από μεσάζοντα μεταξύ της Aegean και της Oiltank Engineering and Consulting.

Η χρηματοδότηση αυτή συνεχίστηκε από το 2015 έως το 2018, έως ότου η εταιρία έκλεισε. Κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το διάστημα τριών χρόνων, ο οικονομικός διευθυντής της ΑΕΚ, Δημήτρης Πάτκας, συνομίλησε με τον διευθυντή του ΟΤΕ, έτσι ώστε να καταβληθούν δύο δόσεις για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, Ρόναλντ Βάργκας και Ντιέγκο Μπουονανότε αξίας 19.890 και 23.880 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Μπουονανότε έμεινε στην ΑΕΚ για μόλις έναν χρόνο βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος, ενώ ο Βάργκας αποχώρησε έπειτα από δύο σεζόν για τους Newcastle Jets της Αυστραλίας.

Εν τω ματεξύ, ο Δημήτρης Πάτκας έχει στείλει ένα email στον κύριο Μελισσανίδη ζητώντας ένα δάνειο από τον ΟΤΕ πέντε εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει την γνώση του ιδιοκτήτη της ομάδας αλλά και την εμπλοκή του.

Εάν οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, τότε η ομάδα αλλά και ο ιδιοκτήτης της θα έρχονταν αντιμέτωποι με αυστηρές  κυρώσεις, με την ΑΕΚ να έχει αγωνιστεί το 2015 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χρονιά που έγιναν αυτές οι ύποπτες συναλλαγές για τη χρηματοδότηση των παικτών αλλά και μεταγραφών. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει ετυμηγορία όσον αφορά την υπόθεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση. H εταιρία Price Waterhouse-Coopers που έκανε τους ελέγχους στα λογιστικά της εταιρίας έχει συμφωνήσει έτσι ώστε να καταβάλλει το ποσό των 14.9 εκατ. ευρώ στην Aegean Oil που έχει καταθέσει αγωγή, καθώς ο ο ελεγκτής αγνόησε την οικονομική κατάσταση της εταιρίας καυσίμων το 2016.

Και ενώ η μία υπόθεση δείχνει να έχει διευθετηθεί, υπάρχουν δύο ακόμη υποθέσεις ανοιχτές. Η πρώτη έχει να κάνει με την θυγατρική της Price Waterhouse-Coopers, την Deloitte που εδρεύει στην Ελλάδα, που είχε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας από το 2006-2015.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τον ίδιο τον Μελισσανίδη και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της εταιρίας, Σπύρο Γιαννιώτη. Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ κατηγορείται από τους μετόχους της Aegean Oil πως είχε υπό τον έλεγχό του τον εργολάβο που εξαπάτησε την εταιρία και υπεξαίρεσε 300 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της.

Οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές αρνούνται την τις κατηγορίες, με την Price Waterhouse-Coopers αρνείται να αποδεχθεί ότι ο διακανονισμός αποτελεί παραδοχή ενοχής».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News