ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: Η ολομέλεια αντιτίθεται στην δημιουργία κλειστών Λιγκών

Τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν συμφωνούν με την δημιουργία κλειστών Λιγκών και με ψήφους 597 υπέρ, 36 εναντίον και 55 απόντες η ολομέλεια θέλει η ευρωπαϊκή αθλητική κουλτούρα να ευθυγραμμιστεί με τις αξίες της.

Σήμερα, Τετάρτη (24/11), ήρθε σε ψηφοφορία στην Ευρωβουλή το ζήτημα της αντίθεσης σε κάθε Λίγκα ή διοργάνωση που έρχεται αντίθετη στα ιδανικά της ευρωπαϊκής αθλητικής κουλτούρας

Με 597 ψήφους υπέρ, 36 εναντίον και 55 απόντες, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η κουλτούρα θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, την βιωσιμότητα, τον ανοιχτό αθλητισμό για όλους, την αθλητική αξία και την δικαιοσύνη

Με αυτήν την ψηφοφορία η Ευρωβουλή βάζει τέλος στα… όνειρα δημιουργίας μία διοργάνωσης όπως η ESL, αφού όπως τονίζεται στην ενημέρωση, όλοι αντιτίθενται στον αποσχιστικό χαρακτήρα αυτών των Λιγκών, με την UEFA να χαιρετίζει την απόφαση.

Εισηγητής της ψηφοφορίας ήταν ο Πολωνός Ευρωβουλευτής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τόμας Φρανκόφσκι, ο οποίος προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια με αφορμή τους κινδύνους που μπορεί να έχει η δημιουργία της συγκεκριμένης Λίγκας, με την εισήγησή του στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας να συγκεντρώνει θετικές τις 29 από τις 31 ψήφους.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Ο αθλητισμός έχει μία φοβερή δύναμη να ενώνει τον κόσμο, ασχέτως την εθνικότητα, την θρησκεία, το φύλλο ή το κοινωνικοοικονομικό στάτους. Μας κρατά χαρούμενους, υγιείς και μας επιτρέπει να μάθουμε πολλά πράγματα μέσα από την ζωή μας. Είναι επίσης ένα πολύτιμο συστατικό για την οικονομία, καθώς δημιουργεί το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ. Για αυτό και χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη δράση από την ΕΕ».

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, επηρεάζοντας και το μπάσκετ, αφού FIBA και ULEB είναι σε ανοικτή διαμάχη με την Euroleague.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News