ΤRADEWINDS: «Νέες σοβαρές κατηγορίες κατά Μελισσανίδη στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου»

Η μεγαλύτερη υπηρεσία ειδήσεων για τη ναυτιλία στον κόσμο, δημοσιεύει νέες πληροφορίες για την υπόθεση της Aegean Marine και τις κατηγορίες εις βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ένα νέο δημοσίευμα αυτή τη φορά από τη μεγαλύτερη υπηρεσία ειδήσεων για τη ναυτιλία στον κόσμο, το «Tradewinds» φέρνει νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Aegean Marine και τις κατηγορίες εις βάρος του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το σημερινό δημοσίευμα (25/10) ρίχνει φως στην υπόθεση σχετικά με τη διακίνηση κεφαλαίων από εταιρίες ιδιοκτησίας του για την χρηματοδότηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και άλλες ενέργειες που οδήγησαν την Aegena Marine στην χρεοκοπία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Μία νέα δίκη των μετόχων της Aegean Marine Petroleum Network κατά του Δημήτρη Μελισσανίδη που ισχυρίζονται πως η εταιρία πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές σε συμβούλους της OilTank Engineering & Consulting για την κατασκευή τερματικού σταθμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου η Oil Tank φαίνεται πως διοχέτευσε κεφάλαια στην ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΚ, ιδιοκτησίας του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Οι κατηγορίες για τη μεταφορά χρημάτων της Aegean Marine προς την Οil Tank  είναι μεταξύ των νέων καταγγελιών πρώην μετόχων της εταιρίας και τη μήνυση που κατατέθηκε κατά του κ. Μελισσανίδη τον περασμένο μήνα στο Λουξεμβούργο.
Η δίκη περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους ο κάποτε διευθύνων σύμβουλος της Aegean Marine φέρεται να χρησιμοποίησε την εταιρεία για να πλουτίσει και προσπάθησε να το καλύψει.

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι των μετόχων, ο κ. Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του που ενεργούσαν με βάση τις οδηγίες του, κάλυψαν τις απώλεις της εταιρίας με σωρεία λογιστικών απατών, με το δικηγόρο του Έλληνα επιχειρηματία να αναφέρει πως ο πελάτης του δεν σχολιάζει εκρεμμείς δικαστικές ενέργειες.

Η Aegean Marine αργότερα μετονομάστηκε σε Minerva υπό νέα ιδιοκτησία και θεωρήθηκε πως έγινε απάτη, καθώς 200 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να καλυφθούν πληρωμές 300 εκατ. δολαρίων στην Oil Tank, για την κατασκευή του έργου Fujairah που ξεκίνησε να χτίζεται το 2010.

Με αυτές τις πρακτικές, η Aegean οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, Σύμφωνα με πρώην μετόχους της εταιρίας, η OilTank έλαβε 123 εκατομμύρια δολάρια κατά την κατασκευή του έργου Fujairah το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Όπως ισχυρίζονται οι μέτοχοι φαίνεται να έχει πληρωθεί μόλις 83 εκατ. δολάρια.

Επικαλούμενοι email, τιμολόγια και εκθέσεις ελεγκτών, οι πρώην μέτοχοι της Aegean Marine δήλωσαν ότι αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή παικτών και προπονητών της ΑΕΚ, καθώς και για την κάλυψη εξόδων γιοτ και πληρωμές σε εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον Μελισσανίδη.

Στα έγγραφα, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν πως ανάμεσα στους δικαιούχους ήταν μία εταιρία που είχε έδρα από τα νησιά Mάρσαλ που ονομαζόταν, Grady Properties που αργότερα ενσωματώθηκε σε άλλη εταιρία του Λουξεμβούργου.

Η εταιρία αρχικά φαινόταν πως ήταν υπό τον έλεγχο του γιου του Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο, όμως οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν πως η κεφαλαιοποίηση έγινε από τον ίδιο τον Μελισσανίδη και υπέδειξαν τον μεγαλύτερο αδερφό ως ιδιοκτήτη της εταιρίας, έτσι ώστε να υποβάλλει προσφορά για ιδιωτικοποίηση ελληνικών κρατικών εταιριών, όπως ο ΟΠΑΠ και μάλιστα υποστηρίζουν πως η εταιρία βρίσκεται ακόμη και τώρα υπό τον έλεγχο της οικογένειας. 

Ο κ. Μελισσανίδης έχει αποκλειστεί από την ελληνική νομοθεσία αλλά και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την υποβολή προσφορών σε κρατική ιδιοκτησία, λόγω και των προηγούμενων ποινικών καταδίκων του.

Οι μέτοχοι υποστήριξαν πως μόλις ξεκίνησε η έρευνα η Aegean Marine ξεκίνησε να διαγράφει λογισμικά αρχεία, που είχαν όγκο 53.4 gigabytes και πάνω από 245.000 έγγραφα από τους υπολογιστές της εταιρίας. 

Ο Μελισσανίδης και οι άλλοι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι το OilTank δεν ελεγχόταν από τον ίδιο και πως είχε άλλους βασικούς μετόχους. Οι OilTank και Grady λέγεται ότι ήταν και οι δύο πάροχοιρευστότητας στην Aegean Marine, κάτι που υποδεικνύουν και τα νομικά έγγραφα.

Στους πρώην μετόχους επιδικάστηκαν τα έσοδα από δίκη για απάτη, κατά του Μελισσανίδη, κατά τη διάρκεια πτώχευσης της Aegean Marine το 2019.
Τόσο ο Δημήτρης όσο και ο Γιώργος Μελισσανίδης κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι στη δίκη του Λουξεμβούργου».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News