LOTFI ZADEH: Η Google τιμάει με doodle τον μαθηματικό της ασαφούς λογικής
Η Google στο σημερινό της doodle τιμάει τον Lotfi Zadeh, μαθηματικό και επιστήμονα υπολογιστών, «πατέρα» της ασαφούς λογικής.
Ο Lotfi Zadeh, τον οποίο Google τιμάει με doodle, σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου, γεννήθηκε στο Μπακού το 1921. Υπήρξε μαθηματικός αλλά και επιστήμονας υπολογιστών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Θεωρείται ο «πατέρας» της ασαφούς λογικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αυτός ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας
Σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου 1964 ο Lotfi Zadeh (Λοτφί Ζαντέχ) παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets), συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).
Ο γιός του δημοσιογράφου Ραχίμ Αλιασκερζαντέχ και της Ρωσοεβραίας παιδιάτρου Φένιας Κόρενμαν, είχε γράψει ήδη ιστορία.
Ο Λοτφί Ζαντέχ, που τιμήθηκε με πλήθος βραβείων, πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 96 ετών.
Τι είναι τα doodles
Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.
Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.
Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα. Επίσης, δεν είχαν υπερσυνδέσμους. Ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα. Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle. Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης