ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Μειώνεται ο ΦΠΑ - Τι θα ισχύει για νησιά, ακίνητα και προϊόντα

Ανάσα στην κτηματαγορά με απαλλαγή από ΦΠΑ στα νεόδμητα – Κατάργηση της κατάργησης του μειωμένου φόρου στα νησιά – Δείτε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν.

Νίκη σε πολλαπλά μέτωπα αποτελεί για την Ελλάδα η πολιτική συμφωνία χθες στο Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση προετοίμαζαν για καιρό την επιτυχία αυτή, που βάζει σταδιακά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις αυξήσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Αιγαίου οι οποίες επεβλήθησαν μετά το δημοψήφισμα και το 3ο Μνημόνιο το 2015. Απαλλάσσει όμως ταυτόχρονα την κτηματαγορά από την “απειλή” επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ μειώνει δραστικά τον ΦΠΑ (και τις τιμές) για αγροτικά μηχανήματα και προϊόντα.

Η χθεσινή συμφωνία, θα αποτελέσει την νέα Κοινοτική Οδηγία για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσει από 1.1.2025. Είναι όμως άμεσα καθοριστική για τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία της αγοράς. Και συγκεκριμένα:

1. Νησιά Αιγαίου: Επανέρχεται ουσιαστικά το άρθρο που ίσχυε από τη συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ και επί δεκαετίες κατοχύρωνε την δυνατότητα της Ελλάδας για έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Το δικαίωμα αυτό η Ελλάδα το έχασε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Έχει απομείνει κατ΄εξαίρεσιν μόνο σε 5 νησιά (Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος). Λήγει κάθε χρόνο και ανανενώνεται μόνον και μόνον εξαιτίας των προσφυγικών ροών. Όσο το πρόβλημα αυτό παραμένει, η Ελλάδα δικαιούται κάθε τέλος του χρόνου να ζητά από την ΕΕ να εγκρίνει να μην καταργηθεί και σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News