ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο «ναυαρχούκος» του Παναθηναϊκού τράβηξε τα καλώδια στην εντατική
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Νικολαΐδης, σαν σήμερα -στις 21 Ιανουαρίου 1993- «έφυγε» αφού προηγουμένως αποσυνέδεσε τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή.
Ο γνωστός «ναυαρχούκος» στο «Δεσποινίς Διευθυντής» της Finos Film, με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ, παιδί προσφύγων από την Σμύρνη. Ορφάνεψε από 9 μηνών. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο. Υπήρξε δρομέας των 800 μέτρων στον Παναθηναϊκό κατά τη δεκαετία του ’30. Υπότροφος μαθητής στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών (στην οδό Σκουφά), πέρασε στη Νομική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδαζε στη σχόλη του Κουν. Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση.
Το 1942, όταν ο Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης, ανέβασε μια παράσταση με τους μαθητές του. Ανάμεσά τους ήταν και ο Δημήτρης Νικολαϊδης. Το ουσιαστικό του ντεμπούτο γίνεται το 1944 μαζί με το δάσκαλό του στο θεατρικό έργο του Αλέξη Σολομού «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» κι αμέσως μετά στον «Βυθό του Γκόρκι».
Ένας θίασος.. κουμπάροι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Θύρα 13, τρεις νεκροί κι ο Γιάννης Λάτσης
Το 1945 ξεκινάει συνεργασία με το θίασο της κυρίας Κατερίνας -Κατερίνα Ανδρεάδη- όπου παραμένει μέχρι και το 1949. Ακολούθως, συμμετέχει στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με το έργο του Αλέκου Σακελλάριου «Δελησταύρου και Υιός». Όλα τα μέλη του ήταν κουμπάροι στο γάμο του με την ηθοποιό Σούλη Σαμπάχ στον Ιερό Ναό Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Συνεχίζει τη συνεργασία του με διάφορους θιάσους και το καλοκαίρι του 1965 σκηνοθετεί με επιτυχία το έργο «Μιας πεντάρας νιάτα» των Κώστα Πρετεντέρη – Ασημάκη Γιαλαμά. Έκτοτε σκηνοθετεί και τις περισσότερες φορές παίζει σαν ηθοποιός σε θεατρικά έργα όπως «Ούτε γάτα ούτε ζημιά» των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Αγάπη μου παλιόγρια», των Πολύβιου Βασιλειάδη – Λάκη Μιχαηλίδη κ.α..
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σχεδόν πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Έλλη Λαμπέτη, η Τζένη Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας -υπήρξε στενός του φίλος-, ο Κώστας Βουτσάς κ.ά.. Η τελευταία παράστασή του στην θεατρική σκηνή ήταν το 1980 στο έργο «Οι ερωτιάρηδες του Βάσου Ανδριανού».
Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το Κορίτσι της Γειτονιάς»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σίμο Χέιχε, ο «Λευκός Θάνατος» που… έτρεμαν οι Σοβιετικοί – Τα μυστικά του
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1954 στην ταινία «Το Κορίτσι της Γειτονιάς». Έκτοτε έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες, σχεδόν 80, ακόμα και σε διεθνείς παραγωγές όπως το «Αμέρικα, Αμέρικα» του Ηλία Καζάν το 1963.
Το 1966 σκηνοθέτησε την πρώτη και μοναδική του ταινία, την κωμωδία της Φίνος Φιλμ «Η Γυναίκα μου τρελάθηκε» σε σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και με πρωταγωνιστές τους Μαίρη Αρώνη και Λάμπρο Κωνσταντάρα.
Στη μικρή οθόνη συμμετείχε και με τις δύο ιδιότητές του, με πιό γνωστή τη σειρά «Εκείνες κι εγώ» μαζί με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Υπήρξε αγαπημένος φίλος και συνεργάτης του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη. Μαζί έκαναν την πετυχημένη σειρά στο ραδιόφωνο «Ο θυρωρός», όπου έκανε τον Μπουλντόζα.
Έλλειψη του ενζύμου «αντιθρυψίνη»
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ήταν μόλις 43 ετών το 1965 όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε εκ γενετής έλλειψη του ενζύμου «αντιθρυψίνη», το οποίο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το αίμα. Η ίδια ασθένεια είχε σκοτώσει τον πατέρα του. Πάλεψε για πολλά χρόνια, έκανε ενέσεις για να αναπνέει αλλά το 1992, οι γιατροί του έδωσαν μόλις έξι μήνες ζωής.
Τον χειμώνα του 1993 έμεινε στο σπίτι που είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο. Η «μικρή του», όπως αποκαλούσε τη Σούλη Σαμπάχ, άφησε στο σπίτι την αποκλειστική νοσοκόμα και πήγε να τραγουδήσει στη δεξίωση του γάμου ενός φιλικού ζευγαριού. Συμφώνησε να καλέσει τον Νικολαΐδη στο τηλέφωνο και να το αφήσει ανοιχτό για να την ακούσει.
Την άλλη μέρα η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί είπαν ότι δεν θα τα κατάφερνε. Τον έριξαν σε τεχνητό κώμα για δέκα ημέρες, τον επανέφεραν κι αυτός αμέσως τράβηξε τα καλώδια με τα οποία ήταν διασωληνωμένος. Η καρδιά του σταμάτησε, οι γιατροί τον επανέφεραν και πάλι, αλλά τελικά έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου του 1993.
Ο τραυματισμός του Αρντίλες
2014: Ο 61χρονος, πρώην μέσος της Τότεναμ, Osvaldo Ardiles τραυματίζεται σοβαρά όταν το αυτοκίνητό που οδηγεί στα Falkland Islands ανατρέπεται. Μαζί του ο πρώην συμπαίκτης του Ricky Villa και ο υιός του. Οι δύο συμπαίκτες συμμετείχαν στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ του 30for30 series του ESPN με τίτλο ‘White, Blue and White’ που περιγράφει την ιστορία τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο.
2011: Εξίμισυ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ξεκινά η δίκη του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου στην Ευελπίδων, απόντων και των δύο. Η απόφαση που θα βγει στις 10/5 κρίνει ένοχους όλους τους εμπλεκόμενους στο τροχαίο ατύχημα και επιβάλει φυλάκιση 33 μηνών με πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Χρήστο Τζέκο, 31 μηνών στον Κώστα Κεντέρη και στην Κατερίνα Θάνου και 6-8 μηνών στους επτά γιατρούς του ΚΑΤ. Την επόμενη χρονιά, το δικαστήριο που θα εκδικάσει την έφεση των δύο Ολυμπιονικών, θα τους κρίνει αθώους.
2009: Πεθαίνει από καρκίνο, σε ηλικία 62 ετών, ο Δημήτρης Περσίδης, ο ελληνοαυστριακός αμυντικός που αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό για 4 χρόνια στην “χρυσή” εποχή του Γουλανδρή.
Πρώτος σε ασίστ
1995: Ο John Stockton των Yutah Jazz γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία του NBA με 9.922 ασίστ. Στην καριέρα του (1984-2003) θα σημειώσει το ρεκόρ των 15806 ασίστ ενώ το ορειχάλκινο άγαλμά του θα τοποθετηθεί έξω από το Delta Center, την έδρα της ομάδας του.
1990: Ο John McEnroe γίνεται ο πρώτος τενίστας που αποβάλλεται από το Australian Open λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
1989: Εγκαινιάζεται στην Παιανία το πολυτελές ξενοδοχείο 35 δωματίων του Παναθηναϊκού. Η περιοχή του Καρελλά στην Παιανία έχει ξεκινήσει από το 1980 να διαμορφώνεται σταδιακά με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προετοιμασίας της ομάδας. Το 1993, με τη μεταφορά των γραφείων της ΠΑΕ, θα ολοκληρωθεί το κέντρο που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και κατά καιρούς θα φιλοξενήσει μεγάλες ομάδες για προετοιμασία, όπως ο Άγιαξ, την Σπάρτακ Μόσχας, την Εθνική του Κουβέιτ, κλπ.
1922: Ο Γάλλος δημοσιογράφος Pierre Giffard πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών. Χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής και δημιούργησε τον ποδηλατικό αγώνα Paris-Brest-Paris καθώς και τον Μαραθώνιο Tours de Paris. Ήταν εκδότης της ημερησίας αθλητικής εφημερίδας “Le Velo”, αλλά η υπερβολική του υποστήριξη στον Alfred Dreyfus είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο της και την γέννηση της “L’Auto”, προγόνου της “Le Equipe”.
1922: Γίνεται το πρώτο αγώνισμα slalom στο σκι στο Murren της Ελβετίας.
1911: Ξεκινάει το πρώτο Ράλλυ του Μόντε Κάρλο, ένα από τα πιο ξακουστά ράλλυ μεγάλων αποστάσεων. Διοργανωτής είναι το Automobile Club de Monaco, που επίσης διοργανώνει το Grand Prix της F1 στο Πριγκηπάτο, όπου εκτός από αυτό ο αγώνας διεξάγεται στην Γαλλική Ριβιέρα και τη Νότια Γαλλία. Ο πρίγκηπας Αλβέρτος Ι, της οικογενείας Γκριμάλντι, είναι ο εμπνευστής, δημιουργός και υποστηρικτής του με σκοπό να ενισχύσει τον τουρισμό και την κίνηση του καζίνο.
1888:Ιδρύεται η Amateur Athletic Union στις ΗΠΑ με σκοπό την υποστήριξη ομάδων και παικτών σε όλα σχεδόν τα σπορ. Παράλληλα θα χορηγήσει και πολλές διοργανώσεις σε όλες τις πολιτείες και θα βοηθήσει τους παίκτες να εγγραφούν στα διάφορα κολλέγια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται