ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ: Μυστικό ταξίδι Γεραπετρίτη στην UEFA - Σαρωτικά μέτρα για τους χούλιγκαν

Το μυστικό ταξίδι του Γεραπετρίτη στην UEFA στην Ελβετία -Ετοιμάζουν σαρωτικά μέτρα για τους χούλιγκαν.

Οι παρεμβάσεις που συζητούνται, αναμένεται να αναδιατάξουν την οργανωμένη δράση των οπαδών στον χώρο του ποδοσφαίρου. Στο πλέγμα μέτρων ενδεχομένως να περιλαμβάνονται προβλέψεις ακόμα και για διάλυση συνδέσμων όταν στους κόλπους τους βρίσκουν πεδίο δράσης εγκληματικά στοιχεία.

Ιδίως έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο 23χρονος δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη αναζήτησε αρχικά καταφύγιο στον σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς διέθετε κλειδιά του χώρου. Επιπλέον, η έρευνα της αστυνομίας στον συγκεκριμένο χώρο αποκάλυψε ολόκληρο οπλοστάσιο, αποτελούμενο από σουγιάδες, κράνη, κροτίδες, στυλιάρια, σφυριά, μεταλλικούς σωλήνες, κ.α., που παρότι δημιουργεί εντυπώσεις, δεν οδηγεί σε απαγγελία κατηγοριών.

Προκειμένου να προετοιμαστεί και να εξειδικευτεί το νομοθετικό πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε στη Γενεύη την Τετάρτη, μια μέρα μετά τη στυγερή δολοφονία (και επέστρεψε χθες) προκειμένου να συζητήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με στελέχη της UEFA. Στο μεταξύ, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε όλους τους συνδέσμους της Θεσσαλονίκης, αλλά θα επεκταθούν και σε όλη τη χώρα και θα γίνουνται σε τακτική βάση.

Το πρόβλημα του χουλιγκανισμού είναι πολύ περίπλοκο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν σπεύδει να ανακοινώσει παρεμβάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι μελετά ένα πλέγμα μέτρων, με αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, με αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των συνδέσμων, αλλά και με άσκηση πίεσης στους ιδιοκτήτες των ομάδων να διαλύσουν τους οπαδικούς στρατούς που συντηρούν. Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές, καθώς δεν θέλει στη δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η πανδημία, να φύγουν νεαροί από το περιβάλλον των συνδέσμων και να μεταφέρουν τη βία στους δρόμους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεραπετρίτης πήγε στην Νιόν, στην ευρύτερη περιοχή της Γενεύης, όπου βρίσκεται η έδρα των FIFA/UEFA, για συνομιλίες με εκπροσώπους των δύο ομοσποδιών. Τον Φεβρουάριο του 2020, πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων, με αφορμή την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Στόχος ήταν να υπογραφεί ένα μνημόνιο ανάμεσα στην UEFA και την κυβέρνηση, το οποίο θα περιλάμβανε ρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου σχετικά με οργανωτικά θέματα , τη διαιτησία, τη βία, την χειραγώγηση παιχνιδιών κ.α.

H UEFA συμφώνησε να παράσχει τεχνική βοήθεια, και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου θα τηρούνταν στο ακέραιο. Μάλιστα, οι ομάδες που θα παραβίαζαν τους κανόνες απειλούνταν με Grexit, δηλαδή με αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χούλιγκαν.

Στις 25 Φεβρουαρίου, υπογράφηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, το μνημόνιο ανάμεσα στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και στον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, από τη μια πλευρά και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από την άλλη. Στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης, είχε επισημάνει ότι «σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό.

Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε».

Παρά τις καλές προθέσεις, η ατζέντα άλλαξε και το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο σύνολό του. Ειδικά, η πρόβλεψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι δυσφημιστικές δηλώσεις και κάθε είδους βία και διάκριση στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τώρα, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν γενναία μέτρα.

ΠΗΓΗ: iefimerida

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News