Τα μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινό λουκέτο σε όλους τους Συνδέσμους οπαδών!

Τα μέτρα για την οπαδική βία: Προσωρινό λουκέτο σε όλους τους Συνδέσμους οπαδών ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης!

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων της Κυβέρνησης για την οπαδική βία επιφέρει προσωρινό λουκέτο σε Συνδέσμους οπαδών.

Η Κυβέρνηση με τους κ. Θεοδωρικάκο, Τσιάρα και Αυγενάκη ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού να αναφέρει πως θα μπει προσωρινό λουκέτο σε συνδέσμους οπαδών ως τον Ιούλιο του 2022 ώστε να λειτουργούν από εδώ και πέρα νόμιμα, με βάση τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης

«Προτού προχωρήσω στα βασικά σημεία των νομοθετικών ρυθμίσεων, θα εκφράσω ξανά τα βαθιά μου συλληπητήρια στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού. Αθλητισμός και βία είναι έννοιες αποκλίνουσες. Συμφωνούμε ότι η βία δεν έχει χρώμα, ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως επίφαση. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, η κοινωνία διερωτάται αν υπάρχουν έλεγχοι, αν συλλαμβάνονται οι δράστες. Το νομοθετικό πλαίσιο απαντούμε πως είναι αυστηρό και αυστηροποιείται ακόμα παραπάνω.

Με τον νόμο 4639 θεσπίσαμε τη δυνατότητα συλλογής οπτικοακουστικού υλικού ακόμα και από κινητά τηλεφωνα. Επεκτείναμε τα τοπικά και χρονικά όρια των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενο με αθλητική δήλωση. Η αστυνομία έχει δυνατότητα για ελέγχους εντός και εκτός των εγκαταστάσεων. Προχωρήσαμε στη ρύθμιση οργανωμένων μετακινήσεων οπαδών με τις ομάδες να έχουν την εποπτεία. Προβλέψαμε τη δυνατότητα δημιουργίας πανελλήνιας λέσχης φιλάθλων με στόχο τη συνεννόηση των πραγματικών φιλάθλων.

Σήμερα υπό την καθοδήγηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σας παρουσιάζουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Κυρώνεται η σύμβαση για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών, ενώ γίνεται διάκριση μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία. Δημιουργείται το κέντρο πληροφοριών ποδοσφαίρου εντός των δομών της αστυνομίας και έχει να κάνει με ανταλλαγή πληροφοριών.

Αναμορφώνουμε το ισχύον πλαίσιο για τις λέσχες φιλάθλων και προχωράμε σε προσωρινή αναστολή όλων των λεσχών έως 31 Ιουλίου 2022. Σήμερα λειτουργούν νόμιμα 12 λέσχες και 22 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Ένα εύλογο διάστημα έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.

Οι Α.Ε. μπορούν να αναγνωρίσουν έως μία λέσχη φιλάθλων έκαστος, με τις ΠΑΕ ή ΚΑΕ να έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο μητρώο της λέσχης. Για να λειτουργεί νόμιμα μία λέσχη απαιτείται η εγγραφή στο μητρώο μελών τουλάχιστον 50 ενηλίκων μονίμων κατοίκων με καθαρό ποινικό μητρώο. Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας μετά από ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα μέλη λέσχης.

Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες όπου συγκεντρώνονται οι οργανωμένοι και το μέτρο θα ισχύσει από την ψήφιση του νόμου. Οι ΠΑΕ/ΚΑΕ θα προβούν αποκλειστικά στη διάθεση εισιτηρίων διαρκείας και μόνο στους νόμιμους κατόχους. Διαφορετικά θα υπάρχουν κλιμακωτές ποινές αναστολής της θύρας καθώς και πρόστιμα.

Εντός της εβδομάδας προγραμματίζουμε περαιτέρω διαβούλευση με τους φορείς. Πρόθεση είναι η συμμετοχή εκπροσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού, αθλητικού γίγνεσθαι και τα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα μόνο μέσω συντονισμένης δράσης. Η πιστή εφαρμογή των νόμων μπορεί να καταπολεμήσει τη βία. Η βία δεν είναι οπαδική αλλά ενδημική. Είμαστε υπέρ της ύπαρξης λειτουργίας νόμιμων λεσχών φιλάθλων, σας ευχαριστώ».

O Τάκης Θεοδωρικάκος συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού.

Στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία. Ως Πολιτεία, ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε είδους βία και να καταστείλουμε αμέσως όλες τις εκφάνσεις της που μας οδήγησαν εδώ σήμερα.

Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε παρατηρούμε μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία.

Οφείλω στο σημείο αυτό να τονίσω-και το αναφέρω ως παρατήρηση και όχι ως δικαιολογία, ότι ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια.

Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα.

Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία !

Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.

Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης.

Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛΑΣ ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.

Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μπορούμε; Ναι μπορούμε! Μπορούμε όμως όλοι μαζί! Πολιτεία, σωματεία, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Ιπποκράτης είχε πει: «Κάλλιον Του Θεραπεύειν Το Προλαµβάνειν…».

Και αυτό πρέπει να πράξουμε άμεσα, ώστε να μην χαθούν άλλα παιδιά μας, και να έχουμε ως αποτέλεσμα το νους υγιής εν σώματι υγιή, που θα συνοδεύεται πάντα σε κάθε άθλημα από το ευ αγωνίζεσθαι!»

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News