Πιστοποιητικό νόσησης: Και με θετικό rapid test η δυνατότητα έκδοσής του

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 με τη διενέργεια rapid test που θα βγει θετικό μπορεί να εκδίδεται πλέον το πιστοποιητικό νόσησης για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την απόκτηση των πιστοποιητικών όσων αναρρώνουν από κοροναϊό με τη διενέργεια rapid test κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Με σκοπό τη διασφάλιση της ακρίβειας αλλά και της αξιοπιστίας του πιστοποιητικού, το rapid test που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο rapid test αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να εκτελείται από επαγγελματίες υγείας ή από εξειδικευμένο προσωπικό. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδώσουν αυτά τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Σύμφωνα με την επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου: «Mε βάση τον κατάλογο, τα κράτη μέλη θα μπορούν πλέον επίσης να χρησιμοποιούν τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την έκδοση πιστοποιητικών ανάρρωσης και την χαλάρωση της πίεσης στη διενέργεια των τεστ λόγω της εμφάνισης του Omicron. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις και επιστημονικές συμβουλές».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News