Μαριούπολη: Οι 150 χιλιάδες Έλληνες, τα 29 χωριά Ελλήνων στην Ουκρανία

Ουκρανία – Μαριούπολη: Στην πόλη που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι ζούσαν κάποτε μόνο Έλληνες. Τα 29 ελληνικά χωριά στην Ουκρανία

Η Μαριούπολη είναι μια από τις πρώτες πόλεις που από το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου δέχεται την επίθεση των Ρωσικών στρατευμάτων.

Πρόκειται για την πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 500.000 κατοίκους.

Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία. Νωρίτερα στη περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικο οχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη (ποταμός Κάλμιους). Μεταξύ του 1948 και του 1989 η πόλη ονομαζόταν Ζντάνοβ.

Η Μαριούπολη μαζί με τα γειτονικά χωριά αποτέλεσε ξεχωριστή ελληνική διοικητική περιφέρεια από το 1810 έως το 1873. Μέχρι το 1859 απαγορευόταν να εγκατασταθούν στην ελληνική περιοχή της Μαριούπολης άτομα άλλης εθνικότητας.

Σταδιακά ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε, ιδίως προς τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά και την σιδηροδρομική της σύνδεση με την Γιουζόφκα. Τότε αναβαθμίστηκε σε σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, ενώ το λιμάνι της έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο στη νότια περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετά από αυτό της Οδησσού. Αντίθετα, γνώρισε την ύφεση κατά τις περιόδους της Φεβρουαριανής Επανάστασης του 1917 και του Ρωσικού Εμφυλίου. Σημαντικές καταστροφές γνώρισε την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κατελήφθη από τους Γερμανούς (8 Οκτωβρίου 1941).

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, 150 χιλιάδες Έλληνες ζουν σήμερα στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Μόνο στην περιφέρεια της Μαριούπολης υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων.

Βάσει της απογραφής του 2001, 90.000 είναι οι Έλληνες της Μαριούπολης κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί πάρα πολλοί Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής, από μικτούς γάμους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News