Η έκδοση της L’ Equipe λόγω της υπόθεσης Ντρέιφους κι ο ρόλος των Ναζί

Το 1946 η Γαλλία όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα προσπαθούσαν να συνέλθουν από τις πληγές που είχε αφήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σαν σήμερα -28 Φεβρουαρίου 1946- έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά μια εφημερίδα που όπως αποδείχθηκε τα επόμενα χρόνια έφερε έναν πολύ βαρύ τίτλο. Ήταν η γαλλική «L’ Equipe» (Η Ομάδα), που είναι αφιερωμένη στα σπορ.

Αν και πρόκειται περί αθλητικής εφημερίδας, η ύπαρξή της έχει να κάνει με ένα μη αθλητικό γεγονός και τον πρόγονό της, την εφημερίδα «L’ Auto», η οποία ξεκίνησε να εκδίδεται μετά τον «θάνατο» μιας άλλης εφημερίδας, της «Le Velo».

Όσον αφορά το μη αθλητικό γεγονός, δεν ήταν άλλο από την περιβόητη υπόθεση Ντρέιφους, ένα τεράστιο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που συντάραξε τη Γαλλία επί δώδεκα χρόνια, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη πολύ σοβαρή ένδειξη του επερχόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά τον 20ό αιώνα. Την εποχή εκείνη στη Γαλλία, ένα απλό επεισόδιο του πολέμου μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών μετατράπηκε σε μεγάλο δικαστικό κυκεώνα. Το όνομα της υπόθεσης αυτής λήφθηκε από το κεντρικό πρόσωπο, που ήταν ο Γάλλος λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους.

Η υπόθεση Ντρέιφους

Ο Ντρέιφους κατηγορήθηκε άδικα για προδοσία -ότι πούλησε μυστικά στον εχθρό της Γαλλίας, τους Γερμανούς- και φυλακίστηκε με ισόβια κάθειρξη σε μια από τις σκληρότερες φυλακές της χώρας. Εκ των υστέρων δικαιώθηκε.

Στη διάρκεια της δίκης και της εξορίας του, η γαλλική κοινωνία ήταν διχασμένη με αρκετούς να τάσσονται υπέρ της ενοχής ή της αθώωσής του. Η «Le Velo» ήταν τότε η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Γαλλίας. Συνδύαζε την αθλητική κάλυψη με πολιτικά σχόλια. Ο εκδότης της, Pierre Giffard, πίστευε ότι ο Ντρέιφους ήταν αθώος. Πήρε θέση και ήρθε σε σύγκρουση με τους κύριους διαφημζόμενους στην εφημερίδα. Μεταξύ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία Comte de Dion και οι βιομήχανοι Adolphe Clément και Édouard Michelin.

Η αντίπαλη εφημερίδα και ο ποδηλατικός γύρος

Αυτοί αποφάσισαν να σχεδιάσουν μια νέα, αντίπαλη εφημερίδα. Εκδότης επελέγη ο ποδηλάτης Henri Desgrange. Είχε ήδη εκδώσει ένα βιβλίο με τακτικές και οδηγίες προπόνησης ποδηλασίας. Επίσης εργαζόταν ως εκπρόσωπος Τύπου του Clément. Το 1897 ιδρύθηκε η εφημερίδα «L’Auto-Vélo». Το 1900 δικαστήριο στο Παρίσι αποφάνθηκε ότι ο τίτλος έμοιαζε πολύ με αυτόν της «Le Vélo» του Giffard. Έτσι η εφημερίδα έγινε απλώς «L’Auto». Τυπωνόταν σε κίτρινο χαρτί διότι ο Giffard χρησιμοποιούσε πράσινο.

Ωστόσο, η κυκλοφορία ήταν υποτονική και τότε, σε μια σύσκεψη υπό τον Ντεσγκράνζ, ο 26χρονος ρεπόρτερ ποδηλασίας και ράγκμπι Géo Lefèvre πρότεινε έναν ποδηλατικό αγώνα, τον «Γύρο της Γαλλίας». για να προωθηθεί η  εφημερίδα. Το σχέδιο πέτυχε. Η κυκλοφορία εκτινάχθηκε από 25.000 φύλλα πριν από τον αγώνα σε 65.000 μετά από αυτόν. Το 1908 είχε φτάσει στα 250 χιλιάδες φύλλα ενώ στη διάρκεια του αγώνα του 1923 πουλούσε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα την ημέρα. Το 1933 έφτασε σε μια ημέρα στα 854.000 αντίτυπα.

Το φύλλο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν αυτό της 13ης Ιουλίου 1998, μια μέρα μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998 από την Εθνική Γαλλίας. Πούλησε 1.645.907 αντίτυπα. Το φύλλο της 3ης Ιουλίου 2000, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τη Γαλλία, πούλησε 1.255.633 αντίτυπα.

Η δράση των Ναζί

Ο Desgrange πέθανε το 1940 και η ιδιοκτησία πέρασε σε μια κοινοπραξία Γερμανών. Στην εφημερίδα κυριαρχούσαν πλέον τα θετικά για τους Ναζί σχόλια. Μετά τον πόλεμο σταμάτησε η έκδοση όπως συνέβη με όλες τις εφημερίδες που τύπωναν οι Γερμανοί.

Πότε δεν κατέστη σαφές αν ο διάδοχος του Desgrange, Jacques Goddet υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών ή του τότε επικεφαλής του γαλλικού κράτους, Philippe Pétain. Πάντως, στις δικαστικές αίθουσες ο Goddet απέδειξε την παράνομη εκτύπωση εφημερίδων και φυλλαδίων της Αντίστασης στο πιεστήριο της «L’ Auto», στη διάρκεια του πολέμου. Έτσι του επετράπη να εκδώσει μια διάδοχη εφημερίδα με τον τίτλο «L’ Équipe.». Η νέα εφημερίδα κυκλοφορούσε τρεις φορές την εβδομάδα από τις 28 Φεβρουαρίου 1946. Από το 1948 εκδίδεται καθημερινά.

Οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες 

2018: Το Μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τιμά τους βετεράνους του Αθλητικού Ρεπορτάζ. Οι 15 τιμώμενοι με γηραιότερο τον Χάρη Λυμπερόπουλο, γεννημένο το 1922 ήσαν οι Ντίνος Βεντίκος, Γιάννης Διακογιάννης, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Γιώργος Λιβέρης, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Πέτρος Λινάρδος, Κώστας Μητρόπουλος, Ανδρέας Μπόμης, Γιώργος Παντούρης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάκης Παπαζήσης, Δημήτρης Παπαναγιώτου, Σταύρος Τσώχος και Βαγγέλης Φουντουκίδης.

2000: Η UEFA ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν την φανέλα τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA

1999: Στην 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής η Προοδευτική κερδίζει μετά από 31 χρόνια τον Ηρακλή, και ο ΠΑΟΚ μετά από 15 χρόνια τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

1999: Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα με συνολική βαθμολογία 38.767 βαθμούς.

1991: Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κεκλεισμένων των θυρών γίνεται στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Άρη και της Λεβερκούζεν (133-117) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Άρης είχε τιμωρηθεί διότι στον αγώνα της 14/2 εναντίον της Μπαρτσελόνα, και ενώ έχανε, έσβησαν ξαφνικά τα φώτα και δημιουργήθηκαν επεισόδια.

1960: Ολοκληρώνονται οι 8οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Squaw Valley της Καλιφόρνια, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου.

1956: Πεθαίνει ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αντώνης Τσολίνας. Αγωνίστηκε τρεις φορές με την Εθνική ομάδα και σημείωσε 4 γκολ, όλα εναντίον της Βουλγαρίας (6-1).

1940: Διεξάγεται ο πρώτος τηλεοπτικός αγώνας κολλεγιακού μπάσκετ μεταξύ των πανεπιστημίων του Pittsburgh και Fordham 50-37 στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.

1935: Η ΔΟΕ αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της FIBB (μετέπειτα FIBA) στο Grant Hotel στο Όσλο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News