Ζαν Μπέλενιουκ: Συγκλονίζει ο ολυμπιονίκης βουλευτής - «Περιμένω τους Ρώσους με τρία όπλα και μια χειροβομβίδα»

Ζαν Μπέλενιουκ: Συγκλονιστική εξομολόγηση του ολυμπιονίκη της πάλης και πρώτου μαύρου βουλευτή της χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Για τον Ζαν Μπέλενιουκ, το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά στη ζωή του. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης, αλλά και στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ. Παράλληλα μπήκε με την ψήφο του λαού στο ουκρανικό κοινοβούλίο κι έγινε ο πρώτος μαύρος βουλευτής στην ιστορία της χώρας.

Το 2021, ο Ουκρανός, Ζαν Μπέλενιουκ, με καταγωγή από τη Ρουάντα από την πλευρά του πατέρα του, κατέκτησε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που ήρθε να προστεθεί στο αργυρό του Ρίο, πέντε χρόνια νωρίτερα. Γιόρτασε το χρυσό χορεύοντας στο ταπό τον παραδοσιακό χορό «χοπάκ». Τι άλλο να ζητήσει από τη ζωή του;

«Περιμένω τους Ρώσους με τρία όπλα και μια χειροβομβίδα»

Κι όμως, εφτά μήνες αργότερα, βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Κίεβο, με μια χειροβομβίδα και τα τρία όπλα του γεμάτα και περιμένει την επίθεση των Ρώσων.

«Στην πάλη όταν χάνεις έναν αγώνα, έχεις κι άλλη ευκαιρία, στον πόλεμο όχι. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να βρεθείς νεκρός. Παλεύεις για να σώσεις την οικογένειά σου, τη χώρα σου. 

Αυτό που ζούμε είναι σαν εφιάλτης. Μόνο όσοι βρισκόμαστε εδώ αντιλαμβανόμαστε τον τρόμο.

Ξέρω ότι ως βουλευτής, αποτελώ έναν από τους πρώτους στόχους των Ρώσων. Δεν έχω στρατιωτική εμπειρία, αλλά πρέπει να είμαι προετοιμασμένος» είπε Μπέλενιουκ στον Guardian.

Ο ρόλος που του έχει ανατεθεί αυτές τις δύσκολες ώρες είναι αυτός του συνδέσμου των στρατιωτών με τους εθελοντές.

«Πώς γίνεται στην Ευρώπη του 2022 να συμβαίνουν όλα αυτά. Άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι, χωρίς θέρμανση, τροφή, νερό. Οι Ρώσοι έχουν κλείσει τις διόδους ανεφοδιασμού. Ένας συμμαθητής μου σκοτώθηκε, όταν, αφού έβαλε την οικογένειά του στο καταφύγιο, γύρισε στο σπίτι για να πάρει μερικά προσωπικά αντικείμενα».

«Αν είμασταν νεοναζί, δεν θα γινόμουν βουλευτής» 

Ο Μπέλενιουκ γεννήθηκε το 1991, τη χρονιά που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Τρία χρόνια αργότερα έχασε τον πατέρα του στον εμφύλιο της Ρουάντα και μεγάλωσε σε μια γκαρσονιέρα με τη μητέρα του. Το 2019 εξελέγη βουλευτής με τον κόμμα του Βολόντομιρ Ζελένσκι.

«Είμαι βουλευτής, οφείλω να μείνω στο Κίεβο. Ξέρω ότι οι Ρώσοι θέλουν να ανατρέψουν πρόεδρο και να βάλουν στη θέση του μια… μαριονέτα», συμπληρώνει ο Μπέλενιουκ, που πρόλαβε να στείλει τη μητέρα του σε ένα ασφαλές μέρος.

«Στη Ρωσία έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου στον κόσμο λέγοντάς τους ότι οι Ουκρανοί αλληλοσκοτωνόμαστε και ανατινάζουμε οι ίδιοι τα κτίριά μας. Είμαι απογοητευμένος με τους Ρώσους αθλητές. Στην αρχή δεν έκαναν κανένα σχόλιο, τώρα υποστηρίζουν ανοιχτά το καθεστώς τους.

Λένε ότι είμαστε μια νεοναζιστική, ρατσιστική κοινωνία. Εγώ ο ίδιος έχω βιώσει ρατσισμό, ακόμα και πρόσφατα, επιστρέφοντας από το Τόκιο, αλλά αυτά τα συμβάντα αποτελούν εξαιρέσεις, όχι τον κανόνα. Εγώ είμαι μαύρος, αλλά ο κόσμος με βοήθησε να εκλεγώ βουλευτής».

«Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης, απειλεί όλον τον πλανήτη»

Ο Μπέλενιουκ θεωρεί ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει περισσότερο απαγορεύοντας τις πτήσεις στην Ουκρανία:

«Δεν το κάνουν γιατί φοβούνται ότι θα ξεσπάσει ένας 3ος παγκόσμιος πόλεμος. Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης και απειλεί τον πλανήτη με πυρηνικά όπλα. Η Ουκρανία είναι το τελευταίο σύνορο της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Πρέπει να τον σταματήσουμε τώρα, γιατί μετά, ποιος ξέρεις προς τα πού θα κινηθεί, ίσως προς τις Βαλτικές χώρες».

Πριν από λίγο καιρό ο Μπέλενιουκ νόμιζε ότι η παράλληλη απασχόληση του στο κοινοβούλιο και στο ταπί ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχει βιώσει στη ζωή του.

«Όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν τώρα. Πλέον, μαχόμαστε για την επιβίωση, για την πόλη μας, για τη χώρας μας».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News