Καύσιμα: Έξτρα επίδομα από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της βενζίνης

Έξτρα επίδομα από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα της βενζίνης

Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ 24% στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και ντίζελ), ωστόσο θα επιστρέψει τα πρόσθετα έσοδα σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το επίδομα αυτό θα είναι η πρόσθετη ενίσχυση που ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας.

Πηγές του ΟΤ, αναφέρουν ότι σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου και ο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κλειδώσουν το συνολικό πακέτο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας.

Σε αυτά προβλέπεται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα επιστρέφει σε νοικοκυριά τα πρόσθετα έσοδα του ΕΦΚ και ΦΠΑ που προκύπτουν από το ράλι των αυξήσεων των τιμών στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Μόνο στην περίοδο 23 Φεβρουαρίου (μία μέρα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 37%, λένε στον ΟΤ στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εκτινάχθηκε από τα 1,887 ευρώ/λίτρο στα 2,082 ευρώ/λίτρο, ήτοι αύξηση 0,19 ευρώ/λίτρο.

Για το ντίζελ κίνησης, το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα η τιμή του εκτοξεύτηκε από τα 1,623 ευρώ/λίτρο στα 1,936, ήτοι αύξηση 0,31 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε περισσότεραεδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News