Ελευθέριος Βενιζέλος, το σπορ που λάτρευε - Δείτε τον να παίζει

Σαν σήμερα, 18 Μαρτίου: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λάτρευε το γκολφ.

Ο Ελευθέριος K. Βενιζέλος πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, πέθανε σαν σήμερα -18 Μαρτίου- στις 08:05 το πρωί στο Παρίσι. Ο θάνατός του θεωρείται ότι προκλήθηκε από εξελιγμένη μορφή γρίπης, η οποία κατέληξε σε εγκεφαλική συμφόρηση.

Στις 13 Μαρτίου είχε υποστεί εγκεφαλική συμφόρηση λίγο μετά τις 7 το πρωί, αφότου είχε ξυπνήσει. Άρχισε να ψευδίζει – ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου – και η σύζυγός του Έλενα κάλεσε τον Γάλλο καθηγητή Ντε Ζεν. Ξανακοιμήθηκε αλλά έκτοτε έχασε τις αισθήσεις του για τα πέντε επόμενα εικοσιτετράωρα.

Κατά τη μεταφορά του από την οδό Μπωζόν 22 στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Παρισίου κι από εκεί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λιόν, οι Γαλλικές αρχές του απέδωσαν τιμές. Τιμές απέδωσαν και οι Ιταλικές αρχές κατά τη διέλευση της σωρού του από τα Ιταλικά εδάφη και μέχρι το λιμάνι του Πρίντεζι, στο οποίο έφθασε στις 25 Μαρτίου για να αναχωρήσει για την Ελλάδα με το αντιτορπιλικό «Ύδρα» συνοδευόμενο από ένα ακόμα αντιτορπιλικό. Και τα δύο πλοία έφτασαν απευθείας στα Χανιά, -χωρίς πρωτύτερη στάση στην Αθήνα- στις 27 Μαρτίου. Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στο Ακρωτήρι της Κρήτης.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έζησε μια ζωή της οποίας χαρακτηριστικό ήταν το πάθος με ότι καταπιανόταν. Όπως το σπορ που έμαθε σε μεγάλη ηλικία, αλλά λάτρεψε. Σε αυτό βρήκε καταφύγιο μετά την απροσδόκητη αποτυχία του στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920. Απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του και στην προσπάθειά του να ξεχάσει την αποτυχία οργάνωσε περιοδεία με σύζυγό του Έλενα Σκυλίτση-Στεφάνοβικ σε Ευρώπη και Αμερική. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να παίξει γκολφ, το σπορ που έμαθε και λάτρεψε αρκετά μεγάλος.

Στο βιβλίο «Στη Σκιά του Βενιζέλου», η σύζυγός του έγραψε: «Ακούραστος ο σύζυγός μου με παρέσυρε σε ομηρικές παρτίδες γκολφ. Έπαιζε με δύναμη και καθώς ήταν πολύ δυνατός- όταν ήταν νέος λύγιζε με τα δάχτυλά του κέρματα των πέντε φράγκων- όλοι φρόντιζαν να απομακρυνθούν».

«Παίζοντας γκολφ – σπορ στο οποίο ιδιαιτέρως επιδόθηκε μετά την ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές του 1920», αναφέρει η λεζάντα της φωτογραφίας στο Ίδρυμα Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Πεθαίνει ο Θεόδωρος Νικολαΐδης

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης-διευθυντής της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας «Φως των Σπορ».

2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χάλκινο, και πρώτο της μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, στον τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών με άλμα στα 4,80μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

1992: Μετά από 7 συνεχόμενες χρονιές οι αρχές του αμερικάνικου ποδοσφαίρου απαγορεύουν την χρήση του instant replay με 17-11 ψήφους.

1980: Ο Γερμανός νευρολόγος και ιδρυτής των Παραολυμπιακών Αγώνων Sir Ludwig “Poppa” Guttmann πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών.

Η ΑΕΚ και το νερό του Καματερού

1976: Κατά τη διάρκεια της προπόνησης στη Ν. Φιλαδέλφεια, οι Σκρέκης, Δέδες, Παπαδόπουλος, Ραβούσης και άλλοι παίκτες της ΑΕΚ πίνουν από το νερό του 36χρονου δικηγόρου Γιώργου Καματερού, ο οποίος ένα μήνα νωρίτερα είχε ανακοινώσει συγκλονίζοντας το πανελλήνιο ότι τι “θαυματουργό νερό” του θεραπεύει τον καρκίνο. Λίγο αργότερα, θα αποδειχθεί ότι ήταν απλό νερό και ο δικηγόρος θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

1973: Ο Αργεντινός επιθετικός της Ιντεπεντιέντε Maglioni πετυχαίνει 3 γκολ εναντίον της Χιμνάσια Εσκρίμο ντελ Πλάτα μέσα σε 1 λεπτό και 50″ δημιουργώντας ρεκόρ για το πιο σύντομο χατ-τρικ.

1945: Στον τελικό του πρωταθλήματος NHL ο Maurice “Rocket” Richard γίνεται ο πρώτος παίκτης που σκοράρει 50 πόντους σε μία περίοδο, ρεκόρ που θα αντέξει 36 χρόνια.

1922: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας (Princeton-Yale) του πρώτου κολεγιακού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης.

Η ίδρυση του Άγιαξ

1900: Ιδρύεται ο Άγιαξ, η μεγάλη ολλανδική ομάδα που θα γράψει ιστορία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με αφετηρία τη νίκη του στο Wembley επί του Παναθηναϊκού θα κάνει ένα σερί τριών τίτλων (1971-1972-1973). Το 1995 θα επανέλθει κερδίζοντας τη Μίλαν 1-0 και κατακτώντας τον τέταρτο τίτλο του

1893: Ο Λόρδος Stanley του Preston παρουσιάζει ένα αργυρό κύπελλο που θα απονέμεται στον πρωταθλητή του Καναδά στο χόκεϊ (το Stanley Cup). Ο ίδιος το είχε αγοράσει 50 δολάρια

1892: Νέοι κανόνες επιβάλλονται στις ιπποδρομίες, οι οποίοι απαγορεύουν στους αναβάτες να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο πέρα από μαστίγιο και σπιρούνια στη διάρκεια της κούρσας.

1584: Πεθαίνει ο Ιβάν ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας από 17 ετών, τη στιγμή που ξεκινά μία παρτίδα σκάκι. Εγγονός του Ιβάν του Μεγάλου (ΙΙΙ) ήταν γνωστός και ως ο Μεγάλος Πρίγκηψ όλων των Ρωσιών.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News