Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εντολή Μητσοτάκη για άμεση λύση στο σχέδιο εξυγίανσης

Λύση εντός δύο εβδομάδων ζήτησε για το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σύσκεψη που έγινε προχθές (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο πρωθυπουργός ζήτησε να λυθεί η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων και να προχωρήσει άμεσα η επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα δουλέψουν οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οι τρεις τους θα πρέπει να συναποφασίσουν με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ποιος έχει αρμοδιότητα στη διαδικασία έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων. Σημειώνεται ότι τον ρόλο αυτό αρχικά θεωρήθηκε ότι είχε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής των ναυπηγείων, αλλά η νομική υπηρεσία του υπουργείου εκτίμησε ότι την αρμοδιότητα αυτή την έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρακτικά επομένως, θα πρέπει να βρεθεί ο αρμόδιος που θα εκπροσωπήσει το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων. Στη συνέχεια, ο αρμόδιος αυτός υπουργός, μαζί με όποιους άλλους πιστωτές το επιθυμούν (τράπεζες, εργαζόμενοι, πιθανοί προμηθευτές κ.λπ.), θα συνυπογράψουν το σχέδιο της διάσωσης των ναυπηγείων, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» χρεών, επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επαναλειτουργία του ναυπηγείου υπό τη νέα διοίκηση.  Η νέα διοίκηση δεν είναι άλλη από την Onex και τη Fincantieri οι οποίες ενεργούν από κοινού. Μάλιστα η Onex φαίνεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην εξυγίανση του ναυπηγείου, καθώς φαίνεται ότι θα συμμετάσχει εκτός από το πολιτικό/εμπορικό σκέλος δραστηριοτήτων και στο αμυντικό με την Fincantieri. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό του ναυπηγείου σε δύο διαφορετικές οντότητες, μια για αμυντικές ναυπηγήσεις και μια δεύτερη για ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News