CODA: Ο θρίαμβος μιας παρέας κωφών στα Oscar 2022 - Η αποθέωση του Τρόι Κότσουρ

CODA: Οι κωφοί ηθοποιοί που κατάφεραν να κερδίσουν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2022!

Ξημερώματα Δευτέρας, 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ, με την ταινία «CODA» να κατακτά το βραβείο της καλύτερης ταινίας για το 2022.

Η ταινία

Είναι μια αμερικανική κωμωδία-δραματική ταινία που βγήκε το 2021 σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σιάν Χέντερ. Ένα αγγλόφωνο ριμέικ της γαλλικής ταινίας La Famille Bélier του 2014, με πρωταγωνίστρια την Εμίλια Τζόουνς η οποία έχει ρόλο ενός παιδιού που η οικογένειά του είναι όλοι κωφοί. Είναι το μόνο μέλος μιας οικογένειας κωφών που ακούει, που αγωνίζεται και που προσπαθεί να φροντίζει την οικογένειά της.  

Οι Εουχένιο Ντερμπέζ, Τρόι Κότσουρ, Φέρντια Γουόλς-Πίλο, Ντάνιελ Ντουράντ και Μάρλι Μάτλιν εμφανίζονται σε δεύτερους ρόλους. Μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Η βραβευμένη ταινία, CODA έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 28 Ιανουαρίου 2021, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2021. Η Apple απέκτησε τα δικαιώματα προβολής της CODA για ένα φεστιβάλ-ρεκόρ 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και μέσω της υπηρεσίας ροής Apple TV στις 13 Αυγούστου 2021.

Κέρδισε θετικές κριτικές ήδη απο τις πρώτες προβολές και αναδείχθηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες του 2021 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Στα 94α Όσκαρ, η ταινία κέρδισε και τα τρία βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια: Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Είναι η πρώτη ταινία που διανέμεται από υπηρεσία ροής, η πρώτη ταινία του Sundance και η πρώτη ταινία με πρωταγωνιστικούς ρόλους κυρίως κωφούς ηθοποιούς που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ήταν επίσης υποψήφια για Καλύτερη Ταινία – Δράμα και Β’ Ανδρικού Ρόλου, για τον Τρόι Κότσουρ, στα 79α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας. Έλαβε τρεις υποψηφιότητες στα 75α Βραβεία Κινηματογράφου της Βρετανικής Ακαδημίας, κερδίζοντας δύο, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου, καθιστώντας τον πρώτο κωφό που κέρδισε ποτέ BAFTA.

Η υπόθεση

Στο Gloucester της Μασαχουσέτης, η Ρούμπι Ρόσι είναι το μόνο μέλος της οικογένειάς της που ακούει. Οι γονείς της, Φρανκ και Τζάκι, και ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο Λίο, είναι όλοι κωφοί. Βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση αλιείας και σχεδιάζει να ενταχθεί σε αυτήν ενώ ταυτόχρονα, πηγαίνει και στο σχολείο. 

Λόγω της οικογένειάς της, η Ρούμπι θεωρείται «μη αποδεκτή» στο σχολείο. Όταν παρατηρεί ότι ο αγαπημένος της, ο Μάιλς, εγγράφεται στη χορωδία, η Ρούμπι κάνει το ίδιο. Την πρώτη μέρα της χορωδίας, ο δάσκαλος, Bernardo, δίνει εντολή στους μαθητές να τραγουδήσουν το «Happy Birthday to You» για να καταλάβει τις ικανότητές τους. 

Αντιμέτωπη με την ανάγκη να τραγουδήσουν μπροστά στην τάξη, η Ρούμπι πανικοβάλλεται και φεύγει. Αργότερα επιστρέφει στον δάσκαλο και εξηγεί ότι δέχθηκε εκφοβισμό επειδή μιλούσε διαφορετικά ως παιδί. Της είπε ότι υπάρχει χώρος για κάθε είδους φωνές στη χορωδία και εκπλήσσεται και εντυπωσιάζεται από την όμορφη φωνή της.

Ο δάσκαλος έκανε μουσικό ντουέτο τη Ρούμπι με τον Μάιλς αλλά η πρώτη τους πρόβα δεν πάει καλά. Η Ρούμπι προσκαλεί τον Μάιλς στο σπίτι της για εξάσκηση, αλλά τους διακόπτει ο Φρανκ και η Τζάκι που κάνουν έρωτα στο διπλανό δωμάτιο. Η Ρούμπι αργότερα ακούει συμμαθητές στην καφετέρια να κοροϊδεύουν το περιστατικό. Ο Μάιλς ζητά συγγνώμη και της λέει ότι είπε μόνο στον φίλο του Τζέι, ο οποίος με τη σειρά του διέδωσε την ιστορία, αλλά εκείνη δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί του.

Τελικά τον συγχωρεί και ξαναρχίζουν την εξάσκησή τους. Εν τω μεταξύ, ο Φρανκ και ο Λίο αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​με την αλιευτική επιχείρηση καθώς επιβάλλονται νέα τέλη και κυρώσεις από το τοπικό συμβούλιο. Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ανακοινώνουν ότι ξεκινά τη δική τους εταιρεία. 

Αργότερα, ο δάσκαλος της μουσικής ενθαρρύνει τη Ρούμπι να κάνει ακρόαση για το Berklee College of Music. Της προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα για προετοιμασία, καθώς ήδη κάνει ιδιωτικά μαθήματα στον Μάιλς. Η Ρούμπι συμφωνεί, αλλά οι αυξανόμενες δεσμεύσεις της στην οικογενειακή επιχείρηση την κάνουν να καθυστερήσει στα μαθήματά τους. Όμως, ο δάσκαλος εκνευρίζεται με τη συνεχή καθυστέρηση της Ρούμπι και την τιμωρεί επειδή χάνει το χρόνο του και δεν ενδιαφέρεται αρκετά για τη μουσική.

Η Ρούμπι ανακοινώνει στην οικογένεια ότι παραιτείται από το κολέγιο και θα ενταχθεί στην επιχείρηση με πλήρη απασχόληση. Οι γονείς της στηρίζουν, αλλά ο Λίο αντιδρά θυμωμένα, επιμένοντας ότι μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς τη βοήθεια της Ρούμπι.

Τελικά, πήγε στο casting που της είπε ο δάσκαλός της, πέρασε με μεγάλη επιτυχία και όσον αφορά το ψάρεμα, τα κατάφεραν καθώς προσπάθησαν πελάτες να μάθουν τη νοηματική γλώσσα. 

Τρόι Κότσουρ: Ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου

Ο Τρόι Κότσουρ έγινε ο πρώτος κωφός που κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας, καθώς έλαβε το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου. Μετά την παραλαβή του βραβείου είπε: «Είναι καταπληκτικό να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το ταξίδι, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι εδώ. Ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Ακαδημίας για την αναγνώριση του έργου μου».

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Αυτό είναι αφιερωμένο στην κοινότητα των κωφών, την κοινότητα CODA και την κοινότητα με ειδικές ανάγκες. Αυτή είναι η στιγμή μας».

Υπήρξε πρωτοπόρος σταρ στο θέατρο και τον κινηματογράφο για πολλά χρόνια, εξελίσσοντας την τέχνη του σε μια βιομηχανία που δεν αναγνώριζε πάντα τα ταλέντα του. Γεννήθηκε κωφός το 1968 και σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Gallaudet στην Ουάσιγκτον, DC.  

Στην τηλεόραση, έχει εμφανιστεί σε σειρές όπως τα «Criminal Minds», «CSI: NY» και «Scrubs».  Εμφανίστηκε επίσης στη σειρά Star Wars “The Mandalorian”, η οποία κυκλοφόρησε το 2019, όπου έπαιξε τον Tuscan Raider και ανέπτυξε μια φανταστική νοηματική γλώσσα για τη φυλή των νομάδων στον πλανήτη Tatooine.

Η συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του και ενώ ο κόσμος τον χειροκροτούσε ασταμάτητα, εκείνος δεν μπορούσε να το ακούσει με αποτέλεσμα, το κοινό να σήκωσε τα χέρια διότι έτσι καταλαβαίνουν οι κωφοί άνθρωποι ότι τους χειροκροτούν δυνατά.

Ο ίδιος, με νοηματική εξέφρασε όλα του τα συναισθήματα. Δείτε το συγκινητικό στιγμιότυπο:

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News