Ρομάν Αμπράμοβιτς: Δηλητηριάστηκε ή όχι; - Οι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς υπέστη συμπτώματα δηλητηρίασης κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας στις 3/3/2022, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται άνθρωποι από το περιβάλλον του. 

Όπως αναφέρει το BBC, o ιδιοκτήτης της Tσέλσι υπέφερε από πόνο στα μάτια και ξεφλούδισμα του δέρματος. Δύο Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές λέγεται ότι είχαν τα ίδια συμπτώματα. 

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η «υποτιθέμενη δηλητηρίαση ήταν σχέδιο Ρώσων σκληροπυρηνικών», με στόχο να σαμποτάρουν τις συνομιλίες. Ο Αμπράμοβιτς εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του, αλλά εκπρόσωπός του είχε τονίσει ότι η επιρροή του ήταν «περιορισμένη».

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ μιλώντας στο Reuters, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δηλητηρίαση και ότι τα συμπτώματα που εμφάνισαν αποδίδονται «περιβαλλοντικούς» παράγοντες. 

Ακολούθησε συνομιλία αξιωματούχου του γραφείου του Ουκρανού προέδρου με το BBC, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε μιλήσει με Ρώσο μεγιστάνα, αλλά τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν καλά στην υγεία του και ουσιαστικά διέψευσε το σενάριο περί δηλητηρίασης. Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ, λέει ότι δεν θα ήταν περίεργο οι ΗΠΑ να θέλουν να περιορίσουν τις υποδείξεις ότι οποιοσδήποτε – ειδικά η Ρωσία – είχε χρησιμοποιήσει χημικό όπλο στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα μπορούσε να τις ωθήσει σε αντίποινα. Οι ειδικοί στα χημικά όπλα εξέτασαν αυτή την υπόθεση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πιστεύουν ότι ήταν σκόπιμη χρήση χημικού παράγοντα, χωρίς ωστόσο να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για αυτή την ενέργεια. Ο ειδικός στα χημικά όπλα, Χάμις Ντε Μπρέτον – Γκόρντον, είπε στο BBC ότι ήταν πολύ απίθανο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες να έχουν σχέση με αυτό. 

Η Wall Street Journal, αναφέρει ότι η κατάσταση του Ρομάν Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών, μεταξύ των οποίων είναι ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ, έχουν βελτιωθεί μετά το περιστατικό, που συνέβη στις 3 Μαρτίου. Πάντως, ο ιδιοκτήτης των «Μπλε», απαθανατίστηκε από φωτογράφους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ στις 14 Μαρτίου. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News