Michelin - Από τα ελαστικά, στο ανθρωπάκι και τα αστέρια για σεφ – Η απίθανη ιστορία
Πολύ δουλειά, ακόμα περισσότερο μυαλό και μια σειρά από τυχαία γεγονότα. Μοιάζει με συνταγή επιτυχίας κι αυτό ακριβώς είναι. Το πιο πιθανό είναι ότι, όταν το 1931, σαν σήμερα -4 Απριλίου- ο Γάλλος Αντρέ Ζιλ Μισελέν (André Jules Michelin), έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, αν έκανε μια αναδρομή στη ζωή του δεν θα πίστευε ούτε ο ίδιος ότι του είχαν συμβεί όλα αυτά.
Πώς δηλαδή, από τα κάλεσμα να αναλάβει μια επιχείρηση με προϊόντα για αγρότες, πήρε μαζί του τον ζωγράφο αδερφό του, βρέθηκε μπροστά τους ένας ποδηλάτης που έπαθε λάστιχο και κάπως έτσι εφηύραν τα ελαστικά αυτοκινήτων για να φτάσουμε στη συνέχεια στα πολυπόθητα για τους chefs, αστέρια Michelin.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: «Αμερικάνος, έρχεται εδώ και με φιλεί» – Η ΑΕΚ «βασίλισσα», ο μύθος του Βασίλη Γεωργίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Σπύρος Λούης λέει στον Χίτλερ… «Κυρ Χίτλερ μου, να ‘ναι καλά ή φαμίλια σου»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Το άθλημα που οδήγησε τον τσαπατσούλη Αλεξάντερ Φλέμινγκ σε μια κατά λάθος ιατρική επανάσταση
Ο Αντρέ Ζιλ Μισελέν γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1853 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας. Σπούδασε μηχανικός, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου ίδρυσε εταιρία μεταλλουργίας. Στο Κλερμόν-Φεράν, στις 23 Ιουνίου 1859, ήρθε στον κόσμο και ο αδερφός του Εντουάρ.
Ο μεταλλουργός, ο ζωγράφος και η μοίρα
Η οικογένεια είχε μια επιχείρηση που είχε ιδρυθεί από τον παππού τους και από τη μητέρα τους το 1832. Παρήγαγε γεωργικά εργαλεία και προϊόντα από καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων ζωνών, σωλήνων αλλά και παιδικές μπάλες. Το 1886 τα αδέρφια κλήθηκαν να αναλάβουν την εταιρεία, η οποία ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Ο Αντρέ δέχθηκε αμέσως, έπεισε και τον Εντουάρ, ο οποίος έχοντας σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού ήταν ήδη ζωγράφος.
Οι δύο τους μετονομάζουν την εταιρεία σε Michelin, εργάζονται σκληρά στην επαρχία της Γαλλίας κι ένα απόγευμα ένας ποδηλάτης ζητά τη βοήθειά τους. Το ποδήλατό του φορά τα ελαστικά που μόλις έχει λανσάρει στην αγορά ο σκοτσέζος επιχειρηματίας John Boyd Dunlop. Το λάστιχο έχει τρυπήσει αλλά είναι κολλημένο στη ζάντα. Έτσι ήταν τα πρώτα ελαστικά. Οι επισκευή κρατά πολλές ώρες, άπαντες ταλαιπωρούνται, αλλά τα αδέρφια σκέφτονται το αύριο. Πώς θα αλλάζουν εύκολα τα ελαστικά. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν την πρώτη αποσπώμενη σαμπρέλα ποδηλάτου, για την οποία ο Εντουάρ καταθέτει πατέντα, θέτοντας τα θεμέλια για τη βιομηχανική παραγωγή ελαστικών. Βρισκόμαστε στο 1891 και η πατέντα δοκιμάζεται με απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια ενός ποδηλατικού αγώνα από το Παρίσι στη Βρέστη.
Ελαστικά αυτοκινήτων μέχρι αεροπλάνα
Το 1895 έκαναν νέα επανάσταση αντικαθιστώντας τα απλά λάστιχα του νεοεμφανιζόμενου αυτοκινήτου, τα οποία δεν είχαν αντοχή στον χρόνο, με τα λάστιχα πεπιεσμένου αέρα. Τα νέα ελαστικά δοκιμάζονται σε έναν αγώνα αυτοκινήτου από το Παρίσι στο Μπορντό την ίδια χρονιά. Η εξέλιξη είναι ραγδαία. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία κατασκευάζει τον πρώτο διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης από μπετόν, ώστε να μην γλιστράνε τα λάστιχα των αεροσκαφών. Την ίδια περίοδο παράγουν 2.000 αεροπλάνα για το γαλλικό κράτος.
Bibendum, το ανθρωπάκι της Michelin και ο Οράτιος
Πρωτοπόροι σε όλα, ακόμα και στο μάρκετινγκ για την εποχή, εκτοξεύουν την εταιρεία. Μια μέρα βλέπουν μια στοίβα ελαστικών από μακριά. Αυτό βλέπουν όλοι εκτός από τα δύο αδέρφια που βλέπουν κάτι άλλο. Από αυτή την εικόνα δημιουργούν έναν άνθρωπο φτιαγμένο από ελαστικά για να διαφημίσουν το προϊόν τους. Την ιδέα είχε ο Edouard. Ο Andre ανέθεσε στον Marius Rossillon, γνωστό ως O’ Galop, να δημιουργήσει αυτό που σήμερα είναι ένα από τα παλαιότερα εμπορικά σήματα στον κόσμο. Έτσι «γεννήθηκε» το 1898 το διάσημο πλέον ανθρωπάκι της Michelin. Πήρε το όνομα Bibendum, από μία από τις πιο γνωστές φράσεις του Οράτιου, το Nunc est bibendum, που θα πει «Τώρα πρέπει να πιούμε».
Τα αστέρια
Τα αδέρφια παρέμεναν ανήσυχα επιχειρηματικά πνεύματα. Το 1900 ο Αντρέ έψαχνε τρόπους προώθησης των ελαστικών. Σκέφτηκε τη δημιουργία ενός τουριστικού οδηγού. Tον περίφημο «Michelin Guide», κυκλοφόρησε σε 35.000 δωρεάν αντίτυπα. Κυκλοφόρησε την εποχή της Διεθνούς Έκθεσης του Παρισιού το 1900. Επρόκειτο ένα περιοδικό με οδηγίες για την επισκευή των αφαιρούμενων ελαστικών της φίρμας αλλά και λίστα με τα 600 συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων της Γαλλίας! Τα επόμενα χρόνια οι οδηγοί εμπλουτίζονται με τα σημεία στα οποία οι αυτοκινητιστές θα βρουν καλό φαγητό και καλό κατάλυμα. Οι κόκκινοι οδηγοί ταξινομούσαν ξενοδοχεία και εστιατόρια με αστέρια. Οι πράσινοι οδηγοί παρείχαν πληροφορίες για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η εξέλιξη της εταιρείας συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα η εταιρεία που ιδρύθηκε από τα δύο αδέρφια από το Clermont Ferrand είχε 68 εργοστάσια παραγωγής σε 17 χώρες με 112.000 εργαζόμενους.
Φεύγει ο Πέτρος Θεοδωρίδης
2013: O ποδοσφαιρικός παράγοντας, Πέτρος Θεοδωρίδης, πεθαίνει από λοίμωξη του αναπνευστικού στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ένας από τους παλαιότερους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου και διετέλεσε με επιτυχία, μεταξύ άλλων, πρόεδρος στις ΠΑΕ Ηρακλής και ΠΑΕ Πανσερραϊκός. Επί των ημερών του μάλιστα η ομάδα των Σερρών επέστρεψε και αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία, μετά από απουσία 16 χρόνων. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ για περισσότερο από δέκα χρόνια ενώ για 3 περίπου μήνες διετέλεσε και πρόεδρός της.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο Ramon Mendoza, ένας από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης. Επί των ημερών του (1985-96) ο μαδριλένικος σύλλογος κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
1999: Πεθαίνει ο παίκτης του μπέιζμπολ Early Wynn σε ηλικία 79 ετών.
1999: Ο Ολυμπιακός κερδίζει την ΑΕΚ με 3-1 σετ στην Δράμα κατακτώντας το έβδομο συνεχόμενο Κύπελλο βόλεϊ στην ιστορία του και το πρώτο του προπονητή του Zoran Gajic.
1993: Ο 53χρονος Mario Andretti τερματίζει πρώτος στο Valvoline 200 στο Phoenix και γίνεται ο γηραιότερος οδηγός που κερδίζει αγώνα Indy Car.
1988: Ο Eddie Hill γίνεται ο πρώτος οδηγός που τρέχει το 1 μίλι κάτω από 5”.
1981: Η Susan Brown γίνεται η πρώτη γυναίκα που μετέχει στον πανεπιστημιακό ιστιοπλοϊκό αγώνα της Αγγλίας ως μέλος της ομάδας του Oxford.
1974: Ο Henry Louis “Hank” Aaron πετυχαίνει το 714ο home run ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Babe Ruth.
Το έπος της ΑΕΚ στο Παναθηναϊκό Στάδιο
1968: Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
1930: Ο Βρετανός Andy Sandham γίνεται ο πρώτος παίκτης του κρίκετ που σημειώνει περισσότερα από 300 ρόνια (runs) (325) στον αγώνα με τις Δ.Ινδίες στην Τζαμάικα.
1929: Διεξάγεται το πρώτο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης.
1892: Η West Bromwich Albion κερδίζει την Darwen με 12-0 στην μεγαλύτερη νίκη της Α’ Κατηγορίας στην Αγγλία. Η Nottingham Forest θα ισοφαρίσει το ρεκόρ το 1909 εναντίον της Leicester Fosse.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα