Ζοσέ Μουρίνιο: Πως ο... One έγινε Special ξανά

Ζοσέ Μουρίνιο: Πως ο… One έγινε Special ξανά | Ρόμα | Conference League

Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει πλέον στο παλμαρέ του και το Europa Conference League. Στην καριέρα του ως προπονητής έχει κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά Κύπελλα της εποχής του και σε… διαφορετικές εκδοχές. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία «με είχε για νεκρό», είπε πρόσφατα. Οπότε πως… αναστήθηκε ο «Special One»;

Ας αρχίσουμε με τις κούπες. Μετράει επτά στο σύνολο – όσες κι ο Κάρλο Αντσελότι κι έχει δύο παραπάνω από τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Ζινεντίν Ζιντάν, αν και σαφώς σε περισσότερα χρόνια δουλειάς. Ως βοηθός του αείμνηστου Σερ Μπόμπι Ρόμπσον στην Μπαρτσελόνα πήρε το Κύπελλο Κυπελλούχων και το UEFA Σούπερ Καπ του 1997. Έπειτα, ήρθαν τα υπόλοιπα. Τα Champions League (Πόρτο 2004, Ίντερ 2010) και τα Κύπελλα UEFA/Europa League (Πόρτο 2003, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2016).

Ένιωσε ξανά… σημαντικός

Η πορεία του Ζοσέ Μουρίνιο από τη σεζόν 2012-13 – την τελευταία του στη Ρεάλ Μαδρίτης – είχε στην… καλύτερη σκαμπανεβάσματα. Κορυφές όπως η κατάκτηση της Premier League με την Τσέλσι ή τις τρεις κούπες που πήρε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και βυθούς όπως οι κόντρες του με τους Σέρχιο Ράμος, Ίκερ Κασίγιας και Κριστιάνο Ρονάλντο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με τον Εντέν Αζάρ στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τον Πολ Πογκμπά στο «Ολντ Τράφορντ» και πολλούς παίκτες της Τότεναμ.

Η διαφορά στη Ρώμη είναι πως έγινε και πάλι το νούμερο ένα. Στη Μαδρίτη όσο κι αν τον ήθελε ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ ήξερε πως οι σημαντικοί ήταν οι συγκεκριμένοι παίκτες – που ένα χρόνο μετά κατέκτησαν με τον Κάρλο Αντσελότι το Champions League και στη συνέχεια άλλα τρία με τον Ζινεντίν Ζιντάν. Στην Τσέλσι, στη Γιουνάιτεντ και στην Τότεναμ, επίσης, τα κλαμπ πόνταραν στους παίκτες. Αν έπρεπε να διαλέξουν οι διοικήσεις μεταξύ του Μουρίνιο και του Αζάρ, του Πογκμπά και του Χάρι Κέιν ήταν ξεκάθαρο ποιου τη μεριά θα έπαιρναν.

Στην «Αιώνια Πόλη», όμως, αυτός είναι το πρότζεκτ. Βοήθησε πολύ πως άλλαξε η διοίκηση και τον προσέλαβε πάνω στη… τελευταία στροφή όταν οι οπαδοί περίμεναν τον Μαουρίτσιο Σάρι. Επίσης, συνεργάζεται με τον συμπατριώτη του Τιάγκο Πίντο, υπάρχει μια δομή και δεν είναι πάνω του όλη η εξουσία – το οποίο είναι σημαντικό για αποφεύγονται φθορές (π.χ. στη Ρεάλ δεν έχουν ξεχάσει πως επέλεξε τον Φάμπιο Κοεντράο από τον Νταβίδ Σίλβα).

Και στις άλλες ομάδες υπήρχε δίψα για τίτλους, αλλά υπήρχε και διάθεση να επιτευχθούν μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο – τη Ρόμα δεν τη νοιάζει αυτό. Για πρώτη φορά μετά το 2011 είδε ανοιχτά μια διοίκηση να τον στηρίζει στις γνωστές σταυροφορίες του κατά των διαιτητών. Η Ρόμα τον «αγκάλιασε», τον αποδέχθηκε γι’ αυτό που είναι και έστειλε το μήνυμα στ’ αποδυτήρια: Προσαρμογή ή έξοδος.

«Δεν πρόκειται να φύγω. Έχω συμβόλαιο και ότι φήμες να ακουστούν, δεν με ενδιαφέρουν. Εγώ θα μείνω στη Ρόμα», είπε ενώ η μισή πόλη βρισκόταν στο πόδι μέχρι το πρωί.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News