Ο «Μότσαρτ των γηπέδων» ρεζίλεψε τους ναζί και βρέθηκε νεκρός

Σαν σήμερα, ο «Μότσαρτ των γηπέδων», Ματίας Ζίντερλαν βρίσκεται νεκρός. Είχε ρεζιλέψει τους ναζί.

Ήταν η 23η Ιανουαρίου 1939 όταν έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που ρεζίλεψε τους ναζί. Ο 37χρονος «Μότσαρτ των γηπέδων», ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής της Αυστρίας (600 τέρματα σε 700 εμφανίσεις με την φανέλα της Αούστρια Βιέννης) Ματίας Ζίντερλαν βρέθηκε νεκρός, μαζί με την σύντροφό του Καμίλα Καστανιόλα στο σπίτι της στην Βιένη.

Το 1938 η Γερμανία είχε καταλάβει την Αυστρία, ολοκληρώνοντας έτσι την «Anschluss» («την Ένωση»). Η εθνική ομάδα της Αυστρίας, η οποία είχε καταφέρει να περάσει στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία, διαλύθηκε. Στις 3 Απριλίου του ίδιου έτους αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένας αγώνας, προς τιμή της «ένωσης» αυτής, μεταξύ της «Ostmark» (Αυστρίας) και της «Altreich» (Γερμανίας). Ο αγώνας θα γινόταν στο στάδιο Πράτερ στη Βιέννη και προσκεκλημένοι ήταν αξιωματούχοι του Γ’ Ράιχ. Οι Γερμανοί δια στόματος του Ομοσπονδιακού τεχνικού Σεπ Χέρμπεργκερ προσπάθησαν να εντάξουν τον κορυφαίο Αυστριακό ποδοσφαιριστή στη νέα εθνική ομάδα που θα προέκυπτε, αλλά οι κρούσεις που είχαν κάνει δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Ένα ματς… κανονισμένο, αλλά ο Ζίντελαρ

Ο Ζίντελαρ, που ήταν αρχηγός της ομάδας, αποφάσισε να συμμετέχουν όχι με τις παραδοσιακές ασπρόμαυρες στολές της χώρας, αλλά με νέες σε χρώματα κόκκινο – άσπρο – κόκκινο. Το παιχνίδι ήταν κανονισμένο να λήξει ισόπαλο. Οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν πως ο Ζίντελαρ έχασε αρκετές ευκαιρίες βγάζοντας την μπάλα άουτ, αλλά και τον τρόπο που πανηγύρισε το πρώτο γκολ του αγώνα, 20 λεπτά πριν το τέλος, το οποίο και πέτυχε μπροστά στην εξέδρα των επισήμων η οποία ήταν γεμάτη από εθνικοσοσιαλιστές αξιωματούχους.

Ο αγώνας τελείωσε 2–0 υπέρ των Αυστριακών, με το δεύτερο γκολ να το πετυχαίνει ο φίλος του Καρλ Σέστα με μακρινό φάουλ. Στον επαναληπτικό αγώνα η Γερμανία νίκησε 9–1 μια Αυστρία που είχε παρατήσει από αντίδραση το παιχνίδι.

Δολοφονία η όχι;

Όταν ο Ματίας Ζίντελαρ και η φίλη του Καμίλα Καστανιόλα βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, δεν υπήρχαν ενδείξεις δολοφονίας. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Ο Αυστριακός συγγραφέας Φρίντριχ Τόρμπεργκ εμπνεύστηκε ένα ποίημα από τον θάνατό του, (Auf den Tod eines Fußballers- Για τον θάνατο ενός ποδοσφαιριστή) στο οποίο εμφανίζει τον Ζίντελαρ να αυτοκτονεί επηρεασμένος από την κατοχή της Αυστρίας. Το 2000, σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, ο φίλος του Ζίντελαρ, Έγκον Ούλμπριχ υποστήριξε πως οι τοπικές ναζιστικές αρχές εκείνης της εποχής σκηνοθέτησαν το θάνατό του ώστε να φανεί σαν ατύχημα, καθώς σύμφωνα με τους νόμους των Ναζί, εάν κάποιος αυτοκτονούσε ή δολοφονούνταν δεν μπορούσε να ταφεί με τιμές.

Μαζί του δεν ασχολήθηκαν μόνο οι ποδοσφαιρόφιλοι, αλλά συγγραφείς, κριτικοί θεάτρου και βιολόγοι. Ο Αυστριακός κριτικός θεάτρου και συγγραφέας, Άλφρεντ Πόλγκαρ είχε γράψει στην εφημερίδα Pariser Tageszeitung: «με κάποιον τρόπο ήταν σαν να έχουν μυαλό τα πόδια του κι έκανε με αυτά πάρα πολλά απίστευτα και απρόβλεπτα πράγματα, την ώρα που έτρεχε. Το σουτ του Ζίντελαρ, που κατέληγε γκολ, ήταν η κορύφωση που μας έδινε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε όλον το σχεδιασμό που είχε κάνει, ήταν το επιστέγασμα όλης του της προσπάθειας, η προσπάθεια που λύνει το γρίφο».

Όταν έφυγε ο Βαγγέλης Πανάκης

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Βαγγέλης Πανάκης, που αγωνίστηκε ως αριστερός ακραίος επιθετικός στον Παναθηναικό το διάστημα 1951-1965 και σε 91 αγώνες πέτυχε 57 γκολ και θεωρείτο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα. Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 14 φορές πετυχαίνοντας 5 γκολ σε 14 αγώνες. Το κανονικό του επίθετο ήταν Πανόπουλος, αλλά επικράτησε το Πανάκης εξαιτίας λάθους αναγραφής στο δελτίο ψωμιού την περίοδο της Κατοχής.

2017: Ο 86χρονος Bernie Ecclestone αντικαθίσταται από τον Chase Carey ως πρόεδρος της F1, θέση που κατείχε από το 1978.

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών ο Τάσος Γεωργίου, γιος του αθλητικού δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργίου, που έπασχε από σπάνια ασθένεια, με το όνομα “Αταξία του Φρίντριχ”. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση, που “χτυπά” εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και περιφερειακά νεύρα.

2014: Πεθαίνει ο παλαίμαχος επιθετικός, Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδημητρίου σε ηλικία 65 ετών. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού που φόρεσε την πράσινη φανέλα για δέκα χρόνια. 

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Σαβίνο Γκουλιελμέτι, που ήταν γεννημένος στις 26/11/1911 και ήταν ο γηραιότερος εν ζωή Ολυμπιονίκης. 

2004: Χρειάστηκαν 48 εκτελέσεις πέναλτι ώστε η KK Palace να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το NFA Cup στη Ναμίμπια της Νότιας Αφρικής απέναντι στην F.C. Civics Windhoek με 17-16. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην διαδικασία των πέναλτι αφού στο τουρνουά δεν προβλέπεται παράταση.

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο ιταλός μεγιστάνας Gianni Agnelli, πρόεδρος της FIAT και της Juventus.

2001: Με το γκολ που πετυχαίνει εναντίον του Cambridge, o 18χρονος Jermaine Defoe της Bournemouth φτάνει τα δέκα τέρματα σε ισάριθμους αγώνες, επίδοση που αποτελεί μεταπολεμικό ρεκόρ για την Αγγλία. Το απόλυτο ρεκόρ (12 γκολ) εξακολουθεί να κατέχει ο Dixie Dean της Everton από την περίοδο 1930-31.

Η υποψηφιότητα για το 2004

1996: Η Ελλάδα υποβάλλει επίσημα υποψηφιότητα για την Ολυμπιάδα του 2004 στη Λωζάνη. Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου που μαζί με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, αποτελούν τον βασικό άξονα της προσπάθειας για την επίτευξη του σκοπού. Το σύνολο των υποψηφιοτήτων που υποβάλλονται στην ΔOΕ είναι 11 και τον ελληνικό φάκελο στηρίζουν παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων και η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

1988: Ο Bob Benoit πραγματοποιεί το πρώτο “perfect game” στο snooker που μεταδίδεται τηλεοπτικά και κερδίζει 100.000 δολάρια.

1983: Ο Bjorn Borg ανακοινώνει την αποχώρησή του από το τένις. Στην καριέρα του κατέκτησε 11 τίτλους σε Grand Slam από το 1974 μέχρι το 1981 (5 στο Wimbledon και 6 στο French Open).

1958: Η Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζει την Σεβίλη με 8-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου για την προημιτελική φάση του UEFA Champions League 1957-58 καταγράφοντας την μεγαλύτερη διαφορά νίκης σε φάση μετά τα προκριματικά σε όλες τις διοργανώσεις.

1933: Οι πυγμάχοι Archie Sexton και Laurie Raiter δίνουν αγώνα επίδειξης σε τηλεοπτικό στούντιο στο Λονδίνο στον πρώτο πυγμαχικό αγώνα που μεταδίδεται τηλεοπτικά, έστω και σε πειραματικό στάδιο.

1931: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, που θα αγωνιστεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές. Κατά τη περίοδο της επταετίας 1967-1974, οι ομάδες που ανακηρύσσονται πρωταθλήτριες Κύπρου αγωνίζονται την επόμενη χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News