Και εγένετο… βόλεϊ, γι’ αυτούς που δεν μπορούσαν να παίξουν μπάσκετ

Ο William G. Morgan, γυμναστής στο κολλέγιο της ΧΑΝ (YMCA) στο Holyoke της Μασαχουσέτης και φίλος του James Naismith, επινόησε σαν σήμερα -9 Φεβρουαρίου-το 1985, το μιντονέτ, που λίγα χρόνια αργότερα μετά θα μετονομαστεί σε βόλεϊ.

Ο William G. Morgan, γυμναστής στο κολλέγιο της ΧΑΝ (YMCA) στο Holyoke της Μασαχουσέτης και φίλος του James Naismith, επινόησε σαν σήμερα -9 Φεβρουαρίου-το 1985, το μιντονέτ, που λίγα χρόνια αργότερα μετά θα μετονομαστεί σε βόλεϊ.

To ονόμασε Mintonette, ένα όνομα που προέρχεται από το παιχνίδι του μπάντμιντον (ουσαστικά σημαίνει, «μικρό μπάντμιντον»). Το νέο παιχνίδι θα παιζόταν σε εσωτερικούς χώρους και από απροσδιόριστο αριθμό παικτών. Το παιχνίδι πήρε μερικά από τα χαρακτηριστικά του από το τένις και το χάντμπολ και το μπάντμιντον. Όλα αυτά μόλις δέκα μίλια μακριά στην πόλη Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπου τέσσερα χρόνια πριν δημιουργήθηκε από τον James Naismith το μπάσκετ. Το Mintonette σχεδιάστηκε να είναι λιγότερο τραχύ από το μπάσκετ, για μεγαλύτερα σε ηλικία ή λιγότερο αθλητικά μέλη του YMCA. Στην πραγματικότητα ο Μόργκαν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα άθλημα γι’ αυτούς που δεν μπορούσαν να παίξουν μπάσκετ.    

Το Mintonette, το παιχνίδι που ονομάστηκε τελικά βόλεϊ, ήταν το πνευματικό τέκνο ενός ανθρώπου που έτυχε να είναι φίλος με τον άνθρωπο που εφηύρε το μπάσκετ.

Δημιουργοί του μπάσκετ και του βόλεϊ και συμπαίκτες

Ο James Naismith και ο William Morgan ήταν συμπαίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του YMCA International Training School το 1892. Ο Naismith ήταν και προπονητής της ομάδας και είχε προσκαλέσει τον νεότερο Morgan να συμμετάσχει σε αυτή.

Το παιχνίδι πήρε μερικά από τα χαρακτηριστικά του από άλλα αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, το τένις και το χάντμπολ. Το νέο άθλημα διαδόθηκε πολύ γρήγορα, κυρίως μέσω των παραρτημάτων της Χ.Α.Ν. στις πολιτείες των ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Αρχικά παιζόταν με διάφορες μπάλες Το 1900 κατασκευάστηκε η πρώτη ειδική μπάλα βόλεϊ. Το 1947 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Fédération Internationale de Volleyball ή FIVB) στο Παρίσι, η οποία διαμόρφωσε ενιαίους διεθνείς κανονισμούς. Το 1963 ιδρύθηκε και Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Confédération Européenne de Volleyball ή CEV). Το 1964 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για το βόλεϊ, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τρίτο χρυσό για τον Georg Hackl

1998: Ο Γερμανός Georg Hackl κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες luge του Ναγκάνο, για τρίτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα.

1997: Ο Scotty Bowman γίνεται ο πρώτος προπονητής του NHL που φτάνει τις 1.000 νίκες.

1996: Ο Καναδός Donovan Bailey καταρρίπτει στο Ρένο το ρεκόρ των 50μ κλειστού στίβου με 5.56.

1995: Η Ρωσίδα Irina Privalova καταρρίπτει στη Μαδρίτη το παγκόσμιο ρεκόρ των 50μ και 60μ κλειστού στίβου με 5.92 και 6.92 αντίστοιχα.

1992: Ο Magic Johnson επιστρέφει στην ενεργό δράση όταν παίζει στο ΝΒΑ All Star Game.

1964: Ο 21χρονος Arthur Ashe γίνεται ο πρώτος έγχρωμος μέλος της Αμερικάνικης ομάδας για το Davis Cup.

1923: Ιδρύεται η Aeroflot, δύο χρόνια μετά την Ρώσικη Επανάσταση, και πέντε μήνες μετά, στις 15 Ιουλίου 1923, θα ξεκινήσει την λειτουργία της.

1900: Ο Dwight Davis δημιουργεί ένα νέο έπαθλο τένις, το Davis Cup.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας κολλεγιακού μπάσκετ, Minnesota State School of Agriculture – Hamilton College 9-3.

1857: Πεθαίνει ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός που το 1823 ολοκλήρωσε τον Εθνικό Ύμνο.

1540: Διεξάγεται η πρώτη καταγεγραμμένη ιπποδρομία στην Αγγλία στο Chester’s Roodee.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News