Ο δεινός κολυμβητής Λόρδος Βύρων στον Ελλήσποντο μιμούμενος τον μυθικό Λέανδρο
Λόρδος Τζόρτζ Γκόρντον Μπάιρον με ύψος 1,74 εκ., χωλό δεξιό πόδι, καστανά μαλλιά, μόνιμη χλωμάδα, γκρίζα μάτια στεφανωμένα με σκούρες βλεφαρίδες, σύμφωνα με την Ιρλανδή συγγραφέα Έντνα Ο’ Μπράιεν και όσα αναφέρει στο βιβλίο της «ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΙΡΟΝ – ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ» (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Το χωλό (ανεπαρκές) πόδι ο λόγος που κούτσαινε αλλά και αποτρεπτικός παράγων για την άθληση που ο ίδιος θεωρούσε σημαντική. Ο ευφυής, χαρισματικό ποιητής -θεωρούσε ότι η ποίηση είναι ξεχωριστό χάρισμα και ελάχιστα έχει να κάνει με την προσωπική ζωή του δημιουργού της- βρήκε το άθλημα που μπορούσε να κάνει. Ο Λόρδος Βύρων, 6ος Βαρόνος Μπάιρον, Άγγλος αριστοκράτης, πολιτικός και Φιλέλληνας υπήρξε μεταξύ άλλων δεινός κολυμβητής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία – Το δαχτυλίδι που «κάρφωσε» τους ληστές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ολυμπιονίκης που σχεδίασε τη μισή Αθήνα και πέθανε από γρίπη
Στις 4 Απριλίου 1810 ο κυβερνήτης του αγγλικού δίκροτου «Πυλάδης» (κατασκευής του 1794) που ναυλοχούσε στον Πειραιά προσκάλεσε τον Μπάιρον και τον φίλο του Χόμπχαουζ για ένα ταξίδι μέχρι τη Σμύρνη. Έτσι ο Μπάιρον αποδεχθείς την πρόσκληση σε λίγες ημέρες έφθασε στη Σμύρνη, παραμένοντας εκεί λίγες ημέρες. Στις 11 Μαρτίου αναχώρησε με την αγγλική φρεγάτα «Σαλσέτ» (Salsette) για την Κωνσταντινούπολη. Κατά την αναμονή άδειας διέλευσης από τα Δαρδανέλια ο Μπάιρον επανέλαβε το εγχείρημα του μυθικού Λέανδρου, διασχίζοντας τα στενά κολυμπώντας από την αρχαία Άβυδο της Ευρωπαϊκής ακτής προς τη Σηστό της Ασιατικής (3 Μαΐου 1810), μαζί με τον Λοχαγό Έκενχεντ του πληρώματος της φρεγάτας, άθλο για τον οποίο και δικαιολογημένα θα υπερηφανεύεται στο υπόλοιπο της ζωής του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η… γυμνή Καταρίνα Βιτ -Το πιο όμορφο πρόσωπο του σοσιαλισμού και η Stasi
Ο μύθος του Λέανδρου
Η Ηρώ και ο Λέανδρος είναι τα πρόσωπα μιας δραματικής ιστορίας της ελληνικής μυθολογίας. Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της. Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή. Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα. Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο. Ο Λέανδρος, όταν το είδε από την Άβυδο, εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.
Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος. Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους. Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο επιγραφόμενο αριστούργημά του Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι. Ο μύθος αυτός ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες παραστάσεις σε νομίσματα και ζωγραφιές. Πολλοί καλλιτέχνες (ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι) έχουν επηρεαστεί και στη σύγχρονη εποχή. Ο μύθος αυτός ήταν ήδη γνωστός από τον πρώτο αιώνα π.Χ. στον ελληνιστικό κόσμο.
Γραμμένο μετά την κολύμβηση από την Άβυδο στη Σηστό
Μετά την ολοκλήρωση του διάπλου ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε ένα ποίημα που επιγράφεται «Written after swimming from Sestos to Abydos», δηλαδή «Γραμμένο μετά την κολύμβηση από την Άβυδο στη Σηστό».
Στην ιστοσελίδα vyronasnews.gr διαβάζουμε το ποίημα ενώ επιχειρείται και μια μετάφραση:
If, in the month of dark December,
Leander, who was nightly wont
(What maid will not the tale remember?)
To cross thy stream, broad Hellespont!
If, when the wintry tempest roar’d,
He sped to Hero, nothing loth,
And thus of old thy current pour’d,
Fair Venus! how I pity both!
For me, degenerate modern wretch,
Though in the genial month of May,
My dripping limbs I faintly stretch,
And think I’ve done a feat today.
But since he crossed the rapid tide,
According to the doubtful story,
To woo -and -Lord knows what beside,
And swam for Love, as I for Glory;
’Twere hard to say who fared the best:
Sad mortals! thus the gods still plague you!
He lost his labour, I my jest;
For he was drowned, and I’ve the ague.
Ας δούμε και τη μετάφραση:
«Γραμμένο μετά την κολύμβηση από την Άβυδο στη Σηστό»
Αν, τον μήνα του σκοτεινού Δεκέμβρη,
ο Λέανδρος, που είχε νυχτερινή συνήθεια
(ποια κοπέλα δεν θα θυμάται τον μύθο;)
να διασχίζει το ρέμα σου, φαρδιέ Ελλήσποντε!
Αν, όταν η παγερή καταιγίδα ωρυόταν,
αυτός έσπευδε στην Ηρώ, με ισχυρή θέληση,
και έτσι του παλιού σου ρεύματος έχυνε
Ξανθειά Αφροδίτη! Πώς λυπάμαι και τους δυο!
Για εμένα, το έκφυλο σύγχρονο ρεμάλι,
αν και μες στον γλυκό μήνα του Μάη,
τα ξεζουμιασμένα σκέλη μου μετά βίας τεντώνω
και νομίζω ότι έχω κάνει κατόρθωμα σήμερα.
Αλλά αφού εκείνος διέσχισε τη γρήγορη παλίρροια
όπως λέει ο αμφισβητούμενος μύθος,
για να σμίξει ερωτικά –και– ο Θεός ξέρει πλάι σε τι,
και κολύμπησε για Αγάπη, όπως εγώ για Δόξα.
Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος πορεύθηκε καλύτερα:
Καημένοι θνητοί! Έτσι, οι θεοί ακόμη σας μαστίζουν!
Εκείνος έχασε τον κόπο του, εγώ τον αστεϊσμό μου.
Γιατί εκείνος πνίγηκε, και εγώ έχω ελώδη πυρετό.
Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012
2012: Ιδρύεται στην Αθήνα η “Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012”, το Σωματείο Φίλων του Παναθηναϊκού με επικεφαλής τον Γιάννη Αλαφούζο και ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη, τους Παναγή Βουρλούμη, Δημήτρη Γόντικα, Αριστείδη Κατάρα, Λιάνα Κανέλλη, Αλέξη Παπαχελά, Λεωνίδα Πολέμη και Παύλο Τσίμα.
2010: Ο Φιλιππινέζος σκακιστής, πρόεδρος της FIDE (1982-1996) και Επίτιμος Πρόεδρος της FIDE (1996-2010), Florencio Campomanes πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών από καρκίνο στις Φιλιππίνες. Ο “Campo”, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, ήταν πολύ στενός φίλος με τον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos και βοήθησε την FIDE να αναπτυχθεί με την ένταξη 50 χωρών μελών.
2009: Σε μία λαμπρή εκδήλωση στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενέρμπαχτσε, ο δήμος Κωνσταντινούπολης υψώνει το άγαλμά του 84χρονου Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη (Lefter Kucukandonyadis), παλαιού θρύλου της ομάδας, στην κεντρική πλατεία της άλλοτε ελληνικής συνοικίας, πιο γνωστής ως Χαλκηδόνα.
2009: Ο Παναθηναϊκός, που στον ημιτελικό είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 82-84, κερδίζει με 73-71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που αντίστοιχα είχε κερδίσει την Μπαρτσελόνα με 78-82, στον τελικό του Final Four της Euroleague στο O2 World Arena στο Βερολίνο και στέφεται για πέμπτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Βέλιμιρ Ομπράντοβις γίνεται ο πιο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους (4 με τον Παναθηναϊκό), ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύσσεται MVP και γίνεται ο τρίτος Έλληνας παίκτης που αναδεικνύεται MVP του φάιναλ φορ, μετά τους Παπαλουκά (2006 με ΤΣΣΚΑ) και Διαμαντίδη (2007 με ΠΑΟ) , ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το τρόπαιο με τρίτη διαφορετική ομάδα (Μπαρτσελόνα 2003 και Μακάμπι 2004, 2005). Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπαρτσελόνα με 79-95.
2004: Ο Νίκος Μαγγίτσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που πατάει στο Έβερεστ.
Στην κορυφή ο Νίκος Μαχλάς
1998: Ο Νίκος Μαχλάς σκοράρει το 34ο του γκολ στον αγώνα της 33ης αγωνιστικής του Ολλανδικού πρωταθλήματος Βίτεσε-Φέγενορντ (2-1). Με το γκολ αυτό ο Μαχλάς ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που κατακτά αυτόν τον τίτλο.
1989: Ο Μάκης Γερμανάκος σφυρίζει στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA, Νάπολι – Στουτγκάρδη (2-1) δίνοντας ένα πέναλτι σε βάρος της Στουτγκάρδης που θα αμφισβητηθεί.
1986: Ο 54χρονος Willie Shoemaker γίνεται ο γηραιότερος τζόκεϊ που κερδίζει το Kentucky Derby.
1984: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών ο πολιτικός Παύλος Βαριδνογιάννης, ο μεγαλύτερος από τα 10 παιδιά του Ιωάννη και της Χρυσής, και αδελφός του Βαρδή, του Θεόδωρου και του Γιώργου, προέδρου του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του η οικογένεια θα οργανώνει κάθε χρόνο στο Ρέθυμνο το διεθνές τουρνουά στίβου “Βαρδινογιάννεια”.
1972: Η Τότεναμ κατακτά το πρώτο Κύπελλο UEFA κερδίζοντας στον πρώτο αγώνα την Γουλβς με 2-1 και αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στον δεύτερο.
Η πρώτη επίσημη μπάλα
1970: Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινάει με τον αγώνα Μεξικό – Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την “τρικολόρε” στην Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει την δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).
1966: Ο τερματοφύλακας της Eθνικής Αγγλίας Peter Shilton κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Leicester City.
1960: Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γιώργος Χιώτης, συλλαμβάνεται κατά λάθος από τη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αφού τον μπερδεύουν με το “δράκο” του Σέιχ Σου που καταζητείται για δολοφονίες. Η παρεξήγηση θα λυθεί και ο παίκτης θα αφεθεί ελεύθερος.
1952: Το Kentucky Derby μεταδίδεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά.
1952: Η Nιουκάστλ κερδίζει την Άρσεναλ και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας δύο συνεχόμενες χρονιές.
1929: Ο Ολυμπιακός χάνει μετά από 3 χρόνια. Ήταν αήττητος από τις 14/3/1926 με απολογισμό 30 νικών και 6 ισοπαλιών σε 36 αγώνες (124-42 γκολ).
1851: Μετά από παραγγελία του John Cox Stevens και του New York Yacht Club, ο George Steers ολοκληρώνει την κατασκευή του ιστιοφόρου “America” που στις 28/8 του ιδίου χρόνου θα κερδίσει τον αγώνα των 58 μιλίων γύρο από την Νήσο Wight, και θα ονομαστεί “America’s Cup” από το όνομα του ιστιοφόρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»