ΦΑΤΙΧ ΤΕΡΙΜ: «Ο Μαρινάκης έκανε ότι μπορούσε για να γίνει το φιλικό και τον ευχαριστώ»

Δεκάδες οπαδοί της Γαλατάσαραϊ υποδέχθηκαν την ομάδα στο αεροδρόμιο μετά την επιστροφή της από την Αθήνα, με τους Φατίχ Τερίμ και Αρντά Τουράν να κάνουν δηλώσεις για «διάκριση», «απέλαση »και «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Φατίχ Τερίμ, προπονητής της Γαλατάσαραϊ, μίλησε στα τηλεοπτικά κανάλια που είχαν μαζευτεί έξω από το αεροδρόμιο, περιμένοντας την αποστολή. Εκτός από τους δημοσιογράφους, δεκάδες ήταν οι οπαδοί της «Τσιμ Μπομ», οι οποίοι χειροκροτούσαν παίκτες και προπονητικό team.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τερίμ:

«Ζήτησαν τα διαβατήριά μας και όταν ρωτήσαμε το λόγο, είπαν πως θα μας απελάσουν. Εμείς δεν τους τα δώσαμε. Είναι κωμωδία αυτή η κατάσταση, δεν έχουμε κάνει κάτι για να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας. Όλοι ξέρουν πως αυτό που έγινε, είναι ντροπή.

Η Γαλατάσαραϊ είναι ένας σύλλογος που γνωρίζει τους κανόνες. Παίζει πολλά ματς στην Ευρώπη και έχει εμπειρία. Όλοι είχαμε κάνει τα τεστ 24 ώρες πριν την πτήση αλλά όταν φτάσαμε μας είπαν πως θα πρέπει να γίνει και rapid test. Σύμφωνα όμως με τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αυτό δεν είναι αναγκαστικό από τη στιγμή που έχουμε φέρει τα αποτελέσματα από τεστ που είχαμε κάνει. Μάλιστα, τράβηξαν και φωτογραφίες από τα πιστοποιητικά μας.

Στο μεταξύ, υπήρχαν τουρίστες που περνούσαν τον έλεγχο χωρίς να εξεταστούν κι ενώ μας είχαν πει πως ο κανόνας αυτός ισχύει για όλους. Μετά από όλα αυτά, δεν γινόταν να παίξουμε το ματς. Μόνο να επιστρέψουμε. Τα φιλικά παιχνίδια γίνονται μεταξύ φίλων κι αυτή δεν είναι συμπεριφορά φίλου. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρό μας, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Αθλητισμού, τον Πρόξενο και όλοι μας στήριξαν. Έτσι, πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε. Τους ευχαριστώ όλους απεριόριστα. 

Μας είχαν όρθιους σχεδόν τέσσερις ώρες, δεν μας άφηναν να πάμε κάπου να περιμένουμε, δεν είχαμε καν νερό. Αργότερα, μας άφησαν τουλάχιστον να κάτσουμε.

Ωστόσο, οι διοικούντες και φίλοι μας του Ολυμπιακού, προσπάθησαν πολύ να διαλευκανθεί η υπόθεση. Δεν έγινε κάτι τέτοιο όμως. Μετά απ’ όλα αυτά ήταν καλύτερο να γυρίσουμε πίσω. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο κύριος Μαρινάκης, μου τηλεφώνησε και τον ευχαριστώ. Έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει το φιλικό, αλλά όλο αυτό δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι.

Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Εμείς κάναμε όσα έπρεπε, ακολουθήσαμε τους κανόνες. Είναι και άλλοι Τούρκοι που το αντιμετωπίζουν αυτό στην Ελλάδα. Όπως και να έχει, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας». 

Στη συνέχεια δηλώσεις έκανε και ο Αρντά Τουράν, ένας εκ των αρχηγών του συλλόγου:

«Δυστυχώς ζήσαμε καταστάσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι πήραμε κάθε προφύλαξη και όλα τα τεστ PCR ήταν αρνητικά.

Η συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών ήταν ιδιαίτερα αγενής. Ένα φιλικό παιχνίδι υποτίθεται πως γίνεται μεταξύ φίλων αλλά αυτό δεν συνέβη. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλόξενοι σε όποιον έρχεται στην πατρίδα μας.

Οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν ανέβει στο λεωφορείο αλλά μας κάλεσαν πίσω. Δεν βάζουμε την υγεία κανενός σε κίνδυνο. Τα όσα έγιναν ήταν θλιβερά”.

 

 

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση πήρε και… πολιτικές διαστάσεις όπως είναι λογικό. Τη στήριξή τους στη Γαλατάσαραϊ έδειξαν και ο Τούρκος Υπουργός Αθλητισμού Μεχμέτ Καπάσογλου και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Καπάσογλου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter είπε: «Μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μπουράκ Ελμάς και τον Φατίχ Χότζα, εκφράζοντάς τους πως είμαστε στο πλευρό τους, σχετικά με τα όσα αντιμετώπισε η ομάδα, πριν τον φιλικό της αγώνα στην Ελλάδα. Καταδικάζω έντονα την πρωτόγονη στάση που αντιμετώπισε η Γαλατάσαραϊ».

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου μιλώντας τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια είπε στον Έλληνα Υπουργό: «Η αντιμετώπιση που είχε η ομάδα στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με την καλή θέληση και την ευγένεια, είναι απαράδεκτη». Η Τούρκικη Ομοσπονδία ποδοσφαίρου καταδίκασε κι εκείνη με τη σειρά της το θέμα λέγοντας: «Παρ’ όλα τα όσο ζήτησε η Γαλατάσαραϊ, η συμπεριφορά που αντιμετώπισαν μετά την προσγείωση στην Αθήνα είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών Αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε πως στεκόμαστε δίπλα στην ομάδα».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News