Serie A: Ήταν τελικά το σκάνδαλο Calciopoli έργο Μοράτι για να χτυπήσει Γιουβέντους και Μίλαν;
Σεζόν 2005-2006, η Γιουβέντους είναι πρωταθλήτριας στη Serie A στην Ιταλία. Σεζόν 2006-2007, η Γιουβέντους αγωνίζεται στη Serie B. Τυπογραφικό λάθος; Όχι. Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου του 2006, ξεσπάει στην Ιταλία το «Calciopoli».
Τηλεφωνικές υποκλοπές αποκάλυψαν συνομιλίες ανάμεσα σε παράγοντες ομάδων, αξιωματούχους και διαιτητές, με στόχο την χειραγώγηση των ορισμών των τελευταίων, στους αγώνες του πρωταθλήματος και κατά συνέπεια το «στήσιμο» αγώνων τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006. To ταμπεραμέντο που χαρακτηρίζει τους γείτονές μας, Ιταλούς, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά.
Η… πέτρα του πολύκροτου σκανδάλου στο Καμπιονάτο, ήταν ο Λουτσιάνο Μότζι, ο γενικός διευθυντής της «Μεγάλης Κυρίας», ως ενορχηστρωτής ενός οργανωμένου και ισχυρού κυκλώματος, που τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να το διασπάσει. Τότε, ο Ιταλός παράγοντας, μέσω της εταιρείας μάνατζερ GEA, όπου επικεφαλής ήταν ο γιος του, Αλεσάντρο, ήλεγχε το 50% των ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, ο Μότζι σε μία από τις συνομιλίες, φαινόταν δυσαρεστημένος με τον επαγγελματισμό του διάσημου ρέφερι Πιερλουΐτζι Κολίνα και του Ρομπέρτο Ροσέτι, ζητώντας να… ληφθούν μέτρα.
Την ίδια ημέρα, παραιτείται ο Φράνκο Καράρο, ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC), στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος Ινοτσέντσο Ματσίνι και τρεις μέρες μετά, ακολουθεί σύσσωμο το ΔΣ της Γιουβέντους. Η αξία της μετοχής των «μπιανκονέρι» στο Χρηματιστήριο θα φθάσει στις 19/5 ακριβώς στα μισά της αξίας της 9ης Μαΐου, εξ αιτίας των αποκαλύψεων για τα «στημένα» παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, που ξεσκέπασαν οι Αρχές της χώρας.
O Φράνκο Καράρο
Οι ισχυροί άνδρες της Γιουβέντους: Πάνω αριστερά: Αντόνιο Τζιράουντο, Λουτσιάνο Μότζι, Ρομπέρτο Μπέτεγκα, Τζιακάρλο Τσερούτι, Αντρέα Πινινφαρίνα και Φράντζο Γκράντε Στίβενς.
Η Ιταλία στην κορυφή του κόσμου εν μέσω του σκανδάλου
Το 2006 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Ιταλία να ανεβαίνει στην κορυφή του κόσμου στις 9 Ιουλίου στο Βερολίνο, έχοντας νικήσει τη Γαλλία στον τελικό, στα πέναλτι. «Η εθνική Ιταλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ, είναι μια ομάδα που ουσιαστικά δημιούργησα εγώ. Ξεκινήστε από τον προπονητή και συνεχίστε με τους παίκτες. Αυτή η εθνική στηριζόταν σε παίκτες της Γιουβέντους, ενώ και η Γαλλία που έφτασε στον τελικό, είχε στην 11άδα της παίκτες της Γιουβέντους. Παραιτήθηκα γιατί ήθελα να δώσω στη διοίκηση την ευχέρεια να υπερασπιστεί το σύλλογο στο δικαστήριο με μεγαλύτερη άνεση. Ειλικρινά δεν θα το έκανα, εάν ήξερα ότι η διοίκηση θα υπερασπιζόταν τη Γιουβέντους με τον να… μην την υπερασπιστεί καθόλου!», δήλωνε τότε ο Μότζι με περίσσιο θράσος, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Λίγες ημέρες αργότερα, με τους πανηγυρισμούς νωπούς, ανακοινώθηκαν οι ποινές που ορίστηκαν πρωτόδικα από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι, που ήταν εξοντωτικές για τις ομάδες και παράλληλα απήγγειλε κατηγορίες σε περισσότερα από 40 άτομα του χώρου του ποδοσφαίρου. Πολλοί παράγοντες και διαιτητές κινδύνευαν με ποινή φυλάκισης, ωστόσο μετά από μαραθώνια έρευνα δέκα ετών, το 2015 αθωώθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Ο μόνος που τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους, ήταν ο διαιτητής Μάσιμο Ντε Σάντις.
Ο Λουτσιάνο Μότζι, ο διευθύνων σύμβουλος της Γιουβέντους Αντόνιο Τζιράουντο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) Ινοτσέντσο Ματσίνι, ο πρώην επικεφαλής ορισμού διαιτητών Πιερ Λουΐτζι Παϊρέτο, ο διεθνής διαιτητής Μάσιμο Ντε Σάντις και ο πρώην επικεφαλής ορισμού διαιτητών, Πάολο Μπέργκαμο, ανάμεσα στους κατηγορούμενους.
Η Γιουβέντους Β’ εθνική και η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης
Τελικώς, όπως αποφασίστηκε, οι πρωταθλητές υποβιβάστηκαν στη Serie B και όχι στη Serie C, τoυς αφαιρέθηκαν τα Scudetto του 2005 και 2006 και αγωνίστηκα στα πρώτα 3 ματς, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αποκλείστηκαν από το Champions League. Ο ασκός του Αιόλου, που μόλις είχε ανοίξει, στην πορεία παρέσυρε και τη Μίλαν, τη Λάτσιο και τη Φιορεντίνα, που παρέμειναν στη Serie A, αλλά ξεκίνησαν την επόμενη σεζόν με -8, -11 και -19 βαθμούς αντίστοιχα. Oι «ροσονέρι» αναγκάστηκαν να παίξουν στα προκριματικά του Champions League και έχασαν το δικαίωμα της απευθείας εισόδου στους ομίλους, αλλά τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο, τον Μάιο του 2007, στην Αθήνα.
Μπλεγμένη ήταν και η Ρετζίνα, που γλύτωσε τον υποβιβασμό αλλά της επιβλήθηκε μείωση 15 πόντων και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Στον πρόεδρό της Πασκουάλε Φότι, απαγορεύτηκε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για δυόμισι χρόνια και ορίστηκε να καταβάλει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Περισσότεροι από 30 ποδοσφαιριστές έφυγαν από την Ιταλία και υπέγραψαν σε ομάδες άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Η Γιουβέντους «έχασε» τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Φάμπιο Καναβάρο, το Λιλιάμ Τουράμ, Πατρίκ Βιεϊρά, o Έμερσον, ο Τζανλούκα Ζαμπρότα, ο Άντριαν Μούτου κ.ά. Αντίθετα, ο Τζιανλουΐτζι Μπουφόν, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο Πάβελ Νέτβεντ, ο Μάουρο Καμορανέζι, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ και ο Τζόρτζιο Κιελίνι έμειναν, αγωνίστηκαν στη Serie B, επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν.
Ίντερ, η μεγάλη κερδισμένη
Η μεγάλη αλώβητη και συνάμα ωφελημένη από το χάος που ακολούθησε ήταν η Ίντερ του Μάσιμο Μοράτι, που διεκδίκησε και πήρε στα χαρτιά το Scudetto του 2006 (η Γιουβέντους το ζητάει πίσω όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα), βλέποντας να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κυριαρχία στη Serie A. Eκείνη τη χρονιά, η Γιουβέντους είχε τερματίσει 1η με 91 πόντους, η Μίλαν 2η με 88 και η Ίντερ 3η με 76.
Όπως και έγινε, με τους «νερατζούρι» να στέφονται πρωταθλητές τις σεζόν 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009 και 2009-2010.
La Cassazione dice no al ricorso della #Juve: lo scudetto 2005-2006 resta all’#Inter.https://t.co/frOr7fb7Pj pic.twitter.com/RgaO7iVlVX
— Calcio e Finanza (@CalcioFinanza) December 13, 2018
Οι βαριές κατηγορίες του Βιέρι για τον Μοράτι
«Το σκάνδαλο Calciopoli» ήταν δημιούργημα του Μοράτι. Το 70% του συμβολαίου μου πληρωνόταν από την Ίντερ και το υπόλοιπο 30% από την Telecom Italia, η οποία με χρησιμοποιούσε σε διαφημιστικές της καμπάνιες για να γλυτώνει χρήματα στην εφορία. Λυπάμαι πολύ για ότι συνέβη στη Γιουβέντους και στο οποίο συμμετείχα και εγώ. Και για τη Μίλαν βέβαια. Τότε πίστευα πως κάνω κάτι καλό για χάρη του προέδρου μου, ο οποίος έχει διπλή προσωπικότητα», θα δηλώσει ο Κρίστιαν Βιέρι, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς της Γιουβέντους ότι ο ισχυρός παράγοντας των Μιλανέζων είχε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνικών Telecom Italia, έχοντας βάλει τους παίκτες του να υπογράψουν συμβόλαια εχεμύθιας, συναινώντας να παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους.
Ο Μότζι ανέφερε πρόσφατα σε ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή του: «Εκείνη η Γιουβέντους ήταν δικό μου δημιούργημα και σκέφτηκα πολλά πράγματα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας. Ήμουν ο μόνος που είχε στοχοποιηθεί. Αλλά η θρησκεία μου δίδαξε ότι η ζωή είναι γεμάτη με καλές και κακές στιγμές και πρέπει να συνεχίσουμε, να παλεύουμε ακόμα και για τα αρνητικά. Στη χειρότερη στιγμή της ζωής μου ένιωσα μια εσωτερική δύναμη μέσα μου που μου έλεγε «πρέπει να παλέψεις, πρέπει να δείξεις στον κόσμο ότι όλα όσα ειπώθηκαν ήταν ψέματα. Απέδειξα ότι δεν έκανα τίποτα. Αν δεν άλλαξε κανένα ματς, αν οι διαιτητές δεν επηρεάστηκαν, ποιά ακριβώς ήταν η ζημιά που έκανα στο ποδόσφαιρο;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'