Λίβερπουλ: Οι επιστήμονες των πέναλτι που βρίσκονται πίσω από το θαύμα του Τσιμίκα

Ο Δρ. Νίκλας Χάουζλερ κι ο Πάτρικ Χέντσκε βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του League Cup από την Λίβερπουλ. Το ερώτημα ήταν ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι με το τρόπαιο αγκαλιά και τί δουλειά έχουν ένας νευρολόγος κι ο βοηθός του να πανηγυρίζουν με τους υπόλοιπους «κόκκινους»;

Η σκηνή επαναλήφθηκε μετά την κατάκτηση του FA Cup. Ο Γιούργκεν Κλοπ τους πίστωσε μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Με δεδομένο πως η Λίβερπουλ είναι μια ομάδα που δίνει μεγάλη βάση στην επιστήμη για να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, ίσως δεν θα έπρεπε να κάνει εντύπωση η συνεργασία της με την εταιρία neuro11 που εξειδικεύεται στο να προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές για την εκτέλεση των πέναλτι, αλλά και άλλες καταστάσεις υψηλής πίεσης ώστε οι παίκτες να μπορούν να τις διαχειρίζονται καλύτερα και να μην… μπλοκάρουν.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα κλαμπ που διάλεξε τον προπονητή του σύμφωνα με αλγόριθμο ενός εξαιρετικού επιστήμονα απόφοιτου από το Κέιμπριτζ και οι μεταγραφικοί στόχοι περνούν από… εξονυχιστικό έλεγχο με την Λίβερπουλ να ελέγχει αν τις κάνουν χρησιμοποιώντας και σύστημα παρακολούθησης που συνήθως εφαρμόζεται σε πυραύλους. Όπου υπάρχει… value, η Λίβερπουλ είναι πρώτη – είναι κι αυτή μια εξήγηση για την επιτυχία της.

Επίσης, ο Κλοπ είναι γνωστό πως ενδιαφέρεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εφαρμογή τους στο ποδόσφαιρο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ενδιαφέρον που προκάλεσε όταν έπεισε την Ντόρτμουντ να αγοράσει το «footbonaut», το μηχάνημα που ουσιαστικά είναι προσομοιωτής «κορόιδου» και βελτιώνει την επιλογή και την εκτέλεση στις πάσες.

Τί κάνει η neuro11;

Μέσω ειδικών ασκήσεων να αυξάνουν το βαθμό συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης των ποδοσφαιριστών που καλούνται να εκτελέσουν πέναλτι, που τους βάζει σε κατάσταση τεράστιας πίεσης. Στην Λίβερπουλ εκτιμούν πως αυτή η διαδικασία βοηθάει τους παίκτες και σε άλλες φάσεις του παιχνιδιού καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση καλύτερα. Οπότε οι «κόκκινοι» ποντάρουν και σ’ αυτόν τον παράγοντα για τα… κρίσιμα ματς που έρχονται.

«Δουλεύουμε μαζί με μια εταιρία – στην πραγματικότητα είναι τέσσερις τύποι – και λέγονται neuro11», είπε ο Κλοπ το περασμένο Σάββατο (14/5) και συνέχισε: «Ήρθαν σε επαφή μαζί μας πριν από δύο χρόνια και νομίζω πως ήδη τους είχα ακούσει. Ο ένας απ’ αυτούς είναι νευρολόγος και μου εξήγησε ότι μπορούν να προπονήσουν την εκτέλεση των πέναλτι. Του απάντησα “ακούγεται ενδιαφέρον, ελάτε”. Γερμανός ο τύπος, συναντηθήκαμε και έκτοτε δουλεύουμε μαζί κι αυτό το τρόπαιο είναι και δικό τους όπως και το League Cup».

Η πιο εντατική συνεργασία της Λίβερπουλ με τη neuro11 άρχισε από την προετοιμασία στη γαλλική πόλη Εβιάν. Αναλύουν τη δραστηριότητα του μυαλού των παικτών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Αν και θεωρούνται μέλη του προπονητικού τιμ της Λίβερπουλ, δεν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ομάδας όλο τον χρόνο. Πηγαίνουν εκεί συχνά, όμως, κυρίως πριν από τα σημαντικά ματς. Μένουν μια εβδομάδα ή και παραπάνω, βοηθούν στην προετοιμασία των παικτών και μετά ξαναφεύγουν. Τα βίντεο που παραθέτουμε παρουσιάζουν κάποιες στιγμές από την προπόνηση, αν και η αλήθεια είναι το τί ακριβώς μελετούν και ποια δεδομένα τους ενδιαφέρουν παραμένει ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Οι παίκτες πώς αντέδρασαν;

Με τα χρόνια οι ποδοσφαιριστές έχουν αντιληφθεί πως οι γιατροί (του σώματος, του μυαλού και της ψυχής) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις καριέρες τους. Οπότε έχουν ξεπεραστεί τα «κολλήματα» του παρελθόντος και είναι και οι ίδιοι περισσότεροι ανοικτοί στο να δοκιμάσουν νέα πράγματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους δώσουν το… κάτι παραπάνω σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους.

«Όλοι οι παίκτες ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα» τόνισε ο Κλοπ και συμπλήρωσε: «Η ιδέα είναι να μπουν στην κατάλληλη νοητική κατάσταση πριν εκτελέσουν μια στατική φάση. Όλα φυσικά καταγράφονται και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που κάνουν με τους παίκτες και πλέον αποκτά μεγάλη σημασία για την ομάδα μας. Οι παίκτες αντιλαμβάνονται πως είναι ένα ενδιαφέρον νέο κεφάλαιο για εμάς».

Κατέληξε με το σημαντικότερο κι αυτό που «κέρδισε» ακόμη και όσους αμφέβαλλαν. «Έδωσαν στους παίκτες την αυτοπεποίθηση πως πραγματικά μπορούν να τα καταφέρουν και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό». Πλέον, όσοι εκτελούν στατικές φάσεις «ζητούν έξτρα προπόνηση με τους τύπους από τη neuro11».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News