ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ: Το μεταγραφικό παζάρι και ο Covid-19
Από τον Κέιν, τον Γκρίλις, τον Πογκμπά και τον Χάαλαντ στα αστέρια του Euro και από την οικονομική ευελιξία ορισμένων ομάδων στην ανάγκη να βγάλουν κάποιοι στο «σφυρί» τα περιουσιακά τους στοιχεία – Το Sportday.gr αναλύει τα δεδομένα
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμπλέκεται στην πρώτη μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού δαπανώντας 73 εκατ. λίρες για την απόκτηση του Ζέιντον Σάντσο. Ποιοι ακόμα θα αλλάξουν ομάδα με… θορυβώδη τρόπο; Και πώς η επιδημία με τον κορωνοϊό επηρεάζει τις εξελίξεις;
Το Sportday.gr βάζει κάτω τα δεδομένα, ελέγχει τα στοιχεία, κατανοεί ποιοι έχουν την οικονομική ευελιξία να… κάνουν το κομμάτι τους, ποιοι θα χρειαστεί να… βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία και πώς ο covid μπορεί να τους επηρεάσει, να σταθεί εμπόδιο ή ακόμα και να αποτελέσει λόγο να… μανουβράρουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Το σίγουρο είναι ότι παρότι παραμένει το πιο πλούσιο πρωτάθλημα του πλανήτη, η Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Τα… μεταγραφικά decibel, πάντως, θα είναι όπως πάντα στα πάνω τους…
Ποιες θα είναι οι θορυβώδεις μεταγραφές;
Αναμφισβήτητα ο Χάρι Κέιν, ο Τζακ Γκρίλις και ο Ερλινγκ Χάαλαντ είναι τα πιο δυνατά ονόματα του φετινού μεταγραφικού «παζαριού» στο νησί. Δεν είναι όμως, τα μοναδικά. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχαιρετήσει την Τότεναμ, αλλά όλοι περιμένουν ότι ο νέος τεχνικός Νούνο Εσπίριτο Σάντο θα κάνει μια προσπάθεια να τον μεταπείσει. Αν η Σίτι τον αποκτήσει, τότε λογικά θα ξέρουμε ποια θα είναι η πιο ακριβή μεταγραφή. Βλέπετε δεν θα είναι μόνο τα λεφτά, αλλά και η παραχώρηση παικτών από τη Σίτι στην Τότεναμ.
Η Αστον Βίλα από την άλλη παίζει τα ρέστα της για να κρατήσει τον Γκρίλις, όμως, λίγοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει. Ολες οι πλευρές το διαψεύδουν, αλλά οι φήμες ότι έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με τη Μάντσεστερ Σίτι ζουν και βασιλεύουν. Οι “πολίτες” εμπλέκονται και με Τον Πάολο Ντιμπάλα, για τον οποίο δημοσιεύματα λένε ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν από τη Γιουβέντους.
Η Σίτι ήταν ένα από τα φαβορί για να αποκτήσει τον Χάαλαντ, τα τελευταία δημοσιεύματα όμως, θέλουν το Ρομάν Αμπράμοβιτς να είναι έτοιμος να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να δαπανήσει έως και 150 εκατομμύρια για να φέρει το Νορβηγό άσο στην Πρέμιερ Λιγκ και την Τσέλσι.
Ο Αγγλος διεθνής σέντερ μπακ, Μπεν Γουάιτ, για πολλούς θεωρείται ήδη παίκτης της Αρσεναλ (είναι έτοιμη να δαπανήσει 50 εκατ. λίρες) και απ’ ό,τι φαίνεται η ομάδα του η Μπράιτον δεν θα σταθεί εμπόδιο.
Αντίθετα η Γουέστ Χαμ δεν επιθυμεί να παραχωρήσει τον Ντέκλαν Ράις που έκανε πολύ καλές εμφανίσεις με την Εθνική Αγγλίας στο Euro. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τελικά θα μπορέσει να τον κρατήσει. Και αν η ομάδα του ανατολικού Λονδίνου είναι … ευάλωτη στις πιέσεις τι να πει κανείς για τη Λιντς και τον Κάλβιν Φίλιπς; Με τέτοιο Euro που έκανε ο Αγγλος holding midfielder πώς θα μπορέσει να αντισταθεί σε ενδεχόμενες πολύ δυνατές προσφορές;
Αν τελικά ο Γκρίλις και ο Κέιν καταφθάσουν στο «Ετιχαντ», τότε σίγουρα θα υπάρξουν αποχωρήσεις. Και όταν μιλάμε για παίκτες της Σίτι, τότε τα ονόματα είναι ηχηρά. Εχουν ήδη ακουστεί ότι μέσα στα ανταλλάγματα για Κέιν μπορεί να είναι ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και ο Μπερνάρντο Σίλβα. Για τον Βραζιλιάνο, πάντως, ενδιαφέρεται και η Γιουβέντους, ενώ για τον Πορτογάλο έχουν ακουστεί κι άλλες ομάδες. Η μία είναι η Ρόμα. Κάποια στιγμή στα ανταλλάγματα είχε εμπλακεί και το όνομα του Στέρλινγκ, όμως, με τέτοιο Euro που έκανε μάλλον το ξεχνάμε.
Η λέξη αποχώρηση μπορεί να συνοδεύει και την περίπτωση Πολ Πογκμπά. Με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο, ο Γάλλος έχει ξεκινήσει συζητήσεις ανανέωσης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, η Γιουνάιτεντ διακινδυνεύει να τον χάσει χωρίς να πάρει τίποτα ή να προσπαθήσει να τον πουλήσει σε μια… μελαγχολική αγορά για πολύ λιγότερα σε σχέση με τα 89 εκατ. λίρες που δαπάνησε για να τον αποκτήσει το 2016. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα διάφορα δημοσιεύματα σε Αγγλία και Ισπανία η Γιουνάιτεντ εμπλέκεται πολύ σοβαρά με τον Γάλλο διεθνή αμυντικό της Ρεάλ Ραφαέλ Βαράν.
Ποιοι έχουν την οικονομική ευελιξία;
Η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν φαίνεται πώς είναι οι δύο ομάδες της Ευρώπης που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση στην προσπάθειά τους να πρωταγωνιστήσουν στο μεταγραφικό παζάρι. Οι οικονομικοί…. μύες τους φαίνεται πώς έχουν θωρακιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βρήκαν τον τρόπο να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση στο πεδίο μεταγραφές.
Για τους υπόλοιπους είναι μάλλον θέμα… μανουβραρίσματος των οικονομικών τους στοιχείων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να το επιτύχουν με μια κυλιόμενη πιστωτική διευκόλυνση, όπως έχει κάνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα πώλησης μετοχών, όπως ανακοίνωσε η Γιουβέντους ότι θα κάνει. Μπορεί ακόμα να καταφύγουν σε απ’ ευθείας δανεισμό ή να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, που μπορεί να σημαίνει παραχώρηση παικτών, οικοπέδων (δηλαδή γης) ή και κτηρίων.
Για παράδειγμα η Daily Mail αναδημοσίευσε ένα άρθρο της γερμανικής Bild που θέλει την Τσέλσι να είναι έτοιμη να δαπανήσει 150 εκατ. για τον Χάαλαντ. Η αγγλική εφημερίδα εικάζει ότι ο πρόεδρος των «μπλε», Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι έτοιμος να πουλήσει Χάντον Οντόι, Χακίμ Ζίγετς και Τάμι Αμπραχαμ, γεγονός που υπολογίζει ότι θα μπορέσει να μαζέψει περίπου 90 εκατ. λίρες.
Τα αστέρια του Euro και η Πρέμιερ Λιγκ
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αγοράζεις παίκτες με βάση τις εμφανίσεις τους σε μια μεγάλη διοργάνωση. Αυτό συμβαίνει, όμως, και σίγουρα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ταλέντα που προσελκύουν το ενδιαφέρον.
Με δεδομένο τι έκαναν με τη Γουέστ Χαμ την περσινή σεζόν Σούσεκ και Κουφάλ και κυρίως ότι η Τσεχία έλαμψε στο Euro φτάνοντας στα προημιτελικά αποκλείοντας την Ολλανδία, δεν θα είναι έκπληξη αν κάποιοι από τους συμπαίκτες τους αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη περίοδο.
Ο Πάτρικ Σικ, αναμφισβήτητα ένα από τα αστέρια του Euro και σκόρερ ενός από τα ωραιότερα γκολ στη διοργάνωση (σουτ σχεδόν από το κέντρο κόντρα στη Σκωτία), βρίσκεται στους πρώτους 12 μήνες του πενταετούς συμβολαίου του με τη Λεβερκούζεν. Εχοντας, όμως, μείνει η ομάδα του χωρίς συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μπάγερ δεν αποκλείεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για κάποια πρόταση από την Πρέμιερ Λιγκ. Και είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι ανάμεσά τους όλες οι ομάδες του Λονδίνου.
Παρόμοια περίπτωση και ο Βέλγος ακραίος επιθετικός, Τζέρεμι Ντόκου, που έκανε μια από τις ωραιότερες επελάσεις στο ματς με την Ιταλία (ανεξάρτητα αν δεν σκόραρε). Εχει συμβόλαιο ως το 2025 με τη Ρεν, αλλά η Πρέμιερ Λιγκ καραδοκεί.
Ο Λεονάρντο Σπινατσόλα έχει συμβόλαιο με τη Ρόμα ως το 2024. Αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, όμως, σίγουρα θα είχε ήδη δεχτεί πρόταση και μάλιστα γενναία από κάποια από τις big-6 ομάδες της Αγγλίας. Αντίθετα ο Μανουέλ Λοκατέλι, που έκανε επίσης μπαμ στα πρώτα παιχνίδια με την Ιταλία, δέχεται στενό πρέσινγκ από την Αρσεναλ, που όμως, έχει σοβαρό αντίπαλο σε αυτή την περίπτωση. Τη Γιουβέντους. Στα μάτια των υπεύθυνων μεταγραφών της Σασουόλο, πάντως διακρίνει εύκολα κανείς το… σήμα του δολαρίου, επομένως δύσκολα δεν θα αγωνίζεται κάπου αλλού την επόμενη περίοδο ο Λοκατέλι.
Ο Δανός Μίκελ Ντάμσγκααρτ έχει συμβόλαιο ως το 2024 με τη Σαμπντόρια, όμως, με τέτοιες εμφανίσεις που έκανε από τη στιγμή του περιστατικού με τον Ερικσεν και μετά, οδηγώντας τη χώρα του στα ημιτελικά, είναι δυνατόν να μείνει ανενόχλητος; Ηδη η Τότεναμ φέρεται να ενδιαφέρεται. Δεν είναι, όμως, η μόνη.
Τα ίδια ισχύουν και για τον Πορτογάλο Ρενάτο Σάντσες (Λιλ) και τις Αρσεναλ, Λίβερπουλ, αλλά και τον Ολλανδό Ντένζελ Ντάμφρις (Αϊντχόβεν), που απασχολεί Μπάγερν, Εβερτον και τους δύο μεγάλους του Μιλάνου, Μίλαν και Ιντερ.
O Covid-19 τι λέει για όλα αυτά;
Είναι αδύνατο να κατανοήσεις απόλυτα την επίδραση της πανδημίας στα οικονομικά των ομάδων. Ο πρόεδρος της Τότεναμ, Ντάνιελ Λέβι, υπολογίζει ότι η Τότεναμ έχει χάσει περίπου 200 εκατ. λίρες (πολύ μεγάλο ποσό για μια ομάδα που προσπαθεί να πληρώσει πίσω περίπου 1 δις λίρες για την κατασκευή του γηπέδου) λόγω αδυναμίας να υπάρχουν έσοδα στα εντός έδρας ματς την περσινή σεζόν.
Είναι αλήθεια ότι οι μικρές ομάδες έχουν πληγεί λιγότερο από μη έσοδα σε εντός έδρας ματς. Βλέπετε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία δεν σταμάτησαν ποτέ να αποφέρουν χρήματα στις ομάδες. Και μάλιστα πολλά χρήματα για το μέγεθός τους.
Η έλλειψη εσόδων στα εντός έδρας ματς, πάντως, μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις ομάδες της δεύτερης ιεραρχικά κατηγορίας και να επηρεάσει την μεταγραφική τους δραστηριότητα. Κάποιες ομάδες, πάντως, θα εισπράξουν κάποιου τύπου «αλεξίπτωτο» πληρωμές, όπως οι Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπόρνμουθ, Κάρντιφ και Χάντερσφιλντ, οι οποίες στη θεωρία αναμένεται να τους δώσει σημαντικό προβάδισμα στα μεταγραφικά. Η Χάντερσφιλτ, ωστόσο, θα χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά για να ξεπληρώσει τα χρέη της.
Στην Ευρώπη υπάρχει ένα επιπρόσθετο εμπόδιο. Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους και αρκετές ακόμα, αδυνατούν να συναγωνιστούν τις αγγλικές ομάδες, των οποίων τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα έχει ένα χρέος της τάξης του 1 δις λιρών, το οποίο εξηγεί γιατί πραγματοποιεί συμφωνίες με ελεύθερους παίκτες, όπως ο Σέρχιο Αγουέρο ή ο Μέμφις Ντεπάι. Αυτό σημαίνει ότι ενώ άλλες ομάδες είναι προ των πυλών πολύ δαπανηρών «επιχειρήσεων», για την Μπάρτσα η μεγαλύτερη μεταγραφή της φέτος είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Μέσι. Για τους Καταλανούς μπορεί να χαρακτηριστεί και η μεγαλύτερη μεταγραφή τους την τελευταία 10ετία…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται