Τελικός Europa League: Τραγωδίες, αντίξοες συνθήκες και επιθυμία είναι τα «καύσιμα» των Ρέιντζερς

Ο Άλαν ΜακΓκρέγκορ ακόμη δεν μπορεί να το πιστέψει πως η Ρέιντζερς θα διεκδικήσει το Europa League απόψε (22:00) κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. «Υποτίθεται πως δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ», είπε. Η πορεία της ως τον τελικό είναι εξίσου… παραμυθένια μ’ αυτή του γερμανικού συλλόγου. Το τί κρύβεται πίσω απ’ αυτή την «κουρτίνα», όμως, έχει σφυρηλατήσει τους παίκτες και την ομάδα.

Ποδόσφαιρο ή στρατός και η φανέλα της Λίβερπουλ στην ακαδημία της Έβερτον

Ο Τζον Λούνστραμ αναμένεται να έχει θέση στο κέντρο της άμυνας. Όταν μεγάλωνε στο Λίβερπουλ με τον πατέρα του να δουλεύει στην οικοδομή και τη μητέρα του ως νοσοκόμα είδε το ποδόσφαιρο ως μια ευκαιρία για να τους δώσει μια καλύτερη ζωή. Ήξερε από μικρός πως δεν είναι ο πιο ταλαντούχος, αλλά όπως λέει: «Η σκληρή δουλειά νικάει το ταλέντο αν το ταλέντο δεν δουλεύει σκληρά».

Στα 15 του ο Λούντστραμ πήγε στο Όλντερσοτ και πέρασε από δοκιμές για να μπει στον στρατό γιατί στην Κ-17 της Έβερτον δεν προέβλεπαν πως θα γίνει επαγγελματίας. Αποφάσισε, όμως, πως θα έπρεπε να ποντάρει στον εαυτό του μια τελευταία φορά προτού εγκαταλείψει το όνειρό του. Δούλεψε σκληρά και έγινε ακόμη και διεθνής με την Κ-17 της Αγγλίας, συμπαίκτης με τους Ραχίμ Στέρλινγκ και Τζόρνταν Πίκφορντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011. Στην Έβερτον, όμως, κανείς δεν τον εκτιμούσε. Ίσως γιατί μια μέρα εμφανίστηκε φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ! Πήγε δανεικός πέντε φορές κι έπαιξε στην League Two, στην League One στην Championship. Στην Όξφορντ Γιουνάιτεντ έκανε… όνομα και έπαιξε στην Premier League με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Λούντστραμ θα μπορούσε να έχει πάει σε περιοδείες στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, αλλά τελικά η επιθυμία να παίξει μπάλα κέρδισε.

Παρόμοιες είναι και οι περιπτώσεις του Ράιαν Κεντ τον οποίο δεν πίστεψε ο Γιούργκεν Κλοπ στην Λίβερπουλ ή ο Τζέιμς Τάβερνιερ, που δεν «έπιασε» ούτε στην Λιντς, ούτε στη Νιούκαστλ, αλλά τώρα είναι ο πρώτος σκόρερ του Europa League με επτά τέρματα αν και δεξιός μπακ – χαφ!

Ο θάνατος του παιδικού του φίλου μπροστά στα μάτια του

Ο Σκοτ Άρφιλντ φορά τη φανέλα με το νούμερο 37 γιατί ήταν το νούμερο του καλύτερου παιδικού του φίλου, του Κρεγκ Γκάουανς. Μαζί ήταν στο παιδικό τμήμα της Φόλκερκ. Στις 8 Ιουλίου του 2005 ο Γκάουανς μετέφερε έναν μεταλλικό στύλο που υποστήριζε δίχτυα τα οποία δεν επέτρεπαν στις μπάλες να βγουν εκτός προπονητικού κέντρου. Ο στύλος μπλέχτηκε στα καλώδια πυλώνα και ο Γκάουανς πέθανε από ηλεκτροπληξία. Ο Άρφιλντ ήταν δέκα μέτρα μακριά. Ο αριθμός είναι καθημερινή υπενθύμιση να προσπαθεί να εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή.

Κι αυτό είναι κάτι που έχει μάθει καλά ο ΜακΓκρέγκορ. Ήταν μέλος της Ρέιντζερς όταν πριν από 14 χρόνια έπαιξε για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό τελικό – το Κύπελλο UEFA όπου έχασε από τη Ζενίτ. Ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε. Τότε ήταν 26. Τώρα 40άρης πια θα είναι βασικός.

Η Ρέιντζερς θα παίξει και για τον Τζίμι Μπελ, τον θρυλικό φροντιστή της ομάδας που έχασε τη ζωή του πριν από δύο εβδομάδες. Το… σκοτάδι έχει γίνει «καύσιμο» για τους παίκτες του Τζοβάνι φαν Μπρόνκχορστ και το Europa League το έχει μετατρέψει σε φως.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News