Γιώργος Γιελτσίδης: Ο Πόντιος ποδοσφαιριστής που αψήφησε τον Στάλιν
Η Γενοκτονία των Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους αναγνωρίστηκε επισήμως το 1994 με νόμο από τη Βουλή και έκτοτε η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης. Με αφορμή την ημέρα μνημονεύουμε τη «θυσία» του ποδοσφαιριστή Γιώργου Γιελτσίδη.
Το ποδόσφαιρο στην Αμπχαζία ήταν πάντα δημοφιλές και έχει μια αρκετά πλούσια ιστορία, παρόλο που του λείπουν οι διακρίσεις. Το σπορ ξεκίνησε να παίζεται στη χώρα από μαθητές. Ανάμεσα στα σχολεία που το διέδωσαν ήταν και τα ελληνικά.
Οι Έλληνες αποτελούσαν μία εκ των πέντε εθνοτήτων που κατοικούσαν στην περιοχή. Στην πλειοψηφία τους ήταν Πόντιοι που είχαν καταφύγει στη Ρωσία από την πατρίδα τους μετά το 1923. Ωστόσο στη δεκαετία του 1930 το σοβιετικό καθεστώς τους αντιμετώπιζε ως αντεπαναστατικά στοιχεία και δεν άργησε να ξεκινήσει διωγμό εναντίον τους.
Ο Πόλεμος πάγωσε προσωρινά τις διώξεις αλλά τον Ιούνιο του 1949 χιλιάδες Πόντιοι εξορίστηκαν από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τις αφιλόξενες περιοχές του Καζακστάν. Οι Έλληνες, πριν το 1949, ήταν περίπου 40.000 σε όλη την Αμπχαζία, αλλά μετά τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν εκείνη τη χρονιά δεν έμειναν ούτε 1.000.
Αρνήθηκε να παίξει
Ανάμεσα στους εκτοπισμένους ήταν και συγγενείς του Γκιόργκι (Γιούρι) Ελτσίντι, όπως έγραφε η ταυτότητα του Γιώργου Γιελτσίδη. Γεννημένος το 1924 ήταν την εποχή εκείνη φτασμένος ποδοσφαιριστής. Έπαιζε επιθετικός και είχε το παρατσούκλι «Φουντούκ» (φουντούκι).
Ο ίδιος είχε σοβιετική υπηκοότητα και το όνομά του δεν βρισκόταν στις λίστες με τους εκτοπισμένους. Ωστόσο δεν μπορούσε να μείνει αδρανής στο δράμα των συγγενών του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκε να πάρει μέρος με την ομάδα του, τη Ντινάμο Σουχούμι στον αγώνα εναντίον της Ντινάμο Μπατούμι…
Δίχως τον καλύτερο παίκτη της η η ομάδα του Σουχούμι βρέθηκε να χάνει 4-0. Το τι έγινε μετά το διβάζουμε στη διήγηση του Αλέξιου Αλεξιάδη προς τον Βασίλη Τσενκελίδη που δημοσιεύτηκε στο Pontonews.gr (12/2/2022)
Στην εξορία
«Τότε οι Αρχές της πόλης έστειλαν σε αυτόν τους αστυνόμους για να ζητήσουν να συμμετάσχει στον αγώνα. Ο Γιελτσίδης αρνήθηκε εξηγώντας τη στάση του με την άδικη εξορία των Ελλήνων. Βγήκε στο γήπεδο μόνο, όταν του υποσχέθηκαν πως δεν θα εξοριστεί η οικογένειά του.
Με τον θρυλικό ποδοσφαιριστή «Φουντούκ» το «Ντιναμό Σουχούμι» νίκησε 5-4. Όμως η οικογένεια του εξορίστηκε. Στην εξήγηση των Αρχών φάνηκε πως εννοούσαν μόνο την προσωπική οικογένεια του Γεώργιου Γιελτσίδη και όχι των γονιών του και αδελφών του.
Ο Γιελτσίδης προτίμησε να φύγει στην εξορία μαζί με τα συγγενικά του πρόσωπα και γύρισε στο Σουχούμι μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'