Ο Ερίκ Καντονά και πέντε περιπτώσεις που το ποδόσφαιρο συνάντησε την πολιτική
Σαν σήμερα: Ο Ερίκ Καντονά μας παρουσιάζει πέντε περιπτώσεις που το ποδόσφαιρο συνάντησε την πολιτική
Η σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής σίγουρα δεν είναι κάτι νέο. Κάποτε ο Μοχάμεντ Άλι φώναζε κατά του πολέμου του Βιετνάμ ενώ οι υψωμένες γροθιές του Τόμι Σμιθ και του Τζον Κάρλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 είναι πια εμβληματικές.
Τι ακριβώς συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και η ιδιαίτερη σχέση του με την πολιτική είναι το θέμα της τηλεταινίας «Les rebelles du foot» (Οι επαναστάτες του ποδιού) διάρκειας 92 λεπτών, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 30 Μαΐου –σαν σήμερα- 2012. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο Eric Cantona παρουσιάζει 5 επαναστάτες του ποδοσφαίρου: τον Ιβοριανό Didier Drogba, τον Χιλιανό Carlos Caszely, τον Αλγερινό Rachid Mekhloufi, τον Βόσνιο Predrag Pasic και τον Βραζιλιάνο Socrates, ως δείγματα παικτών που αντιστάθηκαν στις κυβερνήσεις των χωρών τους διακινδυνεύοντας τις καριέρες και τις ζωές τους προκειμένου να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα των συμπολιτών τους. Η τηλεταινία κλείνει με τους πρωταγωνιστές να ανασηκώνουν τον γιακά τους έτσι όπως συνήθιζε να αγωνίζεται ο Καντονά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Μάης του ’68 και ποδόσφαιρο. Μια σχεδόν άγνωστη κατάληψη και τι άλλαξε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Κουβέντα με τον Ντάριο Φο για μπάλα και μια κοινωνία που χάνει την αξιοπρέπειά της
Το ποδόσφαιρο φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να προσφέρεται για εκμετάλλευση από τους πολιτικούς. Οι εξέδρες των γηπέδων είναι συχνά εξαιρετικές… βιτρίνες για υποψήφιους, υπουργούς, προέδρους και κάθε λογής πολιτικό… εμπόρευμα. Υπάρχει και η άλλη πλευρά όμως, αυτή που σε κάποιες περιπτώσεις δίνει τη δυνατότητα σε σταρ τους χώρου να τον «εκμεταλλευτούν» πολιτικά και να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις.
Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει ο Καντονά, ο Gilles Pérez και ο Gilles Rof μας συστήνουν πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έβαλαν την πολιτική στο παιχνίδι τους καλώντας σε αντίσταση και διαμαρτυρία.
Ο Ντρογκμπά και ο Καζέλι
Ο πρώτος είναι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος, όταν η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό που είχε προκληθεί από την πρόκριση της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να κατεβάσουν τα όπλα.
Ο Χιλιανός Κάρλος Καζέλι είχε το θάρρος να αρνηθεί μια χειραψία στον στρατηγό Πινοσέτ. Αυτή η χειρονομία του εξασφάλισε απειλές και εκφοβισμό , η μητέρα του μάλιστα απήχθη και βασανίστηκε. Ο Καζέλι δεν το έβαλε κάτω. Μερικά χρόνια αργότερα και η κυρία Όλγα Γαρίδο μιλά σε τηλεοπτική εκπομπή για τα βασανιστήρια που έχει υποστεί από τη χούντα. Λίγο αργότερα, εμφανίζεται στο στούντιο ο γιος της. Είναι ο Κάρλος Καζέλι. Είναι λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, στο οποίο ο παράταξη του «Όχι» πήρε 56% και ο Πινοσέτ παραιτήθηκε.
Μεχλουφί, Πάσιτς και Σόκρατες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόκρατες – To αρχαιοελληνικό όνομα και πώς έλεγαν τα αδέρφια του
Το αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Ρασίντ Μεχλουφί επέλεξε να παίξει για την ομάδα του F.L.N στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας. Συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου 1958, δέκα από τους πιο γνωστούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έφυγαν από τη Γαλλία για να πάνε να παίξουν για τη νέα τους ποδοσφαιρική ομάδα FLN. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Αλγερία). Ένας από αυτούς τους 10 παίκτες ήταν ο Rachid Mekhloufi. Ο Ρασίντ, εγκατέλειψε τη γαλλική ομάδα που προετοιμαζόταν για τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σουηδία και έγινε αμέσως εθνικό σύμβολο της Αλγερίας. Ήθελαν να δείξει στον γαλλικό λαό τον πόλεμο που γινόταν στην Αλγερία.
Ο Σέρβος Πρέντραγκ Πάσιτς επέλεξε, στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, να μείνει στο Σεράγεβο για να ιδρύσει ένα σχολείο για παιδιά από όλες τις κοινότητες. Ένα πολυεθνικό σχολείο. Στη διάρκεια του βομβαρδισμού του Σεράγεβο, προσκάλεσε τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο στο Ολυμπιακό παγοδρόμιο της πόλης για να ξεχάσουν τον πόλεμο.
Ανάλογη περίπτωση και ο Σόκρατες, ο οποίος από το 1981 έως το 1984, τα έβαλε με τη χούντα που είχε υπό τον έλεγχό της τη Βραζιλία. Ο σύλλογός του, η Κορίνθιανς έγινε το μέσο προώθησης της δημοκρατίας. Ο «Γιατρός» έκανε την επανάστασή του μέσα από το ποδόσφαιρο.
Οι δύο σκηνοθέτες, ο Gilles Pérez και ο Gilles Rof, βρήκαν τον ιδανικό αφηγητή στο πρόσωπο του Έρικ Καντονά. Ήρεμη φωνή, ερευνητικό βλέμμα, γενειάδα ερημίτη, η παρουσία του δίνει βάθος σε μια συναρπαστική ιστορία, στην οποία καθοδηγεί τον θεατή ως γνώστης καθώς το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που γνωρίζει καλά.. Ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος του θεάτρου. Αυτός που σε περίοδο οικονομικής κρίσης κάλεσε σε ανυπακοή στις τράπεζες. Θα μπορούσε να είναι δηλαδή και ο ίδιος, μέρος του ντοκιμαντέρ…
Στην ΑΕΚ το EHF European Cup
2021: Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ νικά στον επαναληπτικό τελικό την Ίσταντς με 20-24 στο κλειστό της Κανήθου «Τ. Καμπούρης» της Χαλκίδας (30-26 στον πρώτο αγώνα) και κατακτά το πρώτο της EHF European Cup. Είναι το δεύτερο τρόπαιο για το ελληνικό χάντμπολ μετά το Challenge Cup που κατέκτησε το 2012 ο Διομήδης Άργους με προπονητή τον νυν «αρχιτέκτονα» του «δικεφάλου», Δημήτρη Δημητρούλια.
2016: Ο Ολυμπιακός μετά από ένα ματς που κρίθηκε με τρίποντο του Σπανούλη στο τέλος της 2ης παράτασης κερδίζει 82-81 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στον 4ο τελικό της Α1 και αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας κατακτώντας το 12ο Πρωτάθλημα στην ιστορία του. 16,5 χρόνια μετά το ντεμπούτο του (25/9/1999) στην κατηγορία ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχωρεί από τα παρκέ μετά από 525 αγώνες, ένας αριθμός που τον κατατάσσει στη 2η θέση της σχετικής λίστας του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, έχοντας κατακτήσει 9 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή.
2011: Ο 29χρονος Κορεάτης ποδοσφαιριστής Τζέονγκ Τζουνγκ-Κουάν βρίσκεται κρεμασμένος σε ξενοδοχείο της Σεούλ λίγες ώρες αφότου κλήθηκε από τον Εισαγγελέα για συμμετοχή του σε σκάνδαλο “στημένων αγώνων”. Είχε αφήσει ένα σημείωμα που ανέφερε “Αισθάνομαι ντροπή, είμαι μέλος του κυκλώματος στησίματος αγώνων”.
1999: Ολοκληρώνεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξάγεται στην Βουδαπέστη από τις 29/5. Η Εθνική ομάδα γυναικών του ανσάμπλ (Αϊνδιλή, Χριστοδούλου, Καρυάμη, Πολάτου, Γεωργάτου) κατακτά το χρυσό στο σύνθετο με 39.799 βαθμούς καθώς και 2 ακόμα χρυσά στις 10 κορίνες (19.900 βαθμούς) και στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες (19.866 βαθμούς). Η αντίστοιχη ομάδα των νεανίδων κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ανσάμπλ (5 κορδέλες) με 18.683 βαθμούς.
1999: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων (από 29/5) που διοργανώνει ο Πανελλήνιος με την άνοδο του συλλόγου στην Super League.
Παγκόσμιοι Πολύμερος, Μηλιώτης
1999: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που γίνεται στο Χαζεβίνγκελ του Βελγίου, οι Βασίλης Πολυμέρος και Παναγιώτης Μηλιώτης κατακτούν την πρώτη θέση στο διπλό σκιφ στην κατηγορία ελαφρέων βαρών.
1999: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 20ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Α΄Εθνικής με τον Ολυμπιακό να παίρνει το 3ο του συνεχόμενο πρωτάθλημα υπό την καθοδήγηση του Bajevic και τον Εθνικό να γίνεται η μόνη ομάδα στην ιστορία της Α’ Εθνικής που δεν σημειώνει νίκη.
1998: Η Κατερίνα Θάνου σπάει το φράγμα των 11″ στα 100μ στα 14α Βαρδινογιάννεια με 10.99″.
1996: Ο Βασίλης Τσιάρτας μεταγράφεται στην ισπανική Σεβίλλη υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο έναντι του ποσού των 500 εκατομμυρίων δρχ.
1990: Η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών γυναικών στο Σαράγεβο της Γιουγκοσλαβίας.
Εποχή Νταϊφά
1986: Ο Σταύρος Νταϊφάς, που από το 1979 έως το 1985 έχει διατελέσει πρόεδρος (16ος) του Ολυμπιακού αγοράζει μετοχές αξίας 40 εκατομμυρίων δραχμών αυξάνοντας το 55% που ο ίδιος κατέχει και οδηγεί την διοίκηση του Νίκου Ευθυμίου σε παραίτηση.
1965: Ξεκινάει το 14ο Eurobasket στη Μόσχα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/6. Είναι το πρώτο Eurobasket που διεξάγεται σε δύο πόλεις, η προκριματική φάση (που καθιερώνεται για πρώτη φορά) στην Τιφλίδα και η τελική φάση στη Μόσχα.
1960: Ξεκινά η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Τουρισμού, που διοργανώνει η ΕΛΠΑ, με εναρκτήρια τελετή στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, παρουσία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, υπουργού Προεδρίας και του Παναγή Γιαννουλάτου, προέδρου (1965-61) της ΕΛΠΑ. Η ΕΛΠΑ, αναγνωρίζεται διεθνώς για την συμβολή στην προβολή της “τουριστικής” Ελλάδας μέσω τουριστικών οδηγών, ήδη από το 1931, μέσω αγώνων, ελληνικών και διεθνών, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις αλλά και την αφετηρία του Ράλλυ του Μόντε Κάρλο από την Αθήνα.
1930: Η Stanislawa Walasiewicz, γνωστή και ως Stella Walsh, γίνεται η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα των 11 δευτερολέπτων στις 100 γιάρδες. Στις 2 Αυγούστου 1932 θα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες και αργότερα στις 4/12/1980 θα αποδειχθεί πως ήταν άνδρας.
1897: Διοργανώνονται από τον Πανελλήνιο οι πρώτοι αγώνες που περιλαμβάνουν στίβο, πάλη, ξιφασκία και άρση βαρών στο γυμναστήριο του Φωκιανού στο Ζάππειο. Οι αγώνες διαρκούν δυο ημέρες.
1788: Το Marylebone Cricket Club, που έχει δημιουργηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από επιφανείς πολίτες και αριστοκράτες, διατυπώνει τους πρώτους κανόνες του κρίκετ. Το κρίκετ ξεκίνησε σαν παιγνίδι που παιζόταν από παιδιά και οι κανόνες στην πρώτη τους μορφή είχαν διατυπωθεί στο Λονδίνο το 1744. Παρόλο που το πρώτο παιγνίδι καταγράφεται το 1719, μία βασική μορφή του αθλήματος εντοπίζεται πίσω στον 13ο αιώνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα