Πανιώνιος: Ο Τσακίρης, ο Ρεκόμπα, ο Μπέος και το μεγάλο... αν της ιστορίας!
Πανιώνιος: Ο Τσακίρης, ο Ρεκόμπα, ο Μπέος και το μεγάλο… αν της ιστορίας! | Ρετρό
Η 30η Μαΐου 2006 θα μνημονεύεται πάντοτε στην Νέα Σμύρνη ως η ημέρα που ο Πανιώνιος άλλαξε σελίδα και άρχισε να βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον του. Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης πήρε επίσημα στα χέρια του το πακέτο των μετοχών και έμελλε να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον πρόεδρο με την μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια που είχε ποτέ η Νεοσμυρνιώτικη ΠΑΕ.
Στην πανηγυρική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εκείνη την ημέρα, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, εκτός από το πλάνο του και το όραμά του για έναν μεγάλη και αυτοδύναμο Πανιώνιο, παρουσίασε και τον νέο -τότε- προπονητή της ομάδας, τον Γερμανό Έβαλντ Λίνεν. Επί των ημερών τους και παρά το κακό ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς, οι “κυανέρυθροι” κατάφεραν να αλλάξουν γενικώς το στάτους τους. Η έξοδος στο κύπελλο UEFA της νέας περιόδου ήταν μόνο η αρχή από μεγάλα και σημαντικά πράγματα που ακολούθησαν στην πορεία.
Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης φρόντισε από την πρώτη χρονιά να καταστήσει σαφές ότι οι καλοί παίκτες, που στο μεταξύ συνέχιζε να “παράγει” το εργοστάσιο της Νέας Σμύρνης, θα έφευγαν μόνο με τους δικούς του όρους. Κάπως έτσι ήρθε η περήφανη πώληση του Γιώργου Τζαβέλλα στην Αϊντραχτ Φρανγκφούρτης, ενώ φυσικά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους Άλβαρο Ρεκόμπα και Φαμπιάν Εστογιανόφ, δύο μεταγραφικές κινήσεις που έκαναν… παγκόσμια αίσθηση.
Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης ανέλαβε τον Πανιώνιο έχοντας όραμα για να τον γιγαντώσει, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος στην επταετή περίοδο διοίκησης της ομάδας από τον Αχιλλέα Μπέο.
Η Νέα Σμύρνη γέμιζε ασφυκτικά σε κάθε παιχνίδι πλέον του “ιστορικού”, ενώ και στην Ευρώπη υπήρξαν μεγάλες βραδιές και σημαντικές επιτυχίες. Ήδη η ομάδα είχε αποκτήσει για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της προπονητικό κέντρο και συνέχιζε να βγάζει παίκτες από τα σπλάχνα της.
Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης είχε βάλει μπροστά και το μεγάλο πρότζεκτ που είχε κατά νου. Τη δημιουργία νέα υπερσύγχρονου γηπέδου που θα άλλαζε εντελώς το στάτους της ομάδας. Τελικά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων και από την τοπική κοινωνία και έτσι η Νέα Σμύρνη και κυρίως ο Πανιώνιος έχασαν την μεγάλη ευκαιρία για ένα στάδιο που θα άλλαζε γενικά την πόλη.
Η ανάληψη της ηγεσίας του Πανιωνίου από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, ήταν ουσιαστικά ένα γεγονός που είχε προαναγγελθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Ο εφοπλιστής, είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον για την ομάδα και είχε ήδη γίνει πρόεδρος στον ερασιτέχνη Πανιώνιο, προκειμένου να δείξει τις… προθέσεις του. Επί των ημερών του εκεί, ο Πανιώνιος κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα Ελλάδας που έχει σε ομαδικό άθλημα. Το μπάσκετ γυναικών. Έτσι αφού πέρασε μια διετία στον ερασιτέχνη, ήρθε και η ώρα για να δώσει και επίσημα τα χέρια με τον Αχιλλέα Μπέο για να την μετοχική πλειοψηφία.
Έτσι ο Κωνσταντίνος Τσακίρης έβαλε τέλος στην επταετή διοίκηση του συλλόγου από τον Αχιλλέα Μπέο. Ο τελευταίος είχε καταφέρει να κάνει αίσθηση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. “Πανιώνιος από κούνια”, ακολουθούσε την ομάδα από μικρό παιδί και μάλιστα ήταν ένας από τους φανατικότερους, εάν όχι ο φανατικότερος οπαδός του.
Έχοντας πάρει αρχικά το μάνατζμεντ από την δημοτική αρχή και αργότερα το πακέτο των μετοχών, ο Αχιλλέας Μπέος ήταν αυτός που ξαναέδωσε οντότητα στον Πανιώνιο, που στο τελείωμα της δεκαετίας του 1990 και μετά την κατάκτηση του κυπέλλου το 1998 έδειχνε να παραπαίει, επίσης για μια ακόμα φορά στην ιστορία του.
Ο Αχιλλέας Μπέος, έδειξε πως είναι ένας παράγοντας με ταλέντο στο να βρίσκει καλούς παίκτες και να φτιάχνει υπολογίσιμες ομάδες. Παράλληλα όμως η στάση του σε μια σειρά θεμάτων, δεν άρεσε και τόσο στους αντιπάλους του.
Ακόμα και με τους ίδιους τους οπαδούς του Πανιωνίου, τους “πάνθηρες” τα έβαλε, με αποτέλεσμα να κλείσει ακόμα και την κερκίδα τους, χωρίς να υπολογίσει ότι με την δική τους βοήθεια είχε καταφέρει να αποκτήσει και το πακέτο των μετοχών.
Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει την σκόνη που σηκώθηκε από το αλήστου μνήμης παιχνίδι με την Διναμό Τιφλίδας το 2004, το περίφημο διπλό ημίχρονο-άσο τελικό, το οποίο τελείωσε με το εντυπωσιακό 5-2 υπέρ του Πανιωνίου. Από εκείνο το ματς “σκονίστηκε” μόνο ο Κροάτης Αντρέ Σάπινα, ο οποίος αρχικά είχε καταδικαστεί στη Γερμανία ως εγκέφαλος διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, αλλά και στην Ελλάδα ως υπαίτιος γι αυτό το αποτέλεσμα. Μάλιστα ο συνεργάτης του Ντάνιελ Ματάνοβιτς, δύο ημέρες μετά το ματς Πανιώνιος – Διναμό, είχε εισπράξει 2 εκατομμύρια ευρώ από στοιχηματική εταιρεία, ενώ και ο ίδιος ο Σάπινα είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως “παράδεισο του παράνομου στοιχηματισμού”.
Ο Αχιλλέας Μπέος απέκρουσε με μεγάλη επιτυχία και άνεση τις κατηγορίες που δεν στοιχειοθετήθηκαν ποτέ εναντίον του και δύο χρόνια αργότερα, ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από το deal με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη, στον οποίο μεταβίβασε τις μετοχές του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'