Ιταλία - Αργεντινή: Από τον Μαραντόνα και τον Πλατινί, στον Κιελίνι και τον Μέσι - Η ιστορία του αποψινού «Finalissima 2022»

Ήταν 11 Ιουλίου του 2021 όταν η Ιταλία κατέκτησε το EURO και ο Τζόρτζιο Κιελίνι σήκωνε το τρόπαιο στον ουρανό του «Γουέμπλεϊ». Με διαφορά λίγων ωρών, στο «Μαρακανά», ο Λιονέλ Μέσι φιλούσε επιτέλους την πολυπόθητη κούπα του Copa America με την Αργεντινή. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής, συναντιούνται απόψε το βράδυ (21:45, Novasports Prime) στο Ναό του ποδοσφαίρου, με φόντο την κατάκτηση του «Finalissima 2022». 

Αυτή, θα είναι η 3η φορά που διοργανώνεται μία τέτοια «μονομαχία» μεταξύ των πρωταθλητών Ευρώπης και Νότιας Αμερικής. Το 1985, η Γαλλία νίκησε 2-0 την Ουρουγουάη, ενώ το 1993, η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα επικράτησε της Δανίας με 5-4 στα πέναλτι στο «Mar del Plata» της Αργεντινής. Τότε ο αγώνας ήταν υπό την αιγίδα της UEFA και της Conmebol (σήμερα είναι της FIFA) και ονομαζόταν «Artemio Franchi Τrophy». Ο θεσμός θεσπίστηκε δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αρτέμιο Φράνκι, πρώην προέδρου της FIGC και της UEFA και Αντιπροέδρου της FIFA, που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μία διαδρομή ανάμεσα στη Φλωρεντία, όπου γεννήθηκε και τη Σιένα, με τα γήπεδα των δύο πόλεων να παίρνουν το όνομά του. Ο Φράνκι ήταν Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) μεταξύ 1967 και 1976 και ξανά μεταξύ 1978 και 1980, έχοντας διατελέσει γενικός γραμματέας στη Φιορεντίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Διετέλεσε Πρόεδρος της UEFA μεταξύ 1973 και 1980, και ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1974 έως το 1983. Η πρώτη έκδοση του «Artemio Franchi Trophy» φιλοξενήθηκε στη Γαλλία και οι «τρικολόρ» του Μισέλ Πλατινί κέρδισαν την Ουρουγουάη με 2-0 στο «Stade De France» του Παρισιού.

 

 

Το «Αrtemio Franchi Trophy» άλλαξε ονομασία τη δεκαετία του 1990. Αρχικά πήρε το όνομα του βασιλιά Fahd της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια εξελίχθηκε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederations Cup). 

Κύκνειο άσμα και ντοκιμαντέρ- έκπληξη για τον εμβληματικό αρχηγό, Κιελίνι  

Στο αποψινό ιστορικό ραντεβού ανάμεσα σε Ιταλία και Αργεντινή, ο αρχηγός των «Ατζούρι», Τζόρτζιο Κιελίνι θα κάνει το κύκνειο άσμα του με το εθνόσημο, έπειτα από 116 συμμετοχές, με το… alter ego του στην άμυνα Λεονάρντο Μπονούτσι να του ετοιμάζει ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ιταλίας. Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Giorgio and the Blue». Σε αυτό θα θυμηθούν τα πάντα. Όλη την μακρά πορεία του Κιελίνι με τη Σκουάντρα Ατζούρα. Από την κατακτηση του Euro U-19 το 2003, μέχρι την κατάκτηση του Euro με την Ανδρών, το περασμένο καλοκαίρι. Επιπλέον, θα αποκαλυφθούν παρασκήνια, όπως για την πρώτη φορά που φόρεσε τον επίδεσμο σήμα κατατεθέν στο κεφάλι του για να καλύψει ένα κόψιμο στο «Γουέμπλεϊ» το 2001, όταν ήταν μέλος της U-21 της Ιταλίας.

 

 

 

Η διαδρομή προς την κατάκτηση EURO και Copa America από Ιταλία και Αργεντινή:

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News