Παναθηναϊκός: Ο Πούσκας βρήκε το δρόμο για το Γουέμπλεϊ ακριβώς σε 365 μέρες

Ο Φέρεντς Πούσκας ήρθε στην Αθήνα και ανέλαβε τον Παναθηναϊκό στις 2 Ιουνίου του 1970. Στην κυριολεξία ένα χρόνο πριν τον οδηγήσει στο έπος του Γουέμπλεϊ.

Η 2η Ιουνίου του 1971 είναι γνωστό σε όλους τι συμβολίζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η σημαντικότερη ημερομηνία σε συλλογικό επίπεδο, αφού σηματοδοτεί τη μοναδική συμμετοχή ομάδας από την Ελλάδα, σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Στις 2/6/1971, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ και ηττήθηκε 2-0. Μέχρι σήμερα, παραμένει ο μοναδικός φιναλίστ από τη χώρα μας, ο οποίος διεκδίκησε ένα τρόπαιο έξω από τα σύνορα.

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, ίσως ο κορυφαίος Ούγγρος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο Πούσκας δεν πραγματοποίησε ανάλογη καριέρα στην προπονητική, όμως με τον Παναθηναϊκό κατέγραψε τη σπουδαιότερη επιτυχία του στους πάγκους.

Όμως, όλα αυτά είναι γνωστά… Μετά από 51 χρόνια, δεν έχουν απομείνει μυστικά από τη μαγική πορεία του Τριφυλλιού προς το Λονδίνο, αφού όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν διηγηθεί αμέτρητες φορές τα κατορθώματα τους.

Ακριβώς ένας χρόνος πριν

Αυτό που ίσως οι περισσότεροι αγνοούν, είναι ένα παιχνίδι της μοίρας. Μία σύμπτωση που συμβαίνει… μια φορά στα χίλια χρόνια. Ποια είναι αυτή; Η άφιξη του Φέρεντς Πούσκας στην Αθήνα. Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» έφτασε στη χώρα μας στην κυριολεξία ακριβώς ένα χρόνια πριν το έπος του Γουέμπλεϊ!

Ήταν 2 Ιουνίου του 1970, όταν το αεροπλάνο από τη Μαδρίτη προσγειώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο Πούσκας πάτησε σε αθηναϊκό έδαφος. Την ίδια μέρα, ο Μαγυάρος μετέβη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, συναντήθηκε με τους παράγοντες του Παναθηναϊκού και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του.

Από την πρώτη στιγμή της πρόσληψης του ως προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Πούσκας δήλωνε σίγουρος για την επιτυχία. Ωστόσο, μάλλον ούτε εκείνος δεν πίστευε ότι θα οδηγούσε την ομάδα του στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ. Ένα χρόνο μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας του με το Τριφύλλι, ο Πούσκας καθόταν στον πάγκο του Γουέμπλεϊ, δίνοντας εντολές στους παίκτες του στην προσπάθεια τους για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης. Απίστευτο και όμως, αληθινό…  

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News