Παναθηναϊκός - Η τραγωδία τριών παικτών και του διαιτητή που έπαιξαν στο 8-2 επί του Ολυμπιακού

Παναθηναϊκός: Η τραγωδία τριών παικτών και του διαιτητή που έπαιξαν στο 8-2 επί του Ολυμπιακού | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα, την 1η Ιουνίου 1930 ο Παναθηναϊκός σημείωσε τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του, 8-2 επί του Ολυμπιακού που έγινε… τραγούδι.

Κυριακή μεσημεράκι. Την Αθήνα ψήνει ένας καύσωνας. Οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι στις παραλίες. Στις εξέδρες της «Λεωφόρου» 10.000 θεατές. Αυτοί καίγονται από την επιθυμία να δουν τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή.

Ο τίτλος θα κριθεί στις αναμετρήσεις με τον αιώνιο αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή που έχει περάσει από την Μπαρτσελόνα, τον Τσεχοσλοβάκο Γιαν Κοψίβα και στην 11αδα του τους περίφημους αδερφούς Ανδριανόπουλους.

Οι οπαδοί του είναι σίγουροι για τη νίκη. Για να πικάρουν τους αντιπάλους τους, πάνε στο γήπεδο κουβαλώντας ένα φέρετρο. Το ματς όμως δεν κυλά όπως το περιμένουν. Το αντίθετο. Η ομάδα τους γνωρίζει τη συντριβή με 8-2!

«…Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!»

Ο Άγγελος Μεσσάρης σημειώνει δύο γκολ και οι φίλοι του Παναθηναϊκού σκαρώνουν το περίφημο δίστιχο «Βάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη!».

Οι σκόρερ του αγώνα: 10′ Συμεωνίδης, 20′ Μεσσάρης, 25′ Μεσσάρης, 30′ Συμεωνίδης, 53′ Πιερράκος, 56′ και 59′ Γιώργος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), 72′ Κουράντης (αυτογκόλ), 76′ Μηγιάκης, 81′ Πιερράκος

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Αργυράκης, Σ. Πιερράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Κ. Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Δ. Μπαλτάσης και Δ. Πιερράκος.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Γραμματικόπουλος, Σοφράς, Κουράντης, Λεκκός, Πανόπουλος, Βιολέτης, Τερεζάκης, Κ. Ανδριανόπουλος, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Λ. Ανδριανόπουλος.

Κηδεία μετά από την εξέλιξη αυτή δεν θα γίνει, το φέρετρο είναι άχρηστο. Οι οπαδοί το διαλύουν και χρησιμοποιούν τα ξύλα του ως όπλα στα επεισόδια που ξεσπούν στο τέλος του αγώνα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης που εκείνη την ώρα βρίσκεται στα επίσημα του Παναθηναϊκού Σταδίου έχοντας δίπλα του τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου, μόλις μαθαίνει το αποτέλεσμα δίνει εντολή να φωταγωγηθεί η πόλη.

Το βράδυ οι «πράσινοι» ανταποδίδουν την πλάκα με το φέρετρο. Για να γιορτάσουν την επιτυχία τους πάνε στο κέντρο διασκέδασης της Γλυφάδας που είχαν κλείσει οι ερυθρόλευκοι, όντας βέβαιοι για τη νίκη τους!

Φοβούμενη επεισόδια στη ρεβάνς που ήταν να γίνει στο «Ποδηλατοδρόμιον» (σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης») η ΕΠΟ όρισε ως έδρα το γήπεδο του Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναθηναϊκός νίκησε και εκεί με σκορ 2-1 και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του.

H τραγική μοίρα 3 «πράσινων» και του Ιταλού διαιτητή

Η μοίρα ωστόσο επιφύλασσε άσχημο παιχνίδι σε τέσσερις από τους πρωταγωνιστές αυτού του ιστορικού αγώνα. Οι τρεις έχασαν νωρίς τη ζωή τους ενώ ο τέταρτος ακρωτηριάστηκε.

Ο διαιτητής Ρινάλντο Μπαρλασίνα, ασφαλιστής στο επάγγελμα, ο Κολίνα της εποχής του, που τρία χρόνια πριν το ντέρμπι των αιωνίων είχε σφυρίξει ένα άλλο 8-2 (στο Γιουβέντους – Μίλαν), σκοτώθηκε το 1946 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ο Μίμης Πιερράκος σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1940 στην περιοχή Διποταμιά της Βορείου Ηπείρου όταν η μονάδα του δέχτηκε πυρά από το ιταλικό πυροβολικό. Τον χτύπησε το θραύσμα μιας οβίδας και τον σκότωσε στα 31 του χρόνια. Θάφτηκε σε νεκροταφείο της Αλβανίας. Δέκα χρόνια αργότερα, ο αδερφός του Στέφανος μετέβη στην Αλβανία και μετέφερε τα οστά του. Η ταφή τους έγινε στο νεκροταφείο Ζωγράφου σκεπασμένα με την ελληνική σημαία και το λάβαρο του Παναθηναϊκού.

Ο Κώστας Ανδρίτσος, που διατηρούσε ταβέρνα στους Αμπελόκηπους, αυτοκτόνησε για προσωπικούς λόγους το 1956 σε ηλικία 50 ετών

Ο Σπύρος Ιπποφάντης ήταν στο σπίτι του με την αδελφή του, το γαμπρό του, το παιδί τους και την υπηρεσία τους όταν ένας όλμος που έπεσε στα Δεκεμβριανά (1944) σκότωσε όλους τους άλλους και άφησε τον πρώην ποδοσφαιριστή ακρωτηριασμένο στο αριστερό πόδι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News