Σεισμός, δημοσιεύματα και «το πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό, επαίσχυντο ματς ποδοσφαίρου»

Σαν σήμερα: 2 Ιουνίου, Παγκόσμιο Κύπελο 2022, Μουντιάλ, Χιλή – Ιταλία, Μάχη του Σαντιάγκο, Battle of Santiago.

Ένας σεισμός, μια σειρά άρθρων που γράφτηκαν από δύο Ιταλούς δημοσιογράφους, ένας διαιτητής που μάλλον ήταν σε κακή μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν η «Μάχη του Σαντιάγκο», ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο βίαιους που έχουν παιχτεί ποτέ, αν όχι ο πιο βίαιος. Χιλή εναντίον Ιταλίας.

Το 1954, το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε διεξαχθεί στην Ελβετία και το 1958 στη Σουηδία. Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής απειλούσαν να μποϊκοτάρουν το επόμενο μουντιάλ εάν δεν κέρδιζαν τη διοργάνωση. Η Χιλή κέρδισε της διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962 και οι προετοιμασίες ήταν σε εξέλιξη όταν ένας σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη χώρα, στις 22 Μαΐου 1960. Οι κατασκευαστικές εργασίες επηρεάστηκαν σοβαρά, η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζήτησε να αλλάξει ο τόπος διοργάνωσης, όμως η Χιλή ξεπέρασε τις αντιξοότητες και το τουρνουά ξεκίνησε κανονικά.

Λίγο πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι, ο Antonio Ghirelli της Corriere dela Sera και ο Corrado Pizzinelli της La Nazione της Φλωρεντίας, με μια σειρά άρθρων για την προετοιμασία της Χιλής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, φωτογράφιζαν μια χώρα υπό διάλυση.

Παρομοίαζαν την πρωτεύουσα, Σαντιάγκο με «χωματερή», υποστήριζαν ότι τα τηλέφωνα δε λειτουργούσαν και ότι ο λαός ήταν υποσιτισμένος και αναλφάβητος. Έγραφαν για μια πόλη στην οποία η πορνεία και η εγκληματικότητα ήταν σε έξαρση και πολλά άλλα.

Οι Χιλιανοί δημοσιογράφοι απαντούσαν εμμέσως γράφοντας για Ιταλούς φασίστες, μαφιόζους και τοξικομανείς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Antonio Ghirelli και ο Corrado Pizzinelli επέστρεψαν στην Ιταλία πριν από την έναρξη των αγώνων για κάθε ενδεχόμενο ενώ ένα βράδυ ένας Αργεντινός δημοσιογράφος που οι Χιλιανοί πελάτες ενός μπαρ πέρασαν για Ιταλό, ξυλοκοπήθηκε άγρια και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Στο όλο κλίμα προσθέστε και την πολιτική προσέλκυσης παικτών από τη Λατινική Αμερική, την οποία ακολουθούσαν οι Ιταλοί. Ουσιαστικά με την παραμικρή ένδειξη ιταλικής καταγωγής, πολιτογραφούσαν Ιταλούς παίκτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Χιλή ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με μια εντυπωσιακή νίκη με 3-1 επί της Ελβετίας. Μια νίκη εναντίον των Ιταλών στη 2η αγωνιστική θα σφράγιζε το πέρασμά της στα προημιτελικά. Στο εναρκτήριο παιχνίδι της, η Ιταλία είχε έρθει ισόπαλη 0-0 κόντρα στη Δυτική Γερμανία. Χρειαζόταν τουλάχιστον έναν βαθμό απέναντι στη Χιλή.

Αρχίζει το ματς

Η αναμέτρηση της οικοδέσποινας Χιλής με την Ιταλία ήταν προγραμματισμένη στις 2 Ιουνίου -σαν σήμερα- 1962, στις 3 το μεσημέρι στο στάδιο Νασιονάλ του Σαντιάγκο. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο με τους περίπου 70.000 φιλάθλους να είναι στις θέσεις τους από πολύ νωρίς. Διαιτητής ήταν ο Άγγλος καθηγητής και στρατιωτικός Ken Aston.

Το κλίμα ήταν ξεκάθαρο πριν από την έναρξη του αγώνα με τους Χιλιανούς να φτύνουν στο έδαφος αντί να χαιρετήσουν τους αντιπάλους τους. Σε ένδειξη καλής θέλησης, οι Ιταλοί πρόσφεραν λουλούδια σε γυναίκες στο πλήθος. Τους επιστράφηκαν αμέσως μαζί με κέρματα, φρούτα και ύβρεις.

Το πρώτο φάουλ καταγράφηκε μετά από 12 δευτερόλεπτα. Στο τέταρτο λεπτό, ο γεννημένος στην Αργεντινή παίκτης της Εθνικής Ιταλίας Humberto Maschio χτύπησε τον εξτρέμ της Χιλής, Leonel Sanchez, ο οποίος κατέρρευσε. Ο Άγγλος διαιτητής Ken Aston – λίγα χρόνια αργότερα επινόησε τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες αντλώντας έμπνευση από τα φανάρια στους δρόμους-, δεν έκανε τίποτα. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει το περιστατικό. Λίγα λεπτά αργότερα απέβαλε τον Τζόρτζιο Φερίνι επειδή χτύπησε έναν Χιλιανό παίκτη. Ο μέσος του Τορίνο αρνήθηκε να φύγει από το γήπεδο και το παιχνίδι διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά . Ένοπλοι αστυνομικοί χρειάστηκε να τον συνοδεύσουν εκτός αγωνιστικού χώρου.

Λίγο αργότερα ο Ιταλός αμυντικός της Μίλαν, Mario David κλότσησε τον πεσμένο στο έδαφος Χιλιανό αμυντικό, Raul Sanchez. O αριστερόχειρας Sanchez, του οποίου ο πατέρας ήταν επαγγελματίας πυγμάχος, απάντησε με ένα απίθανο κροσέ. Ο αγώνας συνεχίστηκε καθώς ο διαιτητής ισχυρίστηκε αργότερα, «είχα γυρισμένη την πλάτη μου στο περιστατικό εκείνη τη στιγμή».

Συνεχίστηκε το ξύλο

Συνεχίστηκε και το ξύλο και μάλιστα με φρικτό τρόπο. Ο Ντέιβιντ πήδηξε ψηλά και κλότσησε αντί για τη μπάλα , τον λαιμό και το κεφάλι του Sanchez και μάλιστα με τις τάπες. Αποβλήθηκε, συνεπλάκησαν μεταξύ τους οι παίκτες, ο Sanchez, με μια δυνατή γροθιά, έσπασε τη μύτη του Maschio, αλλά δεν αποβλήθηκε. Ο διαιτητής ισχυρίστηκε ότι και πάλι δεν είδε τι είχε συμβεί. Νωρίτερα, ο Χιλιανός αμυντικός Κάρλος Κοντρέρας είχε χτυπήσει τον Μάσκιο και του είχε πει: «Λάθος κατάλαβες γέρο, η Αργεντινή παίζει στη Ρανκάγκουα». Ο Maschio είχε παίξει 12 φορές για την Αργεντινή προτού πολιτογραφηθεί Ιταλός και παίξει στην Εθνική Ιταλίας.

Ο Σάντσες ήταν αυτός που κέρδισε το φάουλ από το οποίο ο Χάιμε Ραμίρες έδωσε προβάδισμα στη Χιλή στο 73ο λεπτό. Οι Ιταλοί είχαν μείνει με εννέα παίκτες και ο Χόρχε Τόρο, στο 87’ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Ο Maschio ζήτησε από τον διαιτητή να λήξει αμέσως ο αγώνας και ο Ken Aston του έκανε τη χάρη. Ο Χιλιανός επιθετικός Ονορίνο Λάντα σπεύδει να δώσει το χέρι του στον Maschio, αυτός με μια αριστερή γροθιά τον ξαπλώνει και κάπως έτσι έληξε η αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία ως η «Μάχη του Σαντιάγκο» . Ο αγώνας για τον οποίο ο εκφωνητής του BBC David Coleman, όταν προβλήθηκε στην Αγγλία, είπε : «Καλησπέρα σας. Θα παρακολουθήσετε το πιο ηλίθιο, απαίσιο, αποκρουστικό και επαίσχυντο ποδοσφαιρικό θέαμα πιθανότατα σε όλη την ιστορία του ποδοσφαίρου».

Οι Ιταλοί που βρίσκονταν στη Χιλή, φίλαθλοι ή όχι, δεν ήταν ευπρόσδεκτοι σε μπαρ, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ ενώ η διοίκηση της ιταλικής ομοσπονδίας περιέγραφε τους Χιλιανούς ως «κανίβαλους». Την ίδια ώρα στη Ρώμη, ο στρατός προστάτευε την πρεσβεία της Χιλής.

Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ της Χιλής, Χόρχε Τόρο έπαιξε στην Ιταλία σε Σαμπντόρια, Μόντενα και Βερόνα.. Ο Leonel Sanchez και ο Mario David έγιναν συμπαίκτες στη Μίλαν και τελικά φίλοι…

Απίθανος Τσάτουμας

2007: Κατά τη διάρκεια των Παπαφλέσσειων στην Καλαμάτα, ο Λούης Τσάτουμας με άλμα 8.66μ. και άνεμο +1.60 καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Κουκοδήμου (8.36 0 5/6/1994 στα Χανιά). Η επίδοση είναι η 2η καλύτερη όλων των εποχών στην Ευρώπη, η 8η καλύτερη όλων των εποχών στον κόσμο (η καλύτερη κατά την τελευταία 12ετία).

2006: Διοργανώνεται για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του Crete Golf Club στην Χερσόνησο της Κρήτης, το τουρνουά γκολφ Aegean Pro-Am που θα ολοκληρωθεί στις 4/6.

1997: Ο Diego Maradona κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση όταν παρουσιάζει ένα αργεντίνικο chat show.

1991: Η οικογένεια Andretti παίρνει τις τρεις πρώτες θέσεις στον αγώνα Miller 200 των Indy Cars στο Wisconsin με τον Michael πρώτο, τον John δεύτερο και τον Mario τρίτο.

1990: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.

1985: Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η UEFA αποκλείει επ’ αόριστο όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή

1980: Με απόφαση της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής, ο Ηρακλής υποβιβάζεται στην Β’ Εθνική αφού κρίνεται ένοχος απόπειρας δωροδοκίας της 17ης Μαϊου 1980, όταν λίγες ημέρες πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, άνθρωποί του προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Φιλώτα Πέλλιο του ΠΑΟΚ.

1979: Μπροστά σε 30.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 79-72 και κατακτά το 4o Κύπελλο Μπάσκετ Ελλάδος και 1ο στην ιστορία του. Σκόρερ είναι οι Απόστολος Κόντος (20), Ανδρέας Παπαντωνίου (16), Δημήτρης Κοκολάκης (15), Τάκης Κορωναίος (12), κλπ. Στον πάγκο των πρασίνων κάθεται ο Κώστας Πολίτης ενώ από τον αντίπαλο κοουτσάρει ο Κώστας Μουρούζης και ο Στηβ Γιατζόγλου σκοράρει 28 πόντους.

1978: Πεθαίνει ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ο παίκτης, προπονητής και πρόεδρος, τα τελευταία 35 χρόνια, της Ρεάλ Μαδρίτης. Μαζί του η “Βασίλισσα” κατέκτησε, μεταξύ άλλων, έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών και 16 πρωταθλήματα ενώ έχτισε και το επιβλητικό γήπεδο (95.000 θέσεων) που φέρει το όνομά του.

Ο τελικός του Παναθηναϊκού

1971: Άγιαξ-ΠΑΟ 2-0 στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley (5′ Van Dick, 83′ Καψής-αυτ.). Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1970: Ο Ferenc Puskas, ο 43χρονος Ούγγρος, πρώην άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ουγγαρίας, γνωστός και ως “Καλπάζων Συνταγματάρχης”, αναλαμβάνει προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Puskas, που έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση πριν από τέσσερα χρόνια (1966) θα οδηγήσει την ομάδα του τριφυλλιού, ακριβώς ένα χρόνο μετά, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον του Άγιαξ στο Wembley.

1969: Πεθαίνει στο νοσοκομείο ο κορυφαίος Σέρβος μπασκετμπολίστας Radivoj Korac μετά από τροχαίο δυστύχημα, που έγινε την προηγούμενη ημέρα σε προάστειο του Σαράγεβο. Προς τιμήν του η FIBA δίνει το όνομά του στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, που θα ξεκινήσει το 1972, ενώ η ομοσπονδία της χώρας του προς τιμήν του δεν θα διοργανώνει αγώνες την 2α Ιουνίου. Ο 30χρονος Zucko («ο κίτρινος»), όπως τον αποκαλούσαν, είχε πετύχει 99 πόντους το 1964, σε ένα αγώνα, που έληξε 155-57 πιάνοντας σχεδόν το ρεκόρ του Wilt Chamberlain, που είναι 100.

Το κατόρθωμα του Νεστορίδη

1963: Ο Κώστας Νεστορίδης της ΑΕΚ σημειώνει 5 γκολ στην νίκη της ομάδας του επί του Ηρακλή με 5-0 και γίνεται μόλις ο δεύτερος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο, από την καθέρωση της Α’ Εθνικής, μετά τον Τσοκαταρίδη της Δόξας Δράμας.

1952: Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.

1941: Πεθαίνει το “Σιδερένιο Άλογο” του μπέιζμπολ Lou Gehrig σε ηλικία 37 ετών από μυική ατροφία στα πλευρά, μία ασθένεια που αργότερα θα πάρει το όνομά του.

1940: Με τον Κλεάνθη Βικελίδη στη σύνθεσή του ο Άρης χάνει με 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου και οι πράσινοι ανακηρύσσονται Κυπελλούχοι Ελλάδος στο ποδόσφαιρο καταμεσίς του πολέμου, την παραμονή της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στην Δουνκέρκη.

1925: Ο Lou Gehrig των New York Yankees, μπαίνει σαν αλλαγή στη θέση του Wally Pipp και ξεκινάει ένα σερί 2,130 συνεχόμενων αγώνων. Θα είναι το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία, μέχρι τις 6/9/1995 που θα το σπάσει ο Cal Ripken Jr. των Baltimore Orioles με 2,131 αγώνες και ο οποίος θα το φτάσει στους 2,632 αγώνες.

 Το «χτύπημα του θανάτου»

1891: Εγκρίνεται η ιδέα του πέναλτι από το συμβούλιο της International Football Association, η οποία επινοήθηκε από τον τερματοφύλακα και επιχειρηματία William McCrum το 1890 στην Β. Ιρλανδία, και προτάθηκε από την Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το “χτύπημα του θανάτου”, όπως ήταν αρχικά γνωστό, θα εισαχθεί στους αγώνες της επόμενης αθλητικής περιόδου 1891-1892.

1883: Ο πρώτος ανεπίσημος αγώνας μπέιζμπολ που παίζεται κάτω από το φως προβολέων διεξάγεται σην Ιντιάνα μεταξύ των ομάδων Fort Wayne και Quincy (19-11).

1780: Το Derby Stakes, γνωστό σαν Epsom Derby, διοργανώνεται για πρώτη φορά. Θεωρείται ο αγώνας ιπποδρομιών με το μεγαλύτερο κύρος στον κόσμο, είναι ένας από τους πέντε Βρετανικούς Αγώνες και o δεύτερος του Βρετανικού Triple Crown. Ο αγώνας διεξάγεται κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου στο Surrey της Μ. Βρετανίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News