Παναθηναϊκός: Ήταν ένας κρεοπώλης, ένας λογιστής κι ένας δικηγόρος! Τι δουλειές έκαναν οι «ήρωες του Γουέμπλεϊ»

Σαν σήμερα, στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όπου ηττήθηκε από τον Άγιαξ με 2-0. Ήταν το τέλος μιας ανεπανάληπτης -για ελληνική ομάδα- πορείας που έμεινε στην Ιστορία ως «εποποιία του Γουέμπλεϊ».

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε από το πουθενά στο Λονδίνο και διεκδίκησε το μεγαλύτερο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη έχοντας αποκλείσει στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια Αγγλίας (Έβερτον) και στα ημιτελικά την πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας (Ερυθρό Αστέρα).

Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης δεν τον υπολόγιζε κανείς. Και γιατί να το κάνει; Μια ομάδα από την ποδοσφαιρική Ελλαδίτσα ήταν, με παίκτες άγνωστους έξω από τα σύνορα της χώρας, που τότε λόγω του δικτατορικού καθεστώτος δεν ήταν και εντελώς… ανοιχτά.

Αν υπήρχε ένα σημείο αναφοράς για τους Ευρωπαίους αυτό αφορούσε τον προπονητή του. Και οι πέτρες ξέρανε τον Φέρεντς Πούσκας, τον διάσημο Μαγυάρο επιθετικό της Χόνβεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης που όμως ουδεμία περγαμηνή είχε ως προπονητής στα 44 του χρόνια.

Όλοι Έλληνες, κανείς επαγγελματίας

Ο άθλος του Παναθηναϊκού παίρνει μυθικές διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι οι παίκτες του – σημειωτέον όλοι Έλληνες, ούτε ένας ξένος- δεν ήταν αμιγώς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όπως οι συνάδελφοί τους στις άλλες χώρες αλλά έκαναν παράλληλα διάφορα επαγγέλματα προς βιοπορισμό τους.

Ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή το φαινόμενο οι ποδοσφαιριστές να πηγαίνουν στην προπόνηση μετά τη δουλειά ή την υπηρεσία τους και για να παίζουν στους αγώνες εξασφάλιζαν άδειες, όταν αυτοί ορίζονταν καταμεσής της εβδομάδας.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι φάση της επαγγελματικής ζωής τους ήταν οι «ήρωες του Γουέμπλεϊ». Από το ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση λίγο πριν γίνει η σύνδεση με το «ναό του αγγλικού ποδοσφαίρου», πληροφορηθήκαμε ότι…

Ο Μίμης Δομάζος, ο αρχηγός της ομάδας, ο επονομαζόμενος και «Στρατηγός, διατηρεί πρακτορείο ΠΡΟ ΠΟ στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο κανονιέρης της ομάδας, που λόγω του ύψους του είχε το παρατσούκλι «ο ψηλός», είναι ασφαλιστής.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο βασικός τερματοφύλακας, που διακρινόταν για τις πτήσεις του στο τέρμα, εξ ού και το προσωνύμιο «πουλί» είναι εκτελωνιστής.

 Ο Αριστείδης Καμάρας, ο επονομαζόμενος «Πολέμαρχος», που δέσποζε στο κέντρο της άμυνας, είναι δικηγόρος.

 Ο Φραγκίσκος Σούρπης, το ταίρι του Καμάρα στο κέντρο της άμυνας, ολοκληρώνει τον ετήσιο κύκλο εφαρμογής της χειρουργικής πριν από την ειδίκευσή του στην ορθοπεδική, γι αυτό και τον φωνάζουν «ο γιατρός».

 Ο Κώστας Ελευθεράκης, που λόγω του τρόπου παιχνιδιού του και κυρίως του ανάλαφρου τρεξίματός του, τον αποκαλούν «το ελάφι» είναι απόφοιτος της Σιβιτανιδείου.

 Ο Τότης Φυλακούρης, ο καλαμπουρτζής της ομάδας, είναι λογιστής.

Ο Γιάννης Τομαράς, ο θαρραλέος μπακ της ομάδας, διατηρεί κρεοπωλείο στην οδό Αθηνάς, γι’ αυτό και ο Πούσκας τον έλεγε «χασάπη».

 Ο Γιώργος Βλάχος, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα κι έφερε μαζί του το παρατσούκλι «Γαλιάντρας», είναι φοιτητής της Παντείου.

 Ο Χάρης Γραμμός, «ο αέρινος», όπως τον αποκαλούσαν λόγω της ταχύτητάς του, είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

 Ο Κώστας Αθανασόπουλος και ο Γιώργος Γονιός είναι μόνιμοι αξιωματικοί του Λιμενικού.

 

Για την ιστορία… Η ταυτότητα του τελικού

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 2-0

Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5′), Καψής (85′ – αυτογκόλ).

Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία)

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46′), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News