ΠΑΟΚ: Τα εγκαίνια του πρώτου του γηπέδου που έγιναν από την... ΑΕΚ

ΠΑΟΚ: Τα εγκαίνια του πρώτου του γηπέδου που έγιναν από την… ΑΕΚ | Ρετρό | Ιστορίες Ποδοσφαίρου

Συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ημέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε τα εγκαίνια του πρώτου του γηπέδου. Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου 1932, ο «Δικέφαλος του Βορρά» απέκτησε το πρώτο του σπίτι, στο Σιντριβάνι.

Ένας χώρος οποίος πέρασε στα χέρια των «ασπρόμαυρων» μετά την απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, με τις εργασίες προκειμένου να μετατραπεί σε γήπεδο να ξεκινούν το 1929. Ο συγκεκριμένα χώρος αποτελούσε ένα ακόμα πεδίο προστριβών ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Αναφερόμαστε στον χώρο δίπλα στο Άσυλο του Παιδιού, εκεί που είναι σήμερα η Θεολογική σχολή και πλέον βρίσκεται και η στάση του μετρό.

Τα εγκαίνια του 1928 από την… ΑΕΚ Θεσσαλονίκης

Τα πρώτα εγκαίνια έγιναν στις 25 Ιουνίου 1928 αλλά όχι από τον ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης εγκαινίασαν τον χώρο αλλά όχι ως ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά ως μέρος αθλοπαιδιών. Τον Μάρτιο του 1929, όταν και έγινε η απορρόφηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης από τον ΠΑΟΚ, άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του χώρο σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Στο τέλος του 1929 είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στα έργα επέκτασης και κυρίως της κάλυψης του ρεύματος της Ευαγγελιστρίας που έκοβε την έκταση στη μέση. Στις 12 Δεκεμβρίου 1929, έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι, και δύο ημέρες μετά ακολουθούσαν Δημοτικές Εκλογές.

Οι εργασίες προκειμένου το γήπεδο να μην είναι κατηφορικό

Οι εργασίες κράτησαν για σχεδόν 2,5 χρόνια καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί τόσο η κατασκευή που θα εξασφάλιζε την υπόγεια διαφυγή των υδάτων από το ρέμα της Ευαγγελιστρίας, όσο και να διορθωθεί η κλίση που είχε το έδαφος στο γήπεδο και τα διπλανά οικόπεδα. Υπήρχε και μια άλλη παράμετρος. Θα έπρεπε να ανεγερθεί ένας τοίχος στο ύψωμα ώστε να μην μπορούν να παρακολουθούν οι θεατές χωρίς εισιτήριο τους αγώνες. Στις 5 Ιουνίου 1932 έγιναν τα εγκαίνια του γηπέδου και ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Ηρακλή για την τελική φάση του τότε πρωταθλήματος Ελλάδας. Δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής ανέφερε χαρακτηριστικά για το πρώτο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Σιντριβανιού:

«Δεν είναι βέβαια γήπεδον άρτιον από πάσης απόψεως…»

«Ο ΠΑΟΚ το λαμπρόν τούτο Σωματείον, που μαζύ με τον Αρην και τον Ηρακλήν, αποτελούν την πρωτοπορείαν του αθλητισμού της Βορείου Ελλάδος, εξεπλήρωσε το διακαές όνειρον των οπαδών του, απέκτησεν έπειτα από κόπος, μόχθους και πολυετείς προσπαθείας το γήπεδόν του. Κανονικώτατον και άρτον οπωσδήποτε, προωρίσται να πληρώση μιαν σπουδαίαν έλλειψιν δια τον αθλητισμόν της πόλεώς μας. Δεν είναι βέβαια γήπεδον άρτιον από πάσης απόψεως. Τα τέλεια αθλητικά γήπεδα, χρειάζονται εκατομμύρια σήμερον για να γίνουν. Αλλά και δεν υστερεί καθόλου των τριών άλλων γηπέδων της πόλεώς μας. Συν τω χρόνω μάλιστα με την τοποθέτησιν των σιδηρών κερκίδων, η οποία δεν θ’ αργήση κι’ αυτή να γίνη, θ’ αποβή ένα από τα καλύτερα γήπεδα. Περί αυτού άλλως τε μας εγγυάται απολύτως ο φανατισμός των οπαδών του!»

Το πρώτο και το τελευταίο παιχνίδι

Στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στο νέο του γήπεδο, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ηρακλή και προηγήθηκε με 3-0 στο ημίχρονο. Το πρώτο «επίσημο» γκολ στο νέο γήπεδο πανηγύρισε ο Παπαϊορδανίδης μόλις στο 3′, ενώ ο ίδιος έγινε και ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει χατ τρικ στο γήπεδο στο Συντριβάνι σκοράροντας στο 6′ και στο 32′. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ηρακλής με δύο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937 αλλά και το πρώτο μεταπολεμικό το 1948, ενώ ακολούθησε η κυριαρχία τη δεκαετία του ’50 με τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα Μακεδονίας (1954, 1955, 1956, 1957). Το τελευταίο επίσημο ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι ήταν στις 31 Μαΐου 1959 για το Πρωτάθλημα Ελλάδος, όπου ηττήθηκε με 3-2 από τον Ολυμπιακό. Δεν σταμάτησε να το χρησιμοποιεί και έδωσε αρκετούς φιλικούς αγώνες εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News