Εθνική Ελλάδας: Η πρεμιέρα στην Πάτρα, η εκδίκηση στη Ρόδο, όταν η επαρχία υποδέχεται την γαλανόλευκη!
Το ρεπορτάζ λέει ότι το σημερινό τρίτο παιχνίδι της εθνικής ομάδας στο Nations League στο Πανθεσσαλικό θα γίνει σε γεμάτες εξέδρες. Το μεγάλο στάδιο του Βόλου έχει χωρητικότητα 22.700 θέσεις, και αν γεμίσει, τότε ο Βόλος των 150.000 κατοίκων θα έχει βάλει τα γυαλιά στην Αθήνα των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων.
Η γαλανόλευκη επιστρέφει στην επαρχία για ένα 40ό ματς, ύστερα από κάτι παραπάνω από εφτάμιση χρόνια και το φιλικό με τη Σερβία (0-2) στο… ταπεινό Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων των 4.000 θέσεων, στα Χανιά.
Αν και η Ελλάδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες, η ΕΠΟ και οι εκάστοτε ομοσπονδιακοί προπονητές δεν φαίνονται να συμφωνούν. Οι απόψεις, βέβαια, διίστανται σχετικά με το αν η ομάδα πρέπει να έχει μόνιμη έδρα, όπως η Αγγλία ή η Ουαλία ή να περιοδεύει από όλη σε πόλη και να δίνεται η ευκαιρία σε όλους της κατοίκους της χώρας να τη δουν από κοντά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Το σίγουρο είναι ότι οι φίλαθλοι στην περιφέρεια «αγκαλιάζουν» την ομάδα και σχεδόν πάντα γεμίζουν τις εξέδρες.
Λεωφόρος και… ξερό ψωμί
H Εθνική έδωσε, σύμφωνα με το αρχείο της ΕΠΟ, το πρώτο της εντός έδρας παιχνίδι στις 7 Απριλίου του 1929, ένα φιλικό με την Β’ Ιταλίας από την οποία ηττήθηκε με 4-1. Το παιχνίδι είχε γίνει στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που είχε εγκαινιαστεί στις 8 Μαρτίου του 1922.
Χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για «απεγκλωβιστεί» η γαλανόλευκη από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν τότε πολλά γήπεδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την ομάδα και η Λεωφόρος είχε γίνει άτυπα η έδρα της.
Τελική η προσωρινή… μετακόμιση συνέβη στις 8 Απριλίου 1964 σε ένα ματς για το Προολυμπιακό τουρνουά με την Ελλάδα να κερδίζει την Αγγλία με 4-1 μπροστά σε 27.000 θεατές στο ανακαινισμένο στάδιο Καραϊσκάκη, το παλιό ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου.
Ύστερα από δύο χρόνια, η Εθνική πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα της Αθήνας και έπαιξε στη Θεσσαλονίκη, στο Καυτανζόγλειο στάδιο κόντρα στη Φινλανδία για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1968. Μάλιστα νίκησε με 2-1.
Η Πάτρα, η πρώτη επαρχιακή πόλη που φιλοξένησε την Εθνική
Η πρώτη πόλη πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης που φιλοξένησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν η Πάτρα και το γήπεδο της Παναχαϊκής στις 22 Σεπτεμβρίου 1976, σχεδόν μισό αιώνα μετά την επίσημη πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδος.
Ο Λάκης Πετρόπουλος χρησιμοποίησε στο φιλικό με το Ισραήλ τον ντόπιο Κώστα Δαβουρλή, προς τέρψιν των Πατρινών φιλάθλων, αλλά το ματς το κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι με 1-0. Μόλις δύο μήνες μετά, η Εθνική φιλοξενήθηκε στην Καβάλα (10/11) και ηττήθηκε ξανά σε φιλική αναμέτρηση από την Αυστρία με 3-0. Τα δύο αυτά παιχνίδια δεν προσέλκυσαν πολύ κόσμο με 5.000 και 7.500 θεατές αντίστοιχα και η Εθνική έκανε έξι χρόνια για να παίξει ξανά στην επαρχία.
Για πρώτη φορά σε Ήπειρο και Θεσσαλία
Μετά το τέλος εποχής της Λεωφόρου ως μόνιμης έδρας της Εθνικής και με τα εγκαίνια του Ολυμπιακού σταδίου να γίνονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του 1982, η Ελλάδα έπαιξε επιτέλους σε ένα μεγάλο στάδιο σε φιλικό με την Ελβετία την 1η Δεκεμβρίου του 1982.
Επί Χρήστου Αρχοντίδη έδωσε δύο «κολλητά» ματς στις 22 Δεκεμβρίου 1982 με την Κύπρο (1-0) στους Ζωσιμάδες και στις 2 Φεβρουαρίου 1983 στο Αλκαζάρ με τη Ρουμανία (1-3) στη Λάρισα. Έξυπνη επιλογή, καθώς οι δύο πόλεις διέθεταν ισχυρές ομάδες και ο κόσμος διψούσε για ποδόσφαιρο. Περίπου 8.000 Γιαννιώτες και 16.000 Λαρισαίοι έσπευσαν να δουν από κοντά την ομάδα που προετοιμαζόταν για το δύσκολο εκτός έδρας ματς με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ. Δεν υπήρχε, όμως, συνέχεια…
Στη Ρόδο για… εκδίκηση
Στα προκριματικά του Euro 1988, η Ελλάδα είχε μια καταπληκτική πορεία και απειλούσε να αποκλείσει την Ολλανδία από τα τελικά. Στο κρίσιμο ματς στη Βουδαπέστη όμως θα υποστεί πανωλεθρία και θα δεχτεί τρία γκολ από την Ουγγαρία του Ντέταρι στα πρώτα 15 λεπτά! Η πρόκριση φαινόταν χαμένη, αφού οι οράνιε ήταν μπροστά με έναν πόντο και ένα ματς λιγότερο, έτσι ο τελευταίος αγώνας Ελλάδα – Ολλανδία θα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα.
Δύο εβδομάδες αργότερα στο θεωρητικά εύκολο για τους Ολλανδούς ματς με την Κύπρο στο Ντε Κάουπ, η εξέδρα έβραζε όπως σε όλα τα εντός έδρας ματς των πορτοκαλί εκείνη την εποχή. Καπνογόνα και φωτοβολίδες εκτοξεύονταν από παντού.
Κάποιος από την εξέδρα πέταξε στο γήπεδο μια φωτοβολίδα που βρήκε στην πλάτη τον τερματοφύλακα Χαρίτου (έπεσε ένα μέτρο μακριά ισχυρίστηκαν οι γηπεδούχοι). Ακολούθησε… χαμός, το ματς διεκόπη για 17-18 λεπτά και συνεχίστηκε με την Ολλανδία να κερδίζει με 8-0. Ωστόσο η UEFA αποφάσισε πως η Κύπρος θα έπαιρνε το ματς στα «χαρτιά», προκαλώντας ξεσηκωμό για διαφορετικούς λόγους στην Ολλανδία και στην Ελλάδα.
Οι Ολλανδοί άσκησαν έφεση, την κέρδισαν και το ματς έγινε ξανά στις 9 Δεκεμβρίου, με τελικό αποτέλεσμα 4-0!
Ευφορία στις Κάτω Χώρες, οργή στην Ελλάδα. Η ΕΠΟ διέρρευσε ότι το ματς με τους Ολλανδούς στις 16 Δεκεμβρίου θα γινόταν σε χωμάτινο γήπεδο και θα παρέτασσε την εθνική Ελπίδων.
Υπό την απειλή της τιμωρίας από την UEFA, η ελληνική ομοσπονδία υπαναχώρησε και όρισε το παιχνίδι στη Ρόδο με την Ελλάδα να παίζει ουσιαστικά με τη δεύτερη ομάδα της, ενώ δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Έχασε με 3-0, αλλά έστω κι έτσι, για πρώτη φορά η Εθνική αγωνίστηκε σε νησί.
Η σύνθεση σε εκείνο το ματς: Μιχαήλ – Γεωργαµλής, Χατζηαθανασίου, Καλιτζάκης (33′ Παχατουρίδης), Μητσιµπόνας, Βακαλόπουλος, Ζιώγας, Καναράς, Π. Παπαϊωάννου (12′ Μαυροµµάτης), Βλάχος, Σαµαράς.
Μετά το ματς στη Ρόδο, η Ελλάδα έπαιξε άλλα τέσσερα φιλικά στην επαρχία.
Στην Πάτρα (5/9/1990), Ελλάδα – Αλβανία 1-0, για πρώτη φορά στο Βόλο (19/12/1990) Ελλάδα – Πολωνία 1-2, στα Ιωάννινα (12/2/1992) Ελλάδα – Ρουμανία 1-0 και πήγε και στην Καλαμάτα (8/2/1995) όπου κέρδισε και πάλι τη Ρουμανία με 1-0.
Επίσημο ματς στην επαρχία με πλήρη σύνθεση
Τυπικά το ματς με τους Ολλανδούς στη Ρόδο ήταν το πρώτο επίσημο για την Εθνική στην επαρχία, αλλά ουσιαστικά η Ελλάδα έπαιξε για τα προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης εκτός Αθηνών-Θεσσαλονίκης με πλήρη σύνθεση στις 15/11/1995 στο «καυτό» γήπεδο του ΟΦΗ το Ηράκλειο, όπου νίκησε τα Νησιά Φερόε με 5-0 στο τελευταίο ματς των ομίλων, κι ενώ είχε ήδη αποκλειστεί από τα τελικά μετά την άδοξη ήττα στη Σκωτία.
Ο Νίκος Μαχλάς του ΟΦΗ πέτυχε το τρίτο γκολ και έγινε ο πρώτος παίκτης επαρχιακής ομάδας που σκόραρε με την Εθνική στο γήπεδο της ομάδας του.
Στην Καλαμάτα για το δεύτερο ματς των προκριματικών του Μουντιάλ 1998
Με τον Κώστα Πολυχρονίου στον πάγκο της η Ελλάδα έπαιξε δύο φιλικά στη Χαλκίδα και για τρίτη φορά στα Ιωάννινα και την 1η Σεπτεμβρίου 1996 φιλοξένησε στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, στην Καλαμάτα, τη Βοσνία στο δεύτερο παιχνίδι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Για πρώτη φορά δηλαδή έπαιξε στην επαρχία παιχνίδι που είχε βαθμολογική σημασία. Νίκησε με 3-0!
Περιοδεία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων
Από το 1997 έως το 2004 και με τα έργα σε όλα τα μεγάλα γήπεδα της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης να προχωρούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Εθνική έπαιξε στην επαρχία 19 φορές, περισσότερες από όσες τα προηγούμενα 68 χρόνια!
Μόνο ένα από αυτά ήταν επίσημο, το αδιάφορο Ελλάδα – Αλβανία 1-0 (2/6/2001) για τα προκριματικά του Μουτιάλ του 2002.
Η Ελλάδα έπαιξε άλλες τέσσερις φορές στο Ηράκλειο, από δύο σε Ξάνθη, Καβάλα και Ρόδο και από μία σε Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμάτα, Πάτρα, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη.
Παγκρήτιο, το γούρι της Εθνικής
Στις 31 Μαρτίου 2004 η Εθνική μπήκε για πρώτη φορά στο Παγκρήτιο, όπου νίκησε σε φιλικό την Ελβετία με 1-0. Εν συνεχεία έφυγε για προετοιμασία στο εξωτερικό και γύρισε με το τρόπαιο του Euro!
Ο Ότ Ρεχάγκελ ήθελε η ομάδα να παίζει στο Καραϊσκάκη. Μετά τα έκτροπα στο Ελλάδα – Τουρκία 1-4, όμως, θα επιστρέψει στο Ηράκλειο, στο μεγάλο στάδιο της πόλης, το 2007 στις 2 και 6 Ιουνίου για δύο ματς των προκριματικών του Euro 2008. Θα κερδίσει και τα δύο: 2-0 την Ουγγαρία και 2-1 τη Μολδαβία μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες.
Πολλοί διατύπωσαν τότε την άποψη να γίνει μόνιμη έδρα της εθνικής, αλλά η ΕΠΟ και ο… βασιλιάς Ότο Ρεχάγκελ θα επαναφέρουν την ομάδα στην πρωτεύουσα, στο ΟΑΚΑ.
Απαγορευτικό στα ταξίδια την περιφέρεια
Έκτοτε η γαλανόλευκη ταξίδεψε στην ελληνική περιφέρεια μόλις έξι φορές. Αγωνίστηκε στο Παμπελοννησιακό στις 19/5/2008 στο φιλικό 2-0 επί της Κύπρου, στο Παγκρήτιο ξανά στις 1/4/2009 για το παιχνίδι των προκριματικών του Μουντιάλ 2010 με το Ισραήλ, το οποίο κέρδισε με 2-1, στο Πανθεσσαλικό στις 3/3/2010 για ένα φιλικό με τη Σενεγάλη (0-2), στην νεότευκτη τότε AEL FC Arena στη Λάρισα στις 9/2/2011, όπου κέρδισε τον Καναδά με 1-0 στην εποχή Σάντος πια,
στο Παγκρήτιο ξανά στις 29/2/2012 σε ματς προετοιμασίας με το Βέλγιο (1-1) και για ένα τελευταίο – μέχρι το σημερινό – παιχνίδι στα Χανιά στις 18/11/2014.
Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα, την απογοητευτική στήριξη στην Αθήνα, τα κατά καιρούς θλιβερά σχόλια και τις αποδοκιμασίας σε βάρος παικτών που παίζουν σε άλλες ελληνικές ομάδες στα γήπεδα της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης, ίσως ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Γκουστάβο Πογιέτ επιλέξει τη λύση των επαρχιακών γηπέδων για να αποκτήσει επιτέλους και η ελληνική ομάδα τη συμπαράσταση που απολαμβάνουν οι Εθνικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα κι όταν χάνουν και όχι μόνο όταν κερδίζουν…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται