Σπύρος Καλογήρου, σε ποια ομάδα ήταν τερματοφύλακας, ποια υποστήριζε

Σαν σήμερα: Σπύρος Καλογήρου, τερματοφύλακας, Λαρισαϊκός, Παναθηναϊκός, ηθοποιός, 27 Ιουνίου.

Κυψελιώτης, γεννημένος στις 3 Νοεμβρίου 1922, ο Σπύρος Καλογήρου ήταν ο… κακός του κινηματογράφος, ρόλος με τον οποίο ταυτίστηκε. Ο τύπος με το άγριο παρουσιαστικό που πέθανε στον Πειραιά, συγκεκριμένα στο Τζάνειο, στις 27 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 2009, υπήρξε τερματοφύλακας.

Πιτσιρικάς, μετά το δημοτικό σχολείο τελείωσε την Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή, όπου γράφτηκε για το φαγητό που προσέφεραν στους σπουδαστές μιας και η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή. Από τα εφηβικά του χρόνια εργαζόταν ως φωτογράφος και διατηρούσε ένα φωτογραφείο μαζί με τον αδερφό του, το οποίο του εξασφάλιζε ικανοποιητικά κέρδη.

Παράλληλα ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το θέατρο και έγραφε και στίχους, τους οποίους διάβαζε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί τον άκουσε κάποτε ένας σκηνοθέτης και τον προέτρεψε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ηθοποιία και να γραφτεί σε μια σχολή υποκριτικής. Όταν ο Καλογήρου αρνήθηκε, ο σκηνοθέτης της ΥΕΝΕΔ επέμεινε και τελικά τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

Εκεί εκτός από τα εφόδια που πήρε για την μετέπειτα καριέρα του, είχε την τύχη να γνωρίσει το 1952 και την γυναίκα της ζωής του, την κατά 13 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη (1935-2017).

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», σαλταδόρος, μαυραγορίτης

Ο άνθρωπος που μας χάρισε την αξέχαστη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», προς τον τότε συμπρωταγωνιστή του στην ταινία «Λόλα», Νίκο Κούρκουλο, για τα «μάτια» της Τζένης Καρέζη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε υιοθετήσει την τακτική «να τα πουλάς και να τα αγοράζεις όλα. Να τον ξεγελάσεις, να τον κλέψεις, να τον φέρεις βόλτα τον Γερμανό». Ο ίδιος υποστήριζε ότι υπήρξε σαλταδόρος, μαυραγορίτης, έμπορος λαθραίων τσιγάρων και λωποδύτης, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει αν έλεγε αλήθεια ή όχι.

Ο Παναθηναϊκός και ο Λαρισαϊκός

Ήταν υποστηρικτής του Παναθηναϊκού. Η σχολή του ήταν κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ενώ στη συνοικία του Αγία Παύλου, μια παρέα σιδηροδρομικών που εργάζονταν στο «Σταθμό Λαρίσης» δημιούργησε την ποδοσφαιρική ομάδα του «Λαρισαϊκού». Σε αυτήν έπαιξε μπάλα ο Σπύρος Καλογήρου. Θεωρείτο άλλωστε και ομάδα των ηθοποιών καθώς το 1954 η Finos Film μεταφέρθηκε στο ιστορικό κτίριο της Χίου 53, στον Άγιο Παύλο.

Άλλη μια πρωτιά για τον Καραλή

2021: Ο 22χρονος Εμμανουήλ Καραλής ξεπερνά τα 5.70μ. και κατακτά την πρώτη θέση στο επί κοντώ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Α/Γ στη Σερβία. Επίσης, με 16.73 μέτρα στην τελευταία του προσπάθεια, ο πρωταθλητής του τριπλούν Νικόλας Ανδρικόπουλος κατακτά το χρυσό μετάλλιο με νέο ατομικό ρεκόρ.

2021: Ο σπρίντερ από το Κατάρ, Αμπνταλελάχ Χαρούν αφήνει σε ηλικία 24 ετών την τελευταία πνοή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το 2015 στέφθηκε πρωταθλητής Ασίας στα 400 μέτρα σε ηλικία 18 ετών και σημείωσε ρεκόρ Ασίας στην κατηγορία κάτω των 20 ετών με 44.27. Την επόμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλητής Ασίας στον κλειστό στίβο και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ, προτού μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το 2017 ο Χαρούν έγινε ο πρώτος αθλητής από την Ασία που ανέβηκε στο βάθρο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 400 μέτρα, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα, μένοντας πίσω από τον Νοτιοαφρικανό Γουέιντ Φαν Νίκερκ και τον Στίβεν Γκάρντινερ από τις Μπαχάμες στο Λονδίνο.

Τα 3.500 χιλιόμετρα πάνω στις δυο ρόδες ενός ποδηλάτου

2020: Σαράντα οκτώ ημέρες, περίπου 3.500 χιλιόμετρα πάνω στις δυο ρόδες ενός ποδηλάτου, με φορτίο που έφτανε έως και τα 30 κιλά, και υπό συνθήκες που εναλλάσσονταν ανάλογα με τις «διαθέσεις» του καιρού -από …χιόνι και χαλάζι στην εκκίνηση, ως καυτό ήλιο στον τελικό προορισμό, είναι τα στοιχεία του εγχειρήματος του 20χρονου Κλέωνα Παπαδημητρίου. Η πανδημία τον βρήκε φοιτητή στο Aberdeen της Σκωτίας, όπου και παρέμεινε όλη την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενώ όταν τελείωσε πια τα μαθήματά του, τα κλειστά αεροδρόμια και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά κυρίως ο… νεανικός ενθουσιασμός και η τόλμη του, τον έκαναν να σκαρφιστεί έναν διαφορετικό τρόπο για να φτάσει στην Ελλάδα και την οικογένειά του. Το ταξίδι του νεαρού σπουδαστή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2020 και διασχίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία έφτασε στην Ιταλία, όπου από το λιμάνι της Ανκόνα πέρασε με πλοίο στην Πάτρα και από εκεί φτάνει ως την Αθήνα, όπου η οικογένεια και φίλοι του τον υποδέχονται στη γειτονιά του, τα Μελίσσια, με ένα μεγάλο πανό «Welcome Home Kleon – One more challenge accomplished»!

2015: Ο Ηλίας Ηλιάδης κερδίζει στον μικρό τελικό τον Beka Gviniashvili από την Γεωργία και κατακτά το χάλκινο μετάλιο (και ένατο μετάλλιο για την Ελλάδα) στο τζούντο στην κατηγορία -90 κιλών στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.

2010: Η Γερμανία κερδίζει την Αγγλία με 4-1 στον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής. Στο 38ο λεπτό και ενώ το σκορ είναι 2-1 η Αγγλία “ισοφαρίζει” με γκολ του Λάμπαρντ που όμως δεν θα μετρήσει. Η φάση είναι καρμπόν με το “γκολ φάντασμα” που πέτυχε ο Τζεφ Χαρστ στον τελικό του 1966, το οποίο όμως μέτρησε αλλά αμφισβητήθηκε για τουλάχιστον 40 χρόνια, μέχρι να δώσει απάντηση η τεχνολογία.

2003: O 28χρονος καμερουνέζος ποδοσφαιριστής Marc-Vivien Foe καταρρέει μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα Καμερούν – Κολομβία (1-0) για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Λυών. Λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του από ανακοπή καρδιάς.

2001: Ολοκληρώνεται και τυπικά η μεταγραφή του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή στον Παναθηναϊκό, το ύψος της οποίας αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα (4 δις δρχ).

2000: Τραγικό θάνατο βρίσκει ο 28χρονος Σλοβάκος ποδοσφαιριστής της Οβιέδο Peter Bubovski όταν επιχειρεί βουτιά από μεγάλο ύψος σε πισίνα στην Ταϊλάνδη.

1996: Η ΕΠΟ αποφασίζει την δήλωση τέταρτου ξένου στο φύλλο αγώνος πρωταθλήματος στην Α’ Εθνική και τρίτου στην Β΄ Εθνική.

1986: Η Anna White σοκάρει το κοινό στο Wimbledon όταν εμφανίζεται φορώντας μόνο ένα ολόσωμο καλσόν.

1986: Ο Wayne Gretzky ανακηρύσσεται MVP στο NHL για έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Τελικός της Νύχτας

1962: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στον περίφημο ”τελικό της Νύχτας”. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0-0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής Mela τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά αυτή.

1954: Παρά την απουσία του Πούσκας λόγω τραυματισμού, η Ουγγαρία κερδίζει την Βραζιλία με 4-2 στο Wankdorf Stadium για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρόκειται για ένα αγώνα μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων του κόσμου, που μένει στην ιστορία σαν «Μάχη της Βέρνης», αφού η βία μεταξύ των παικτών ξεπερνάει τα όρια εντός (3 αποβολές και άγρια μαρκαρίσματα) και εκτός του αγωνιστικού χώρου (επίθεση στα αποδυτήρια των Ούγγρων).

1912: Με την εγκύκλιο 1262/9890 “Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως” επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ι. Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News