Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε γυρίζει στους πάγκους. Στις προεδρικές εκλογές της Αθλέτικ Μπιλμπάο επικράτησε ο επιχειρηματίας Γιόν Ουριάρτε. Ο «Τσινγκούρι» καλείται να ηγηθεί ενός πρότζεκτ που προσπαθεί να αναμίξει τα καλά των παραδόσεων και της σταθερότητας του κλαμπ, με τις προοδευτικές ιδέες που έχει ο νέος ισχυρός άνδρας των «λιονταριών».

Προκάλεσε έκπληξη η νίκη του επιχειρηματία Γιόν Ουριάρτε, γιου ενός πρώην προέδρου μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ισπανίας. Ο μέσος όρος των μελών με δικαίωμα ψήφου στην Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι τα 50 χρόνια. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο πως η ψήφος θα ήταν… συντηρητική. Ωστόσο, ηττήθηκαν οι πιο… συντηρητικές υποψηφιότητες, με τη μια από αυτές να έχει και τη στήριξη του κόμματος PNV (Partido Nacionalista Vasco).

Ο Βαλβέρδε είναι η «άγκυρα»

Για τον Ουριάρτε, ο Βαλβέρδε αποτελεί την… άγκυρα του νέου εγχειρήματος. «Έχουμε σχεδιάσει ένα πρότζεκτ που στόχο έχει να μεταμορφώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα και για να κάνουμε τις δομικές αλλαγές που θέλουμε χρειαζόμαστε σταθερότητα στην πρώτη ομάδα. Ο προπονητής που μπορεί να μας δώσει αυτή τη σταθερότητα είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε», δήλωσε ο Ουριάρτε μετά την εκλογική νίκη του.

Η υποψηφιότητά του ήταν η πιο προβληματική πάντως. Ώρες πριν από τις εκλογές έδιωξε τον αθλητικό διευθυντή, τον Μεξικανό Κάρλος Αβίνια, καθώς αναδύθηκαν σεξιστικά και ομοφοβικά μηνύματα που είχε αναρτήσει στο Twitter. Ο Βαλβέρδε, πλέον, είναι ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαιρικού τμήματος και ο Ουριάρτε καλείται να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη για τον «Τσινγκούρι».

Ο Βαλβέρδε ήταν άνεργος από τον Ιανουάριο του 2020 και σ’ αυτό το διάστημα ασχολήθηκε περισσότερο με την οικογένειά του, τη φωτογραφία και περπάτησε κι έκανε ποδήλατο σε… άπειρα μονοπάτια στη Βιθκάγια. Τώρα, έχει μεγάλη όρεξη να δουλέψει και ν’ αρχίσει τον 3ο κύκλο του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (2003-05, 2013-17).

Οι ακαδημίες και η τεχνολογία

Ο Ουριάρτε κέρδισε σε μεγάλο ποσοστό γιατί υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις, σεβόμενος, όμως, πάντα τις παραδόσεις του κλαμπ και την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Μίλησε για επενδύσεις στην ακαδημία και αλλαγή του τρόπου εργασίας προκειμένου να γίνει μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το κλαμπ θα προσπαθήσει να κάνει την διαφορά και στον τομέα της τεχνολογίας. Η Αθλέτικ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες ομάδες σε χρήματα ή να τους υποσχεθεί πως μ’ εκείνη θα κατακτήσουν πολλούς τίτλους. Οπότε θα πρέπει να βρει πλεονεκτήματα στο περιθώριο και η τεχνολογία μπορεί να της το δώσει αυτό.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News