Ο Χέμινγουεϊ δήλωνε καλός μποξέρ, μέτριος συγγραφέας - Αυτοκτόνησε όπως η... μισή οικογένειά του

Σαν σήμερα: Ο Χέμινγουεϊ δήλωνε καλός μποξέρ, μέτριος συγγραφέας και αυτοκτόνησε όπως τόσοι στην οικογένειά του.

Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ γεννημένος στις 21 Ιουλίου 1899 ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Επίσης εξαιρετικός δημοσιογράφος με ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη όπως αποτυπώνεται και στα βιβλία του.

Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται «Ο Γέρος και η Θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα».

Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια, τις γυναίκες και το μποξ. Στο Παρίσι έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Ezra Pound με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας.

Εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής και έκανε τέσσερις γάμους. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών, διακρίθηκε για τις επιδόσεις του όχι μόνο στα γράμματα (ειδικότερα στη φιλολογία) αλλά και στα αθλήματα του μποξ και του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Αθλητικός συντάκτης

Το πρώτο του έργο ήταν η σχολική έκδοση «Skrizhal». Πρώτα η ιστορία «The Judgment of Manitou» με ινδική λαογραφία και μετά η ιστορία «It’s all about the color of skin» για το βρόμικο εμπόριο στην πυγμαχία. Αρχικά έγραφε αθλητικά ρεπορτάζ.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στην πραγματικότητα δεν ήταν μποξέρ αλλά ένας μαχητής, ένας θρύλος στο δικό του μυαλό, ένας ρομαντικός.

Ο Χέμινγουεϊ προτιμούσε να τον λένε «παπά» γιατί μισούσε το μικρό του όνομα. Ήταν επιρρεπής στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του ως μποξέρ, σε βάρος της πραγματικής του ικανότητας ως συγγραφέα. Η γραφή του ήταν κάτι που δεν εκτιμούσε. Όπως θα έλεγε στη φίλη του και συγγραφέα Josephine Herbst, χωρίς ίχνος ειρωνείας, «η γραφή μου δεν είναι τίποτα, η πυγμαχία είναι τα πάντα».

Η αυτοκτονία

Ο Ernest Hemingway αυτοκτόνησε σαν σήμερα -2 Ιουλίου- το 1961 στο σπίτι του, στο Ketchum του Άινταχο. Για χρόνια οι μελετητές του έργου του προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί έβαλε το κυνηγετικό όπλο στο στόμα του ο άνθρωπος που πολλοί κριτικοί αποκαλούν τον μεγαλύτερο συγγραφέα του αιώνα του. Αυτός που έδειχνε να έχει όρεξη για ζωή και περιπέτεια τόσο μεγάλη όσο η ιδιοφυΐα του. Με το Νόμπελ και το Πούλιτζερ στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του στο Idaho’s Sawtooth Mountains, όπου πήγαινε για κυνήγι τον χειμώνα. Ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη και ένα γιοτ για να ψαρεύει στο Gulf Stream. Επίσης ένα διαθέσιμο διαμέρισμα στο Παρίσι και στο Gritti στη Βενετία, γυναίκες, φίλους παντού…

Είχε όμως και πολλά άλλα. Στη διάρκεια της ζωής του είχε ξεπεράσει την ελονοσία, τη δυσεντερία, τον καρκίνο του δέρματος, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη. Είχε υποστεί έξι φορές σοβαρές διασείσεις, που τον άφησαν με πονοκεφάλους και μόνιμο βουητό στα αυτιά του. Αρκετά χρόνια πριν από την αυτοκτονία του, παραλίγο να σκοτωθεί σε δύο ξεχωριστά αεροπορικά δυστυχήματα μέσα σε δύο ημέρες. Από αυτά αποκόμισε κατεστραμμένο συκώτι, τραύματα στη σπλήνα και τα νεφρά του, διαστρέμματα στα άκρα, εξάρθρωση του ώμου του, θρυμματισμένους σπόνδυλους, εγκαύματα πρώτου βαθμού σε μεγάλο μέρος του σώματός του ακόμα και ράγισμα στο κρανίο του. Σε ένα από τα εγκεφαλικά επεισόδια που υπέστη, υγρό διέρρευσε από το αυτί του. Πονούσε διαρκώς για πολύ καιρό μετά, και έπινε.

Η ασθένεια

Κι αυτό που αγνοούσαν οι περισσότεροι ήταν η ασθένειά του. Ο Χέμινγουεϊ έπασχε από ανίατη αιμοχρωμάτωση, η οποία δημιουργεί υπερφόρτωση σιδήρου στο αίμα, προκαλώντας επώδυνες βλάβες στις αρθρώσεις και τα όργανα, κίρρωση του ήπατος, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και κυρίως κατάθλιψη. Η αιμοχρωμάτωση προκαλεί αλλοιώσεις στα νεύρα του εγκεφάλου. Είναι κληρονομική. Ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι εκτός από τον Έρνεστ Χέμινγουέι είχαν αυτοκτονήσει, ο παππούς του, ο πατέρας του, ο αδελφός του, η αδελφή του και αργότερα η εγγονή του…

Πεθαίνει ο Μίνως Κυριακού

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Μίνως Κυριακού, μεγαλοεφοπλιστής, ιδιοκτήτης και πρόεδρος του Ομίλου Αντέννα, πρώην πρόεδρος της Ε.Ο.Ε και του Πανελληνίου Γ.Σ.

2014: Πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Λουις Ζαμπερίνι, δρομέας μέσων αποστάσεων με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Το 1943 υπηρετώντας στον αμερικανικό στρατό καταρρίπτεται το βομβαρδιστικό του στον ωκεανό και επιπλέοντας σε μία σχεδία επί 47 ημέρες, συλλαμβάνεται από τους Ιάπωνες στα Νησιά Μάρσαλ. Στις 17/11/2014 θα κάνει πρεμιέρα στο Σίδνεϊ η ταινία με τίτλο “Unbroken” σε σκηνοθεσία της Angelina Jolie.

2008: Ξεκινά στην Πάτρα το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών Α/Γ, που θα ολοκληρωθεί στις 12/7. Από τις 15 ομάδες των ανδρών θα επικρατήσει στον τελικό η Γερμανία της Τουρκίας με 5-3 στα πέναλτυ (3-3 καν.) ενώ από τις 5 των γυναικών η Ρωσία της Γερμανίας με 0-1 στην παράταση.

Φεύγει ο Joe Fagan

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Joe Fagan, ο προπονητής που οδήγησε την Λίβερπουλ στην κατάκτηση του ‘’τρεμπλ’’ το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε.

2000: Με το χρυσό γκολ του David Trezeguet στον ”ξαφνικό θάνατο”, η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2000 στο Ρόττερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

1994: Ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός Andres Escobar δολοφονείται στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Αφορμή το αυτογκόλ που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ – Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.

1976: Ενώνονται το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ σε ένα κράτος με σημαία, εθνικό ύμνο και συνάλλαγμα αυτά του Βορείου. Πρωτεύουσα του νέου κράτους το Ανόϊ.

1967: Η Γαλλίδα Catherine Lacoste, κόρη του Rene Lacoste και της γαλλίδας πρωταθλήτριας του ερασιτεχνικού γκολφ, Simone Thion de la Chaume γίνεται η πρώτη ερασιτέχνης, η πρώτη ξένη και η πιο μικρή σε ηλικία (22 ετών) που κερδίζει το US Open τουρνουά γκολφ.

Το ρεκόρ του Ολυμπιακού

1961: Ρεκόρ στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος πραγματοποιεί ο Ολυμπιακός όταν κατακτά το 5ο συνεχόμενο τρόπαιο νικώντας στον τελικό τον Πανιώνιο με 3-0 (Γιώργος Σιδέρης 68’, 89’ και Κώστας Παπάζογλου 34’).

1960: Ο Αμερικανός Donald Brag καταρρίπτει στο Στάνφορντ το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ με 4.80μ. Ένα χρόνο μετά το ρεκόρ θα ανέβει στα 4.83 από τον George Davis. Το 1963, όταν θα χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά κοντάρια θα έχουμε ραγδαία εξέλιξη των ρεκόρ.

1957: Διεξάγεται ο πρώτος ιστορικός αγώνας ταχύτητας στην πίστα προσγείωσης του Τατοϊου με νικητή τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτάκη με Alfa Romeo και μ.ο. ταχύτητας 102 χλμ/ώρα. Η διαδρομή των 4 χιλιομέτρων συμπληρώνεται με παρακείμενους αγροτικούς δρόμους της πίστας δημιουργώντας ένα μικτό σχήμα “ειδικής διαδρομής” και “αγώνα ταχύτητας”. Το “Τατόι” θα αντέξει 25 χρόνια με θεατές που θα φθάνουν και τους 20.000, παρ’ ότι θα είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όρθιοι για ώρες την ευθεία του διαδρόμου προσγείωσης και πολλές φορές μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

1935: Η ομάδα πυγμαχίας της Μ. Βρετανίας κερδίζει τις ΗΠΑ στο πρώτο International Golden Gloves.

1921: Στον πρώτο αγώνα με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Jack Dempsey κερδίζει με νοκ άουτ τον Γάλλο George Carpenter στον 4ο γύρο αγώνα για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Jersey City.

1904: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας ταχύτητας γίνεται στο Portman Road του Ίπσουιτς στην Αγγλία.

1900: Το αερόπλοιο “Zeppelin LZ1” πετά πάνω από την Λίμνη Κονστάνς κοντά στο Friedrichshafen στην Νότια Γερμανία, στην πρώτη επιτυχημένη πτήση αερόπλοιου στην ιστορία, αφού οι προηγούμενες πτήσεις γίνονταν με αερόστατα. Το μήκος του είναι 128 μέτρα, η διάμετρός του 11,7 μέτρα, το βάρος του 13 τόνοι και είναι κατασκευασμένο από ένα κυλινδρικό πλαίσιο σκεπασμένο από απαλό βαμβακερό ύφασμα γεμισμένο με υδρογόνο. Μεταφέρει 2 εξάμετρες αλουμινένιες γόνδολες με πέντε επιβάτες και πετά μία απόσταση 6 χιλιομέτρων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News