Σαν σήμερα: Όταν υπέγραφε στον Παναθηναϊκό ο «στην τριπλέτα καουμπόης και στα θηλυκά Ταρζάν»

Σαν σήμερα, το 1952, υπέγραφε στον Παναθηναϊκό, ο Λάκης Πετρόπουλος, που έμελλε να δοξαστεί ως προπονητής και στον Ολυμπιακό.

Ο Βασίλης (Λάκης) Πετρόπουλος γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1932 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Θησείου. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον Πανθησειακό, που τότε αγωνιζόταν σε ανεξάρτητη κατηγορία και στον Αστέρα Αθηνών που πρωταγωνιστούσε στην ΕΠΣ Αθηνών.

Το 1950 προπονητής στον Παναθηναϊκό ήταν ο 27χρονος Άγγλος Χάρι Γκειμ, ο οποίος ακολουθώντας το μοντέλο της πατρίδας του, άρχισε αμέσως να προωθεί στην πρώτη ομάδα νεαρούς από την περιοχή Αμπελοκήπων-Γκύζη -και όχι μόνο – που διψούσαν για μια ευκαιρία.

Ο Πετρόπουλος και ο… Κούρκουλος

Έτσι είχαν ντυθεί στα πράσινα οι Λινοξυλάκης, Πανάκης, Νεμπίδης και ακολούθησαν οι Ροδίτσας, Φιλίππου και Λάκης Πετρόπουλος. Ο Γκέιμ είχε ξεχωρίσει από την ακαδημία του Παναθηναϊκού κι έναν 18χρονο, που τον προόριζε για σέντερ μπακ. Το όνομά του: Νίκος Κούρκουλος.

Όμως το 1953 έφυγε και το σχέδιο έμεινε στο συρτάρι. Ευτυχώς δηλαδή γιατί αλλιώς το ελληνικό θέατρο και το σινεμά δεν θα κέρδιζαν τον πιο διαχρονικό ζεν πρεμιέ τους. Αλλά και ο Πετρόπουλος γρήγορα αναδείχθηκε σε «ζεν πρεμιέ» των γηπέδων». Έπαιξε μάλιστα και στον κινηματογράφο αυτό τον ρόλο, στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, «Οι άσοι του γηπέδου» (1956).

Γι΄αυτόν τραγουδούσε στο φιλμ η χορωδία: «Ο Πετρόπουλος ο γόης/ του γηπέδου Δον Ζουάν/ στην τριπλέτα καουμπόης/ και στα θηλυκά Ταρζάν».

Στο σκαμνί για μια ταινία

Η ταινία δεν είχε επιτυχία, πέρασε μάλλον απαρατήρητη. αλλά ο Πετρόπουλος παραλίγο να πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή του καθώς η ΕΠΟ απειλούσε να παραπέμψει στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν σε αυτή (Στάθης Μανταλόζης, Κώστας Λινοξυλάκης, Ανδρέας Μουράτης, Κώστας Πούλης οι υπόλοιποι).

Η κατηγορία ήταν ότι είχαν συμφωνήσει να πάρουν χρήματα για να παίξουν στην ταινία ενώ ήταν (τυπικά )ερασιτέχνες. Τελικά έκανε πίσω η Ομοσπονδία μπροστά στις αντιδράσεις των ομάδων που δεν ήθελαν να χάσουν τα αστέρια τους. Άλλωστε οι ποδοσφαιριστές δεν πληρώθηκαν αφού η ταινία δεν έβγαλε τα λεφτά της.

Ο Πετρόπουλος ήταν μεγάλος γόης καρδιοκατακτητής στην εποχή του. Πάντα καλοντυμένος, εμφανιζόταν πότε φορώντας ακριβά κοστούμια, πότε καπαρντίνες και πότε δερμάτινα σακάκια. Στο λαιμό, είχε περασμένη άλλοτε γραβάτα και άλλοτε φουλάρι.

Και καθώς όλοι οι παίκτες της εποχής είχαν παρατσούκλι, τον έβγαλαν «Παγκανίνι» (Ο Νικολό Παγκανίνι θεωρείται ο σπουδαιότερος βιρτουόζος βιολιού όλων των εποχών).

Ο Λάκης… Παγκανίνι

Ως επιθετικός ταίριαξε πλήρως με τον Πανάκη και αποτέλεσε μαζί του ένα αλληλοσυμπληρούμενο δίδυμο που έκανε «πράματα και θάματα» μέσα στο γήπεδο. Από το 1952 μέχρι το 1959, πήρε μέρος σε 137 αγώνες και πέτυχε 36 γκολ.

Κρέμασε νωρίς τα παπούτσια του, πριν καν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια και έγινε προπονητής όπου έκανε καριέρα ακόμη πιο σημαντική. Έδρεψε δάφνες τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με τον Ολυμπιακό ενώ δούλεψε και στο εξωτερικό (στη βελγική Σερκλ Μπριζ)

Πέθανε στις 30 Ιουνίου 1996 σε ηλικία 64 ετών από καρδιακή προσβολή στη διάρκεια περιοδείας βετεράνων ποδοσφαιριστών στις ΗΠΑ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News