Βαθμολογία UEFA: Όλα τα δεδομένα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σεζόν
Ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της ΑΕΚ και γνωστός για τα άρθρα του επί των ευρωπαϊκών κυπέλλων και τη βαθμολογία της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, προχώρησε σε μια ανάλυση της φετινής σεζόν που για τις ελληνικές ομάδες ξεκινά αύριο (20/7) με τον αγώνα του Ολυμπιακού στη Χάιφα.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημάτο, η χρονιά αυτή είναι κομβική και μπορεί να ανεβάσει ψηλά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεδομένης και της απουσίας των ρωσικών ομάδων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές.
Εκκίνηση από τη 16η θέση
Στο ξεκίνημα της πρώτης ευρωπαϊκής εβδομάδας για το ελληνικό ποδόσφαιρο με τρεις από τους τέσσερις εκπροσώπους μας να πέφτουν στη μάχη των προκριματικών σε Champions και Conference League, ορισμένες παρατηρήσεις που αξίζει να καταθέσουμε:
Η Ελλάδα ξεκινάει από τη 16η θέση στη βαθμολογία της UEFA, με ελάχιστη διαφορά (μικρότερη της ισοπαλίας) από την 15η Ελβετία, λιγότερο από μια νίκη διαφορά από την 14η Νορβηγία, τρεις νίκες διαφορά από την 13η Ουκρανία και έξι νίκες πίσω από τη 12η Ρωσία με τις ομάδες της να βρίσκονται ως γνωστόν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων
Μία πολύ καλή σεζόν από τις τέσσερις ομάδες μας, ειδικά στο καλύτερο δυνατό ενδεχόμενο να βρεθούν και οι τέσσερις ή έστω οι τρεις (σε σχέση με τις δύο πέρυσι) σε φάση ομίλων, μπορεί να φέρει την Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια σε τροχιά 12ης θέσης στη βαθμολογία της UEFA!
Δεν είναι κάτι το ουτοπικό! Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην 11η θέση της βαθμολογίας της UEFA έχει σκαρφαλώσει η Σερβία, με μοναδική ομάδα να φέρνει βαθμούς στην ουσία τον Ερυθρό Αστέρα. Γιατί να υπολείπονται Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αρης;
Ποιοι μας… απειλούν
Αντίστοιχα η Ελλάδα απειλείται από τη 17η Τσεχία, τη 18η Κροατία και τη 19η Δανία από τις οποίες η διαφορά κυμαίνεται περίπου στις δύο νίκες! Μεγάλο κομμάτι της μάχης… προς τα κάτω θα κριθεί στη διπλή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Σλάβια Πράγας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference.
Η μάχη για τη χώρα μας, κόντρα στις τέσσερις εκπροσώπους Ελβετίας και Νορβηγίας και τις πέντε της Ουκρανίας για το καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία της UEFA, που θα κρίνει την ευρωπαϊκή μας παρουσία στο ξεκίνημα του νέου κύκλου τριετίας 2024-27 με το νέο σύστημα διεξαγωγής, θα δοθεί στο γήπεδο του Conference League.
Εκεί δηλαδή που μπορούν να συγκεντρωθούν οι περισσότεροι βαθμοί, κάτι που πέρυσι εκμεταλλεύτηκε από ελληνικής πλευράς μόνο ο ΠΑΟΚ, κάνοντας την καλύτερη ετήσια συγκομιδή ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία με συντελεστή 13,000 που υπάρχει πλέον στην 5ετία του. Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση ελληνικής ομάδας ήταν οι 18 βαθμοί του Ολυμπιακού την περίοδο 2013-14 στο Champions League, όταν αποκλείστηκε στους 16 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Η ευκαιρία, δηλαδή, που έχασαν πέρυσι ΑΕΚ και Αρης και που εφέτος έχουν εκτός του ΠΑΟΚ και οι Παναθηναϊκός-Αρης. Aυτό που παρατήρησαν οι επιτελείς της UEFA στο τέλος της περσινής και πρώτης σεζόν για το Conference ευρωπαϊκής σεζόν είναι ότι το Conference League ανακάτεψε πολύ τα πράγματα και ανέτρεψε τους συσχετισμούς στην ευρωπαϊκή βαθμολογία με πολλές μικρομεσαίες ομάδες να βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν τη διαφορά από τους μεγάλους του Champions League.
Οι κρίσιμες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της εβδομάδας
Eκτός του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Αρη σε αυτή την ευρωπαϊκή εβδομάδα από πλευράς των… αντιπάλων μας στη βαθμολογία της UEFA (Ελβετία, Νορβηγία και Ουκρανία) αγωνίζονται εννιά ομάδες, ενώ έχει ήδη μία πρόκριση με μία νίκη και μια ήττα στα προκριματικά του Champions League η πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Μπόντο Γκλιμτ. Η πρώτη που μπήκε στη μάχη.
Η 16η Ελβετία έχει την πρωταθλήτρια Ζυρίχη να αντιμετωπίζει απόψε εκτός έδρας την Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν (με θεωρητικά πιο εύκολο έργο από τον Ολυμπιακό κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα), ενώ αν καταφέρει και προκριθεί την περιμένει η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι της Φερεντσβάρος με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας με ανοιχτό το πεδίο μέχρι τα πλέι οφ. Εύκολο έργο αναμένεται να έχουν την Πέμπτη στον δεύτερο προκριματικό του Conference και η Βασιλεία κόντρα στην Κρουσέιντερς από τη Μάλτα αλλά και η Γιουνγκ Μπόις κόντρα στη Λιεπάγια από την Λετονία. Η Λουγκάνο θα ξεκινήσει μαζί με τον Παναθηναϊκό από τον τρίτο προκριματικό και κληρώθηκε με την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Χάποελ Μπερ Σεβά-Ντιναμό Μινσκ.
Αντίθετα και οι τέσσερις νορβηγικές ομάδες αγωνίζονται αυτή την εβδομάδα. Η Μπόντο Γκλιμτ στον τρίτο προκριματικό του Champions League αντιμετωπίζει την υποδεέστερη Λίνφιλντ και αν προκριθεί λογικά θα την περιμένει η Μάλμε. Στο Conference League η Μόλντε αντιμετωπίζει την σουηδική Ελφσμποργκ, η Λίλεστρομ την SJK από τη Φινλανδία και η Βίκινγκ με δύσκολο έργο κόντρα στην Σπάρτα Πράγας.
Ο γρίφος με τις ουκρανικές ομάδες
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα ως προς το κυνήγι της Ουκρανίας, αν και οι ομάδες της έχουν να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα λόγω του πολέμου. Η Σαχτάρ είναι ήδη στους ομίλους του Champions League, η Ντιναμό Κιέβου ξεκινάει στον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, η Ντνίπρο βρίσκεται στα πλέι οφ του Γιουρόπα, η Ζόρια ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό του Conference όπου περιμένει αντίπαλο από το ζευγάρι Βλάζνια-Κραϊόβα και αυτή την εβδομάδα αγωνίζεται η Βόρσκλα Πολτάβα κόντρα στη σουηδική ΑΙΚ
Το πόσες ομάδες θα καταφέρουμε να βάλουμε στους ομίλους του Conference σε σχέση με Ελβετία, Νορβηγία και Ουκρανία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εφετινή ευρωπαϊκή μάχη σε συνδυασμό βεβαίως με το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Champions League, χωρίς να είναι καταστροφικό από πλευράς βαθμολογίας να βρεθεί ο πρωταθλητής Ελλάδας και στους ομίλους του Europa.
Στους ομίλους του Conference, με το… καλό, γνωρίζουμε από τώρα ότι κατά 90% ο ΠΑΟΚ θα είναι επικεφαλής ομίλου (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στις οχτώ ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας), αλλά και ο Παναθηναϊκός με τον Αρη που αν τα καταφέρουν να προκριθούν θα είναι πιθανότατα στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας αποκλείεται να μπουν σε όμιλο που τουλάχιστον η δεύτερη θέση της πρόκρισης δεν θα είναι στα μέτρα τους.
Τα εμπόδια της Σλάβια Πράγας και της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον τρίτο προκριματικό μπορεί και να είναι πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με την παρουσία τους στον όμιλο. Μέχρι τότε όμως υπάρχει δουλειά για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις έξι εβδομάδες που ακολουθούν και θα μας δώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των επιδιώξεων που μπορούμε να έχουμε.
Επιβεβλημένες οι τρεις προκρίσεις και οι νίκες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Άρη
Οι έξι αγώνες του δεύτερου προκριματικού με Μακάμπι Χάιφα, Λέφσκι Σόφιας και Γκόμελ θα αποτελέσουν το πρώτο δείγμα γραφής. Εκτός του τρία στα τρία σε προκρίσεις, που δεν τίθεται υπό… συζήτηση (ειδικά για ΠΑΟΚ και Αρη οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί καταστροφή και πρόωρο αντίο), δεν υπάρχει καν περιθώριο να χαθούν οι πρώτες νίκες. Στα προκριματικά οι βαθμοί είναι μισοί (ένας η νίκη και μισός στην ισοπαλία αντί για δύο και ένας στην κανονική διάρκεια), αλλά είναι και… χρυσάφι.
Θυμίζουμε ότι οι βαθμοί που θα κατακτήσουν οι ομάδες μας στους αγώνες της προκριματικής φάσης και των πλέι οφ μέσα στο καλοκαίρι μετρούν μόνο για τον εθνικό συντελεστή και όχι για τον δικό τους. Οι ομάδες μας θα αρχίσουν να «χτίζουν» τον δικό τους από τη φάση των ομίλων και μετά.
Το πιο καθοριστικό καλοκαίρι για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινάει σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες. Καλές οι αναλύσεις αλλά η αλήθεια των προβλέψεων αποτυπώνεται στο γήπεδο.
Καλή επιτυχία στους τέσσερις Ευρωπαίους μας!