FIFA: Η «υπόθεση Σπέτσια» δείχνει πως το πρόβλημα είναι μεγάλο

Ο πρώην ιδιοκτήτης της, Γκαμπριέλε Βόλπι, είχε δημιουργήσει μια σχολή στη Νιγηρία και έπαιρνε παίκτες Κ-18 από εκεί. Συμμετείχαν και άλλες ομάδες στο «σύστημα».

Η Σπέτσια, ομάδα της Serie A, θα μείνει χωρίς μεταγραφές για τέσσερα μεταγραφικά «παράθυρα» αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Θα πληρώσει και 460 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Ωστόσο, αυτό μοιάζει το λιγότερο σε μια υπόθεση που έχει πολλά παρακλάδια και κυρίως αποτελεί ένα μάθημα για τη FIFA που καλείται να πατάξει το φαινόμενο της παραβίασης των κανονισμών περί μετανάστευσης ποδοσφαιριστών Κ-18. Ακριβώς αυτά τα όρια ξεπέρασε ο ιταλικός σύλλογος.

Πώς λειτουργούσε το «σύστημα»;

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Σπέτσια, Γκαμπριέλε Βόλπι, ένας Ιταλός επιχειρηματίας με συμφέροντα στη Νιγηρία άνοιξε εκεί μια ακαδημία ποδοσφαίρου, τη Football College Abuja. Η ακαδημία αναζητούσε και έβρισκε ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές και έπειτα με το πρόσχημα της συνεργασίας με την Σπέτσια τους μετέφερε στην Ιταλία, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 19 του καταστατικού της FIFA αλλά και τους ιταλικούς νόμους για τη μετανάστευση.

Οι ιταλικές αρχές υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά στην υπόθεση το 2019 και άρχισαν τις έρευνες. Αντιλήφθηκαν την ύπαρξη ενός «συστήματος» το οποίο λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2013 μέχρι και το 2018 και ευνοούσε την παράνομη μετακίνηση εφήβων από τη Νιγηρία και πιο συγκεκριμένα από την ακαδημία Football College Abuja. Έπειτα, αυτοί οι ποδοσφαιριστές πήγαιναν σε μικρότερες ομάδες της Λιγουρίας μέχρι να ενηλικιωθούν και ν’ αποφασίσει η Σπέτσια αν θέλει να τους πάρει ή όχι. Ο απώτερος σκοπός ήταν η Σπέτσια να κρατήσει τους καλύτερους, να επωφεληθεί από τις αθλητικές τους ικανότητες και στην συνέχεια να επιδιώξει την πώλησή τους και να καρπωθεί τα κέρδη. Η FIFA, παράλληλα, επέβαλλε πρόστιμο στη Λαβανιέζε 1919 και στη Βαλντιβάρα 5 Τέρε για την συμμετοχή τους στο «σύστημα» ως ομάδες – δορυφόροι.

Το «σύστημα» δούλεψε σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Αμπντουλάχι Νούρα πήγε από την Football College Abuja, στην Σπέτσια, από εκεί στην Λαβανιέζε, από εκεί στη Ρόμα δανεικός με 250.000 ευρώ και έπειτα πωλήθηκε στους «τζαλορόσι» για 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2019 δεν έχει ομάδα. Από τη Νιγηρία, στη Λαβανιέζε πήγε στα 15 του ο Ντέιβιντ Οκερέκε. Το 2019, η Σπέτσια τον πούλησε για 8,2 εκατομμύρια ευρώ στην Κλαμπ Μπριζ. Πριν οχτώ χρόνια, ο 16χρονος Ουμάρ Σαντίκ, έφυγε από την πατρίδα του για την Σπέτσια. Ακολούθησε ένας δανεισμός για 250 χιλιάδες ευρώ στη Ρόμα και πώληση στην ίδια ομάδα για 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της αθλητικής δικαιοσύνης – η Σπέτσια πριν την τιμωρία της FIFA είχε πληρώσει πρόστιμο μόλις 60.000 ευρώ στην Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία – η υπόθεση προχωράει και στα πολιτικά δικαστήρια με τον Βόλπι και πρώην παράγοντες του κλαμπ να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Η οικογένεια Πλάτεκ, από τις Η.Π.Α., που απέκτησε την Σπέτσια τον Φεβρουάριο του 2021 ανακοίνωσε πως θ’ ασκήσει έφεση μια και εκείνη δεν είχε καμία συμμετοχή στις παράνομες πράξεις. Κατηγορεί κιόλας τον Βόλπι πως δεν την ενημέρωσε για την υπόθεση.

Το μάθημα

Η «υπόθεση Σπέτσια» είναι ακόμη ένα μάθημα για τη FIFA. Η εντύπωση που είχε προκληθεί στο παρελθόν ήταν πως τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο αν υπάρχει αρκετή οικονομική δύναμη, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Μπαρτσελόνα και της Τσέλσι που τιμωρήθηκαν, αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ατλέτικο Μαδρίτης που τη… γλίτωσαν. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Με ολοένα και περισσότερες ομάδες να απλώνουν το δίκτυο τους προκειμένου «να ανοίξουν νέες αγορές», το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ονείρων των ανήλικων ποδοσφαιριστών μεγεθύνεται.

Η FIFA εδώ και χρόνια έχει προαναγγείλει πως στις αλλαγές των κανονισμών για τις μεταγραφές ώστε να ρυθμίσει καλύτερα το τοπίο, θα μεριμνήσει ώστε να πατάξει το φαινόμενο. Πλέον, είναι ολοένα και περισσότερες εκείνες οι φωνές που θέλουν να σταματήσουν οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών προτού ενηλικιωθούν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News