LA LIGA: Το μεταγραφικό «παζάρι» των ελεύθερων
Η τάση δεν θα αλλάξει καθώς η αγορά ζει το δεύτερο καλοκαίρι της επηρεασμένη από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, είχε προειδοποιήσει τους πάντες πως θα συνέβαινε. «Η μεταγραφική αγορά δεν κινείται και ούτε πρόκειται να κινηθεί», είπε. Αυτή είναι η πραγματικότητα του ισπανικού ποδοσφαίρου καθώς οι ομάδες προσπαθούν να σφίξουν το ζωνάρι ακόμη περισσότερο για ν’ αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στο δεύτερο καλοκαιρινό «παράθυρο» στην εποχή της Covid-19, τα κλαμπ της La Liga έχουν αποκτήσει, ως τώρα, 60 παίκτες. Οι μισοί ήταν ελεύθεροι. Εννιά οι δανεικοί και 21 οι μεταγραφές με κάποιο αντίτιμο.
Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις ανέρχονται στα 111,5 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο ακριβή μεταγραφή είναι αυτή του Ροδρίγο Ντε Πολ από την Ατλέτικο Μαδρίτης που έδωσε 35 εκατομμύρια στην Ουντινέζε για τον Αργεντινό μέσο. Επειτα, η Βιγιαρεάλ έριξε 31 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας της, αν και σύντομα αναμένεται να πουλήσει κι αυτή κάποιον από τους καλύτερους της, παρά τα έξτρα έσοδα που θα της αποφέρει η συμμετοχή στους ομίλους του Champions League.
Ο αθλητικός διευθυντής της Σεβίλλης, Μόντσι, είχε προαναγγείλει στους οπαδούς της ομάδας πως θα έπρεπε να γίνουν θυσίες και κυρίως ότι θα έβλεπαν ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Οι Ανδαλουσιάνοι αναζητούσαν έναν μεσοεπιθετικό και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Έρικ Λαμέλα της Τότεναμ. Θα τον πάρουν, όμως, ως αντάλλαγμα μαζί με 25 εκατομμύρια ευρώ για την πώληση του Μπράιαν Χιλ, ενός εκ των πολλά υποσχόμενων ποδοσφαιριστών τους. Η Σεβίλλη προκειμένου να ισορροπήσει τα οικονομικά της είναι αναγκασμένη να δώσει παίκτες.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο της «MARCA», ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μετέφερε στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να μην περιμένουν κάποια μεταγραφή πέραν του Ντάβιντ Αλάμπα που ήταν ελεύθερος. Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα όχι μόνο δεν μπορεί να φανταστεί την αγορά κάποιου παίκτη, αλλά ακόμη προσπαθεί να δώσει ποδοσφαιριστές για να εγγράψει αυτούς που πήρε, δηλαδή τον Σέρχιο Αγουέρο, τον Έρικ Γκαρθία και τον Μέμφις Ντεπάι που ήταν επίσης ελεύθεροι καθώς και τον Έμερσον Ρόγιαλ (εννιά εκατομμύρια ευρώ από τη Μπέτις). Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον Λιονέλ Μέσι.
Οσο για τις μικρότερες ομάδες κι αυτές βρίσκονται σε αναζήτηση ευκαιριών της αγοράς, δηλαδή ελεύθερους ή δανεικούς. Η ελπίδα τους είναι να εμφανιστεί μια ομάδα της Premier League και να δώσει πολλά χρήματα για την αγορά ενός παίκτη κι αυτό να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο που θα κινήσει τις μεταγραφές. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, συνεχίζουν τις low cost… πτήσεις τους και δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις ακαδημίες τους.
Τόσο χαμηλά νούμερα είχαν να φανούν στο ισπανικό ποδόσφαιρο από το 2012 αν λάβουμε υπόψη την εποχή πριν τον κορωνοϊό. Στο τελευταίο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού πριν την πανδημία, οι ισπανικές ομάδες έδωσαν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Τώρα, οι ακριβές μεταγραφές βρίσκονται σε… καραντίνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα