ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Γιατί λέει όχι στα νέα μεγάλα συμβόλαια;

Το κλαμπ θεωρεί πως είναι υπαρκτή η απειλή της απώλειας οικονομικής σταθερότητας αν δώσει στους παίκτες τα χρήματα που ζητούν.

Το EURO προσέφερε στον CEO Όλιβερ Καν και στον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς ένα διάλειμμα από τις διαπραγματεύσεις για τις ανανεώσεις των συμβολαίων με ορισμένους από τους κορυφαίους παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, αλλά με τη νέα σεζόν προ των πυλών είναι η ώρα να ανοίξουν και πάλι οι φάκελοι που για λίγο βρέθηκαν στην άκρη. Πρόκειται, δε, για υποθέσεις υψηλής προτεραιότητας και επειδή ως ένα βαθμό θα καθορίσουν και το μέλλον του κλαμπ, προκαλούν μεγάλες συζητήσεις στα κεντρικά της Ζέμπενερ Στράσε.

Οι απαιτήσεις των μέσων Λέον Γκορέτσκα και Γιόσουα Κίμιχ καθώς και του εξτρέμ Κίνγκσλεϊ Κομάν απειλούν να «διαλύσουν» την «πυραμίδα» της μισθοδοσίας της ομάδας. Η νέα γενιά πιέζει για ν’ ανέβει στο ίδιο επίπεδο με τους αρχηγούς Μάνουελ Νόιερ, Τόμας Μίλερ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Κι αν αυτό είναι το ένα ζήτημα υπάρχει και δεύτερο: με τα συμβόλαιά τους να λήγουν μέσα στους επόμενους 11 με 23 μήνες δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Αν «σπάσει» το σκοινί, η Μπάγερν Μονάχου ίσως αναγκαστεί να τους πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές από την πραγματική τους αξία προκειμένου να μην τους χάσει τζάμπα.

Ο Καν σε διάφορες συνεντεύξεις του στα γερμανικά ΜΜΕ τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα των μισθών, αναφέροντας πως το κλαμπ έχει οριοθετήσει μέχρι που θα φτάσει και για τί τύπο ποδοσφαιριστών θα δώσει τα πολλά λεφτά. Ιδίως στις παρούσες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το διοικητικό συμβούλιο τον στηρίζει. Οι παράγοντες της Μπάγερν Μονάχου αποφάσισαν πως δεν θα δίνουν εύκολα συμβόλαια που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος μόνον ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βρίσκεται σ’ αυτή την κατηγορία. Στον σύλλογο εκτιμούν πως αν αρχίζουν να… μοιράζουν τέτοιες συμφωνίες στους παίκτες σύντομα θα καταλήξουν σαν τη Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης: να πρέπει να «κόψουν» απ΄όπου μπορούν και να κινδυνεύουν να μην είναι ανταγωνιστικοί. Για τον άλλον που θα έκαναν μεγάλη θυσία ήταν ο Ντάβιντ Αλάμπα. Του πρόσφεραν 19,5 εκατομμύρια ευρώ «μεικτά» τον χρόνο, αλλά είπε όχι και συμφώνησε με τη «βασίλισσα» που του έδωσε 12 εκατομμύρια «καθαρά». Ωστόσο, τέτοια ποσά πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, λένε στο εσωτερικό της ομάδας.

Γκορέτσκα – Κίμιχ – Κομάν

Στην περίπτωση του Γκορέτσκα, το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος της σεζόν. Ζητάει 20 εκατομμύρια, η Μπάγερν του δίνει δέκα με 12. Οι συζητήσεις δεν προχωρούν με την ταχύτητα που θα ήθελαν οι εκπρόσωποί του. Έπειτα, έχουν λάβει σοβαρή πρόταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενόψει του καλοκαιριού του 2022 σε περίπτωση που μείνει ελεύθερος, ενώ τότε θα μπορέσουν να μπουν στο… κόλπο της διεκδίκησής του και η Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα. Ένα από τα προβλήματα σχετίζεται με το ότι η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου δεν συμπαθεί τον ατζέντη του που εκπροσωπεί και τον Μάνουελ Νόιερ. Στις διαπραγματεύσεις της ανανέωσής του τερματοφύλακα θεώρησαν πως τους προσέβαλε.

Ο Κίμιχ πρόσφατα έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τον Σαλιχάμιτζιτς. Ο ποδοσφαιριστής χειρίζεται αυτά τα ζητήματα αφότου απέλυσε τον ατζέντη του πριν μερικούς μήνες. Σύμφωνα με την «Sport BILD» ζήτησε κι αυτός 20 εκατομμύρια. Το συμβόλαιό του λήγει το 2023.

Ο Κομάν θέλει περισσότερα χρήματα, συγκεκριμένα 12 εκατομμύρια ευρώ «καθαρά». Για να το καταφέρει ακολουθεί την ίδια στρατηγική με τους Λεβαντόφσκι και Αλάμπα. Προσέλαβε τον Πίνι Ζάχαβι. Εχει συμβόλαιο ως το 2023. Ο Γάλλος δεν θεωρεί τον εαυτό του κατώτερο των Σερζ Γκνάμπρι και Λιρόι Σανέ. Ο ένας αναμένεται να πάρει μεγαλύτερο συμβόλαιο όταν συζητήσει με τη Μπάγερν κι ο άλλος το απολαμβάνει ήδη. Για τον Κομάν ενδιαφέρονται κι άλλες ομάδες οπότε έχει και μοχλό πίεσης. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μάντσεστερ Σίτι υποτίθεται τον θέλουν, ενώ αν γίνει διαθέσιμος θα μπουν και άλλες στο χορό.

Τα «πατώματα» και η δεύτερη απειλή

Στην «πυραμίδα» της Μπάγερν Μονάχου υπάρχουν τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο γκρουπ βρίσκονται όσοι παίρνουν 15+ εκατομμύρια ευρώ. Ο Λεβαντόφσκι, ο Νόιερ, ο Μίλερ κι ο Λιρόι Σανέ. Με τον Σανέ εκεί, ο σύλλογος άνοιξε μια πόρτα που τώρα δυσκολεύεται να κλείσει. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται όσοι παίρνουν 10+ εκατομμύρια ευρώ: ο Κίμιχ, ο Κομάν κι ο Σερζ Γκνάμπρι. Στο τρίτο «πάτωμα» είναι οι παίκτες που παίρνουν από πέντε ως δέκα εκατομμύρια ευρώ: ο Γκορέτσκα βρίσκεται σ’ αυτό το γκρουπ μαζί με τον Νίκλας Ζίλε, τον Λούκας Ερναντέζ και άλλους. Στην τελευταία βαθμίδα βρίσκονται όσοι παίρνουν ως και πέντε εκατομμύρια ευρώ χωρίς τα μπόνους, παίκτες όπως ο Αλφόνσο Ντέιβις, ο Τζαμάλ Μουσιάλα και οι υπόλοιποι νεαροί.

Το επιπρόσθετο ζήτημα με τις διαπραγματεύσεις αυτών των παικτών είναι πως παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις ο Λεβαντόφσκι με τον Νόιερ. Οταν ανανέωσαν ζήτησαν δημοσίως περισσότερη ποιότητα στην ομάδα. Πιθανές αποχωρήσεις τριών εκ των καλύτερων παικτών της Μπάγερν σίγουρα δεν θα τους ικανοποιούσε. Δεν είναι, δε, τυχαίες οι φήμες για το μέλλον του «Λέβα». Το θέμα των συμβολαίων και η διαχείριση των υποθέσεων προκάλεσε φθορές στην συνεργασία του Σαλιχάμιτζιτς με τον πρώην προπονητή Χάνζι Φλικ και εκδηλώθηκε με εντάσεις όταν ο «Μπράτσο» ανακοίνωσε στον Τζερόμ Μπόατενγκ πως δεν θα μείνει στο κλαμπ παραμονές του πρώτου αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Champions League.

Αυτό που αναφέρουν ο Καν κι ο Σαλιχάμιτζιτς, όμως, στις διαπραγματεύσεις είναι πως μ’ αυτόν τον τρόπο η ομάδα θα μπορέσει να είναι σταθερή διεκδικήτρια του Champions League και οι παίκτες είτε θα επιλέξουν να έχουν μια πετυχημένη καριέρα στην «Allianz Arena» ή θα παίξουν σε άλλον σύλλογο για περισσότερα χρήματα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News