ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η εξέλιξή του μέσα από την τεχνολογία

Η… επιστημονική προσέγγιση στη μεθοδολογία της προπόνησης με τη βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης.

Στον 21ο αιώνα, η τεχνολογική εξέλιξη και το ποδόσφαιρο μοιάζουν να κινούνται παράλληλα. Η εποχή του «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» δεδομένα ανήκει στο παρελθόν, καθώς διανύουμε μέρες που η προσέγγιση του αθλήματος γίνεται πια σχεδόν με… επιστημονικούς όρους. Από την ατομική και ομαδική βελτίωση στις προπονήσεις μέχρι τη διάρκεια των αναμετρήσεων και την ανάλυσή τους εκ των υστέρων. Το ποδόσφαιρο, ειδικά στο υψηλό επίπεδο, εξελίσσεται και αγγίζει τα όριά του.

Τα GPS που καταγράφουν τα πάντα

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις, η πρόσφατη είδηση ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρόμα, εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο της Τριγκόρια, με drone και video wall! Η καταγραφή δεδομένων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα… μπουστάκια που βλέπουμε οι ποδοσφαιριστές να φορούν είναι εκείνα που έτσι κι αλλιώς καταγράφουν όλες τις κινήσεις τους. Διαθέτουν ανιχνευτή GPS, που καταγράφει τα πάντα: από την ταχύτητα και την επιτάχυνση, μέχρι τους χτύπους της καρδιάς και τα επίπεδα στρες! Η εταιρία STATSports είναι εκείνη έφερε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο ποδόσφαιρο και που σήμερα συνεργάζεται με εκατοντάδες ομάδες σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Drone και Video Wall

Επιστρέφουμε στον Ζοσέ Μουρίνιο και στην εμφάνισή του στο προπονητικό κέντρο της Τριγκόρια, με drone και video wall. Πλέον, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχει η τάση όχι μόνο να καταγράφονται όλα, αλλά κυρίως να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Οι προπονητές επιχειρούν να συλλέγουν τα δεδομένα και να διορθώνουν τους ποδοσφαιριστές τους επί τόπου και όχι μετά το πέρας των προπονήσεων. Έτσι, σε περίπτωση που διαπιστώσει κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ή του προπονητικού διπλού, ατομικό ή ομαδικό λάθος, οτιδήποτε που θέλει να επισημάνει, διακόπτει την προπόνηση, και το δείχνει αμέσως στους ποδοσφαιριστές του στην τεράστια οθόνη.

 

Η είδηση, φυσικά, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο, ούτε ο Μουρίνιο, ούτε η Ρόμα είναι οι πρώτοι που έφεραν αυτή την τεχνολογία στο ποδόσφαιρο. Ένας από τους λάτρεις της τεχνολογίας, αλλά και της στατιστικής ποδοσφαίρου, ο Γιούλαν Νάγκελσμαν, ο οποίος θεωρείται από τους πρωτοπόρους τους είδους, εφάρμοζε αυτή την τακτική από το 2018 στη Χόφενχαϊμ!

 

Το Footbonaut της Ντόρτμουντ

Υπάρχουν, φυσικά, δεκάδες τρόποι με τους οποίους ένας σύλλογος προσπαθεί να βελτιώσει, μέσα από τις προπονήσεις, τις ομαδικές και ατομικές δεξιότητες των ποδοσφαιριστών του. Από τους πλέον διάσημους είναι το περιβόητο… δωμάτιο της Ντόρτμουντ ή αλλιώς το Footbonaut! Ένας απολύτως εξειδικευμένος χώρος μέσα στον οποίο μπορεί ο ποδοσφαιριστής να βελτιώσει στοιχεία όπως η αντίληψη, η έκρηξη, η επιτάχυνση και η νευρομυϊκή συναρμογή. Το τελευταίο, ίσως είναι και το πιο σημαντικό, καθώς σε ελεύθερη μετάφραση, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στις εντολές που λαμβάνει από τον εγκέφαλο.

Αντίστοιχης λογικής παραδείγματα, μπορεί να συναντήσει κανείς δεκάδες σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη σήμερα. Και μάλιστα, όχι απαραίτητα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, αλλά ακόμη και στον αγωνιστικό χώρο των προπονητικών κέντρων, αφού αυτή είναι μια τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στους… κώνους!

Μπαλάκια του τένις και mini balls!

Και φυσικά, δεν είναι όλα μόνο θέμα τεχνολογίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και θέμα αντίληψης. Υπάρχουν απλές ιδέες, χωρίς κόστος, που εφαρμόζουν πια οι προπονητές, προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιριστών τους, να τους κάνουν ευχάριστη τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά ταυτόχρονα να τους βελτιώσουν κιόλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος στις προπονήσεις του από τον καιρό της Ντόρτμουντ και της Παρί Σεν Ζερμέν χρησιμοποιούσε μπαλάκια του… τένις! Έβαζε τους παίκτες του, στη διάρκεια του διπλού, να κρατούν μπαλάκια του τένις στα δύο τους χέρια, με στόχο όταν αμύνονται να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να σταματήσουν τον αντίπαλό τους, τραβώντας τον από τη φανέλα για παράδειγμα! Αυτό, σε κάποιους ίσως ακούγεται αστείο, για τους παίκτες είναι σίγουρα διασκεδαστικό, όμως στο τέλος εκ των πραγμάτων ο παίκτης υποχρεώνεται να αναπτύξει άλλες δεξιότητες, όπως για παράδειγμα το τάκλιν. Μάλιστα, ο Τούχελ ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε πριν μερικούς μήνες, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, ήταν να βάζει τους παίκτες του να βγάζουν κομμάτια της προπόνησης με… mini balls. Δηλαδή, μπάλες πολύ μικρότερες σε μέγεθος από τις κανονικές. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεν έκανε… ψυχαγωγική την προπόνηση των παικτών του, αλλά ταυτόχρονα είχε ως στόχο να τους βελτιώσει και δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της μπάλας. Με απλά λόγια, μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα όλοι οι σύλλογοι του κόσμου να φέρουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα προπονητικά τους κέντρα, η φαντασία όμως είναι κάτι που δεν κοστίζει!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News